Simán leutánozza az emberi hangot a legújabb chatbot, ami ingyen elérhetővé válik hamarosan

Szénási Pál
GettyImages-1472588121
Olvasási idő kb. 2 perc

Csodás és egyben félelmetes képességekkel bír az OpenAI által fejlesztett chatbot, ami már úgy lát, úgy hall, úgy beszél, mint egy ember.

A ChatGPT-40 névre keresztelt fejlesztés egy esti mesével nyűgözte le a sajtótájékoztató résztvevőit, írja az mfor.

Rohamosan fejlődik a mesterséges intelligencia...

Mark Chen, az OpenAI kutatási főnöke a sajtótájékoztatón élőben mutatta be az új chatbot képességeit. A később ingyenesen elérhető, mesterséges intelligenciára épülő alkalmazás Mark Chen parancsára egy mesét kezdett olvasni. További utasítások alapján a chatbot megváltoztatta a mesélés stílusát, kérésre drámaibban vagy lágy, emberi hang helyett robot hangon mondta azt a történetet, amit előzetes kritériumok alapján saját maga „talált ki”.

A mesterséges intelligenciát egyre többen használják munkához, tanuláshoz, de csalások elkövetéséhez is
A mesterséges intelligenciát egyre többen használják munkához, tanuláshoz, de csalások elkövetéséhez isCreativeDJ / Getty Images Hungary

De nem ez az új fejlesztés egyetlen képessége. A ChatGPT-40 egy franciául és egy olaszul beszélő ember társalgását is szinkron tolmácsolta. A fejlesztők szerint ez annak köszönhető, hogy az új chatbot tízszer gyorsabb a korábbi verziónál, ez pedig a mindennapi használatot is megkönnyíti. A fejlesztés továbbá a vizuális képességeket is érinti. A mesterséges intelligencia egy mobiltelefon-kamerán keresztül képes valaki arcáról megállapítani, hogy milyen hangulatban van.

..ám vannak árnyoldalai

Csakhogy ezek a lenyűgöző képességek nagyon komoly kockázatot is rejtenek. Ahogy a Dívány korábban is megírta, egyre több az olyan csalás, amelyet mesterséges intelligencia felhasználásával követnek el. A deepfake-videók valamelyikével, esetleg egy ismert ember eltorzított képeivel már szinte minden internetező találkozott, de van még egyéb is az MI tarsolyában. Feltörekvő csalástípus az, amelyben az általad feltöltött videókból, hangklipekből lopják el a téged teljes mértékben azonosító hangod, mellyel aztán változatos módokon élhetnek vissza.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek