18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kellemesen napoztak, miközben mellettük egy migráns holttestét sodorta partra a tenger

Fénnyel írt történelem

oie OipDp6jiCQmf

Fürdőruhás turistapár üldögél zavartalanul, napernyőjük árnyékában a spanyol tengerparton, miközben alig néhány méterre tőlük egy afrikai menekült holtteste fekszik a homokban – a felkavaró fénykép alkotója, a Pulitzer-díjas Javier Bauluz fotóriporter heves támadások kereszttüzébe került, többen azt állították, a fotó manipulált, szándékos félrevezetés eredménye. Mi az igazság?

Hamisítással vádolták a kép készítőjét

A döbbenetes fénykép 2000 szeptemberének elején készült a felkapott spanyol üdülőváros, Tarifa tengerpartján, mely Nyugat-Európa legdélebbi és Afrikához legközelebb eső pontjának számít; a város, ahol európai, amerikai, ázsiai és közel-keleti turisták is jelentős számban megfordulnak, földrajzi elhelyezkedése miatt migrációs csomópontként is jelentős. Az eredetileg a spanyol La Vanguardia napilapban megjelent kép bal oldalán látható pár a jómódú fehér turisták jellemző attribútumaival – divatos fürdőruha, napernyő, napszemüveg, hűtőtáska és hideg italok – felvértezve rezzenéstelen arccal szemlélődik, miközben a parton egy elsüllyedt migránshajó szerencsétlenül járt utasa hever holtan.

Javier Bauluz: Halál a paradicsom kapujában
Javier Bauluz: Halál a paradicsom kapujábanHistoric Images tumblr

Bauluz felvétele egyszerre ábrázolja az első és a harmadik világ lakói közötti markáns társadalmi és vagyoni különbségeket és azt a teljes apátiát, mellyel sokan viseltetnek a náluk szerencsétlenebbek, különösen a bevándorlók és „idegenek” irányában – nem véletlen, hogy a képet világszerte rengeteg orgánum, köztük a New York Times is közölte, a korábban Ruandában készült sorozatáért Pulitzer-díjjal kitüntetett fotóriporter pedig ismét a reflektorfénybe került. Az alkotó számára azonban nem csak elismerést hozott a Halál a paradicsom kapujában címre keresztelt kép: sokan, köztük riválisa, Arcadi Espada újságíró a valóság elferdítésével és a kép manipulálásával vádolták Bauluzt.

Nem zavarta őket a migráns holtteste – Javier Bauluz: Halál a paradicsom kapujában 
Nem zavarta őket a migráns holtteste – Javier Bauluz: Halál a paradicsom kapujában Historic Images tumblr

A turistákat nem zavarta a migráns holtteste

A fotó össze lett montírozva, vagy szándékosan olyan szögből, olyan objektívvel lett fotózva, hogy a nyaraló pár és a holttest a valóságosnál sokkal közelebb legyenek egymáshoz, állították a szkeptikus hangok, sőt, volt, aki azt rebesgette, a képen megrendezett jelenet látható. A vádakra reagálva Bauluz részletesen elmesélte a felvétel készítésének körülményeit: a kérdéses napon egy segélyszervezet munkáját követte fényképezőgépével, akik az andalúz partoknál elsüllyedt hajóból kimenekült illegális bevándorlókat mentették. A tengerből kimentett férfiakat és nőket – akik csak a szerencsének köszönhették, hogy nem vesztek a vízbe – egy közeli város sportcentrumába szállították, hogy gondjukat viseljék, a fotós azonban ide már nem követte a csapatot.

17 óra előtt nem sokkal Bauluz telefonhívást kapott, miszerint az egyik tengerbe fúlt áldozat holttestét a partra vetette a víz a tőle nagyjából 20 kilométerre található tarifai strandon; a riporter azonnal a helyszínre sietett, ahol döbbenetes látvány tárult a szeme elé. A part tele volt turistákkal, akik vidáman napoztak és fürödtek, a fülük botját sem mozdították a tőlük néhány méterre heverő holttest láttán, miközben a kiérkező újságírók és fotósok próbálták megközelíteni azt; Bauluz úgy döntött, megörökíti ezt az apátiát, így született a híressé vált felvétel.

Javier Bauluz saját fotókiállításán, 2016-ban
Javier Bauluz saját fotókiállításán, 2016-banPacific Press / Getty Images Hungary

A rendőrök megtiltották, hogy fotózzon

A fotóriporter több képet is lőtt a helyszínen, egy idő után azonban a rendőrség – annak ellenére, hogy szakszerűen bemutatta számukra újságíró-igazolványát –, megtiltotta Bauluznak a fényképezést, így az a tervezett kép, melyen nemcsak néhány turista, hanem tömegek láthatóak a holttest körül, végül nem készülhetett el. Bauluz még órákig a helyszínen maradt, és követte a hatóságokat, amint átvizsgálják a holttestet; az elhunyt férfi ruháiból és csomagjából 5000 peseta aprópénz, egy fogkefe, egy fésű, egy mérőszalag, II. János Pál pápa fotója, egy Bob Marley-CD, illetve több fénykép került elő, melyeken az áldozat és szülei, rokonai szerepeltek. Az elhunyt férfit nem sikerült azonosítani, végül névtelenként, tömegsírban hantolták el.

A Pulitzer-díjas fotóriporter később is számos alkalommal készített szocio- és riportfelvételeket menekülttáborokban, afrikai éhezők között, illetve az Európába menekülő illegális bevándorlók sorsáról, és munkája közben többször került összetűzésbe a hatóságokkal. 2020 novemberében több ezer migráns érkezését dokumentálta Gran Canaria szigetére, amikor a rendőrség eltávolította őt a helyszínről, majd 960 eurós bírsággal sújtotta „a közbiztonság veszélyeztetéséért” – a döntés ellen számtalan szervezet, köztük a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) is kifogást emelt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra