A kézmozdulat, ami életet menthet – minden, amit a néma segélykiáltásról tudnod kell

GettyImages-933762826

„Néma segélykiáltás: ez az a Signal for Help néven megjelent segítségkérő mozdulatsor, segélykérő jelzés, amelyet a magyar rendőrség szeretne bevezetni a köztudatba annak érdekében, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is segítséget kérhessenek” – kezdte az erről szóló sajtótájékoztatóját a rendőrség.

A Signal for Help egy egyszerű, egykezes mozdulat, amit a segélykérő használhat videóhívásban vagy olyan helyzetekben, amikor másképp nem tud segítséget kérni. Egy kanadai nőjogi alapítvány, a Canadian Women’s Foundation a koronavírus miatti kényszerű otthon maradás hatására megnövekedett családon belüli erőszak csökkentése érdekében hívta életre a kézmozdulatot, amit jelenleg több országban, most már Magyarországon is használnak.

Mit tegyek, ha látom a jelet?

A Magyar Rendőrség arra kéri az embereket, hogy ha látják a kézjelet, tárcsázzák a 112-t, és a következő információkat adják át:

  • a bejelentő neve és telefonszáma;
  • a segélykérés helyszíne;
  • a segélykérés körülményei (hol látta a bejelentő, mi történt, kinek van szüksége segítségre, milyen jellegű a probléma);
  • felmerül-e közvetlen életveszély;
  • a bejelentő látja-e az áldozatot (ha nem, akkor merre távozott);
  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó személy(ek)ről.

A kanadai szervezet szerint ha nem az utcán látjuk a segélykérést, vagy nem tapasztalunk közvetlen veszélyt, annak érdekében, hogy kiderüljön, miben tudunk segíteni az áldozatnak, teremtsünk lehetőséget arra, hogy biztonságos csatornán (a bántalmazó tudta nélkül!) fel tudjuk venni vele a kapcsolatot.

A néma segélykérés azt jelenti, hogy azonnal értesítsem a hatóságokat?

Hacsak nincs közvetlen veszélyben az áldozat, nem. Lehet, hogy meg szeretné osztani a történetét, lehet, hogy érzelmi, mentális vagy fizikai támogatásra van szüksége ahhoz, hogy felvegye a kapcsolatot a segítő szervezetekkel. És persze az is lehet, hogy tényleg a hatóságok segítségét kéri az áldozat, de hagyjuk meg neki annak a lehetőségét, hogy ezt eldönthesse, hogy az ő irányítása alatt történhessenek a dolgok.

Bántalmazó kapcsolatok esetén különösen fontos, hogy semmiképp se tegyünk lépéseket az áldozat tudta és beleegyezése nélkül.

Mi történik, ha a bántalmazó is értesül a jelről?

Annak érdekében, hogy minél több áldozathoz eljusson, elengedhetetlen, hogy a nyilvánosság elé kerüljön a jelzés – így pedig valóban fennáll annak a veszélye, hogy a bántalmazók is értesülnek róla. A bántalmazó emberek gyakran figyelemmel kísérik és kontroll alatt tartják az áldozat minden lépését, így gyakran előfordul, hogy a néma segélykiáltás használatára sincs lehetőség.

Nincs olyan megoldás, ami minden helyzetben, minden áldozat számára hatékonyan alkalmazható lenne. A saját körülményeit mindig az áldozat ismeri leginkább, a kézjel pedig azoknak ad segítséget, akik anélkül szeretnének segítséget kérni, hogy ennek digitális nyoma maradna.

Fontos, hogy az áldozatok úgy és akkor kérjenek segítséget, amikor azt a leginkább biztonságosnak érzik. Az őket támogató emberek pedig előítéletek és áldozathibáztatás nélkül segítsenek, amiben tudnak.

Mi van, ha valaki nem tudja használni a jelet?

Vannak olyan körülmények, amik ellehetetlenítik az áldozat számára a néma segélykiáltás alkalmazását. Ha azt gyanítod, hogy az egyik ismerősöd veszélyben van, próbáld vele tartani a kapcsolatot és abban segítsd, amiben segítséget kér. Áldozatként vagy az áldozat segítőjeként az alábbi helyeken és módokon kérhetsz támogatást:

  • A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala továbbra is elérhető a 06-80-505-101-es számon (H–K–CS–P 18–22 és Sze 12–14 között).
  • A Patent Egyesület ingyenes jogsegélyvonala is hívható, szerdánként 16–18 óra, csütörtökönként 10–12 óra között, valamint a vírus miatt fennálló rendkívüli helyzet alatt pénteken 12–14 óra között is a 06-70-220-2505-ös mobilszámon. Csetügyelet is elérhető szombatonként 16–18, valamint hétfőnként 10–12 óra között a Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára. A szakértők e-mailben is kereshetők a jog@patent.org.hu címen.
  • Az OKIT ingyenes telefonszáma, a 06-80-205-520-as szám állandó elérhetőséget kíván biztosítani minden bajba jutott és azonnali segítséget kérő embernek a nap minden órájában.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra