Hatalmas napkitörés éri el ma a Földet: drasztikus hatása lehet

Kovács Eszter
GettyImages-1364036630
Olvasási idő kb. 3 perc

Már csak néhány óra választ el minket attól a hatalmas napkitöréstől, amely az egészségünkre, de még a műszaki cikkeinkre is drasztikus hatással lehet.

Ma éjjel vagy legkésőbb szombat hajnalban éri el a Földet egy nagyenergiájú részecskefelhő az előrejelzések szerint. Az utóbbi napokban is kaptunk már ebből ízelítőt: az elmúlt hét végén két X-osztályú napkitörés történt, tegnap pedig egy újabb, X2.2-es napkitörést regisztráltak, hívta fel a figyelmet az Időkép. Emiatt a magasabb szélességi körökön akár rendkívül látványos sarki fény is kialakulhat, amit, ha szerencsénk van, Magyarország egyes területein is láthatunk május 10-éről a 11-ére virradó éjjel.

Egészségünkre is hatással lehet a napkitörés

A jelenlegi időszakban a napciklus a legaktívabb időszakában van, ami a napkitörések számának és a Napból érkező sugármennyiségnek az emelkedésével jár, írja a Webbeteg.

A napkitörés fejfájást okozhat és a depressziós panaszokat is ronthatja
A napkitörés fejfájást okozhat és a depressziós panaszokat is ronthatjaMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Ennek hatása lehet az emberi szervezetre is, megzavarhatja a biológiai rendszereket, bár a napkitörés nem hat ránk túl erősen a Földön, de lehetnek érezhető tünetei.

Az erős mágneses viharok egyes kutatások szerint hatással vannak a skizofréniában és depresszióban szenvedőkre, mivel a napkitörések az agy potenciálját és aktivitását is befolyásolhatják. Ennek mérése alapján kimutatták, hogy a napszél, a napkitörés és az erős napfelszíni aktivitás akár migrénhez is vezethet. Emellett egyéb műszeres mérési eredmények azt mutatják, hogy a homlok, a nyak és a vállak területén ilyenkor megváltozik az izmok feszülése, valamint módosulhat az észlelési- és koncentrációs képesség is.

Megzavarhatja a GPS-t a napkitörés

A jelenleg zajló napciklus másik, tömegeket érintő potenciális hatása, hogy akár a földi kommunikációs rendszereket is megzavarhatja

A napkitörés hatása miatt a GPS is megzavarodhat
A napkitörés hatása miatt a GPS is megzavarodhatTero Vesalainen / Getty Images Hungary

A naptevékenységgel kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy a kitörések hatással lehetnek a Föld magnetoszférájára, ionoszférájára és a felső légkörre, valamint megzavarhatják a rádiókapcsolatokat és a GPS-rendszereket.

Ez akadályozhatja a technikai berendezések működését és tönkretehet akár műholdakat is. Sőt, zavart kelthet a légi közlekedésben, valamint a telekommunikációban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek