A világ legszebb pillangójából egykor ékszer készült

tcs cover

Színpompás, irizáló szárnyak és impozáns méret: a világ egyik legszebb pillangójaként emlegetett naplementelepke Madagaszkár őslakóit, a lepkegyűjtőket és az ékszerkészítőket is elvarázsolta.

Az átlagosan 7-8 centiméter szárnyfesztávolságú naplementelepke (Chrysiridia rhipheus) a szivárványlepkefélék családjának egyik legszemkápráztatóbb faja. Irizáló szárnya a szivárvány minden színében pompázik, a fekete szárnyszegélyek és pettyek között feltűnnek a kék, a zöld, a rózsaszín, a narancssárga és a piros árnyalatai. A színéért nem pigmentek felelnek, hanem a szárnyat borító, szalagszerű pikkelyek szóródása és interferenciája. 

Hátsó szárnypárjuk hat farkából életük során többet is elveszthetnek, vagy ezek közül megsérülhet néhány, szépségükből mégsem veszítenek. Egyedi mintázatuk és aszimmetriájuk még különlegesebbé teszi őket. 

A naplementelepke a világ egyik legszebb lepkefaja
A naplementelepke a világ egyik legszebb lepkefajaOndrej Prosicky / Getty Images Hungary

A naplementelepke Madagaszkáron őshonos, szinte a sziget minden szegletében megtalálható. A populáció március és augusztus között a legnagyobb. A nőstény egyedek nagyjából nyolcvan darab petét tesznek az Omphalea nevű növények levelei alá, amelyekből aztán vörös lábú, fekete pettyes, vajsárga hernyók kelnek ki. A lárvák az általuk előállított selyemszál segítségével közlekednek a növények között. (A selyemszál fogyasztóit képes euforikus állapotba juttatni.) Bábállapotuk 17–23 napig tart. 

A lepke malgasi neve (lolo) egyszerre jelent „pillangót”, „lepkét” és „lelket”. Madagaszkár őslakói úgy vélik, hogy halott szeretteik és őseik lelke a naplementelepke képében tér vissza hozzájuk. A kivételes szépségű pillangókat egykor kereskedelmi céllal gyűjtötték és tenyésztették, a viktoriánus korban szárnyukból ékszert készítettek. 

Ha érdekelnek a természet csodái, szemezgess sorozatunk előző részeiből!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra