A legnépszerűbb egyéjszakás kaland 20 éve

GettyImages-1093694174 (1)

A címben szereplő megállapítás nem véletlenül kapcsolódik Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózóhoz, ő ugyanis a 20. alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája egyik népszerűsítője.

A Múzeumok Éjszakája az ország legnagyobb kulturális programjaként 2019-ben mintegy 400 000 látogatót vonzott. Azóta újra kiszabadulhattunk a karanténszériákból, így június 25-én szombaton délutántól éjfélig olyan csodálatos helyekre juthatunk el végre élőben, mint például a közel 5 hónapja megnyílt Magyar Zene Háza vagy az eseménysorozatban országosan részt vevő 431 intézmény bármelyike. Idén kiemelt szerep jut Szolnok városának és környékének, amely nagy szeretettel és gazdag kulturális kínálattal várja az odalátogatókat.

Mindezt kedvezményes árú belépőkkel segítik: 6 éves korig egyáltalán nem kell fizetni, 18 éves korig személyenként 1000 forintot, míg a tejes árú felnőttbelépő, azaz karszalag, amely a rendezvényhez csatlakozó 431 intézménybe belépést biztosít, 2200 forintba kerül.

A Magyar Zene Háza idén koncertekkel csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programjaihoz
A Magyar Zene Háza idén koncertekkel csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programjaihozsndr / Getty Images Hungary

Budapesten a múzeumok között külön erre a célra buszjáratokat fognak üzembe helyezni, amelyeket ezzel a karszalaggal szintén ingyen lehet igénybe venni.

Újragombolt hagyományok

A kerek születésnapját ünneplő esemény mottója: „újragombolt hagyományok”, amivel a szervezők célja ráirányítani mindenki figyelmét arra, hogy

a kultúra nem valami avítt, beporosodott, múltbéli fogalom, a kulturális önazonosság igenis trendi.

Fejlett múzeumhálózatunk és rangos kulturális intézményeink tehát koncertekkel, speciálisan a programra szabott tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel és családi programokkal készülnek az alkalomra, hogy a múzeumokban az ember valóban érezhesse a múzsa jelenlétét, ugyanakkor 

a mai kor szellemének megfelelően, interaktív élmények átélésével tehesse mindenki magának egyedivé és felejthetetlenné az élményt.

Igazi ünnep ugyanis, amikor egy kellemes nyári éjszakán a város megelevenedik, és kisebb „emberhömpölyök” kalandoznak egyik intézmény sziporkázó programjából a másikba, pizsamaosztásig.

Szolnok az ország kulturális vérkeringésében

A rendezvény országos, a főváros mellett még rengeteg helyen áldozhatnak a műkedvelők a kultúra oltárán, közöttük is idén kiemelt szerep jut Szolnok városának. Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere nemcsak hogy nagy kedvet csinált beharangozójában a számos szolnoki programon való részvételhez, de arról is biztosított, hogy az ország közepén lévő város arra törekszik, fontos tényezővé váljék az ország vérkeringésében. Ehhez jelentős lépés, hogy egy ilyen nagyszabású kulturális eseményen megmutassák, mi mindent nyújtanak. A kínálatban szerepelnek például az 1542-ben törökök által felhúzott fahíd cölöpjei az 1962-ben emelt új Tisza-híd pillérei mellett, II. világháborús, tragikus kimenetelű bombázás kapcsán létesített és ma is „üzemképes” komplex légóépület, a honvédelmi repülés minden hazai eszközét felsorakoztató Repülőmúzeum, illetve a méltán híres Művésztelep, hogy csak párat említsünk a gazdag kínálatból.

Csak egy kis ízelítő a repertoárból
Csak egy kis ízelítő a repertoárbólJozsef Soos / Getty Images Hungary

Az esemény arca

Mint minden rangos eseménynek, így a 20. Múzeumok Éjszakájának is van egy olyan illusztris példakép arca, akire sokan felnéznek, akit sokat csodálnak és követnek, tiszteletre méltó teljesítménye alapján pedig véleménye sokaknak mértékadó. Nem is nagyon eshetett volna a választás jobb emberre, mint Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózóra, aki szemmel láthatóan boldogan és lelkesen tesz eleget a kultúrát népszerűsítő felkérésnek.

Lőrincz Tamás, az esemény szóvivője és népszerűsítője
Lőrincz Tamás, az esemény szóvivője és népszerűsítőjeAdam Nurkiewicz / Getty Images Hungary

Személye pedig elválaszthatatlanul a kultúra részévé teszi a sportot, a sport részévé pedig a kultúrát. A rendkívül közvetlen és tiszteletre méltó sportember már tavasszal jelen volt jó néhány, a programban részt vevő múzeum tárlatvezetésén, hogy időben tájékozódjon és tapasztalatot szerezzen személyesen is mindarról, amit képvisel majd. Látogatásainak egy részéről rövid filmecske is készült, amelynek kapcsán mosolyogva anekdotázott az olimpikon. A rendezvényre való felkészülés ugyanis betekintést engedett neki nyerni a vasút rejtelmeibe is, s így módjában állt olyan részleteket kideríteni, amelyek gyerekkora óta foglalkoztatták a többgenerációs mozdonyvezető-családban felnőtt bajnokot, de otthon sosem mert megkérdezni.

Ebből is jól látszik, a kellemes szórakozás mellett mennyi mindent megtudhatunk a kultúra kapcsán a világról, szűkebb és tágabb környezetünkről, valamint önmagunkról.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra