Magyar vitorlások foglalták el az Adriai-tengert

GettyImages-sb10066425z-002
Olvasási idő kb. 4 perc

Különleges eseménynek ad otthont április 6-12. között az Adriai-tenger. A 25. alkalommal megrendezett Adria Kupa a magyarok egyik legnehezebb tengeri vitorlás versenye.

A kizárólag nők alkotta Team Victory nem csak a dobogóért küzd, a Bátor Tábor gyermekeinek gyűjtenek szereplésükkel. 

A legendás megmérettetés idén a szintén legendás hírű Kompolthy Jób tengerészkapitány előtt tiszteleg, aki már 20 éves korára kétszer is körbevitorlázta a Földet. Az ő nyomdokain jár az a 20 magyar vitorláscsapat, akik egy hétre beveszik az Adriai-tengert.

A magyar hajós lányok nem csak a győzelemért küzdenek az Adrián
A magyar hajós lányok nem csak a győzelemért küzdenek az AdriánMucsányi Marianna

Magyar hajósok az Adriai-tengeren

A széljárás és az áramlatok függvényében akár 24 órán át tartó napi futamok során gyűjtenek a csapatok pontokat. Vannak azonban, akik nem csak a pontokra hajtanak. A Team Victory hétfős női legénysége komoly célt tűzött ki maga elé, s ebben bárki segíthet nekik: a Bátor Tábor súlyos, krónikus beteg gyermekeit segítenék részvételükkel. 

Megkérdeztük a csapat egyik tagját, milyen esélyekkel indulnak a megmérettetésen, és mire számítanak lelkes támogatóiktól. Szabó Andrea, amikor épp nem a hajó tatjáról figyeli a széljárást, a Bátor Tábor kommunikációs igazgatójaként munkálkodik gyermekek ezreiért. 

"Ebben a felállásban, heten elsőként versenyzünk együtt, komoly felkészüléssel a hátunk mögött nem csak fizikai, de taktikai és elméleti szempontból is - mesélte a Díványnak. "Van köztünk, aki külföldön él, a szlovén vizeken foglalkozik vitorlázással, így nem idegen a terep, és a helyi viszonyokat ismerő szakértők segítségét is igénybe vettük a felkészülés során a várható szelek kapcsán."

Az első futam ma délelőtt indul, széljárástól függ, hogy pontosan mikor futnak ki a hajók a murteri kikötőből, és egészen április 12-ig minden nap útnak indulnak. Húsz hajó magyar legénysége küzd a pontokért és a dobogóért, mindenki azonos technikai felszereltségű hajóval indul, melyet a versenyt kezdetekor, sorsolással nyertek el az indulók. A számukra eleinte ismeretlen hajók felkészítése is az ő dolguk volt. 

"A legnehezebb az volt, hogy eldöntsük, mit hagyjuk otthon a nagy csomagból, amit hozni terveztünk - meséli nevetve Szabó Andrea. "Vízálló-szélálló ruhákkal és szerszámokkal is készülnünk kellett, hiszen ha bármi probléma adódik menetközben, azt nekünk kell majd megoldanunk."

A Team Victory csapat tagjai egy viszonylag nagy súlyú hajót kaptak a sorsolást követően, az enyhe szelek miatt nagyon bizakodóak: ilyenkor ugyanis a taktika, az adott vízterület áramlatainak ismerete a döntő a verseny során. 

"Nem csak pénzadománnyal, elköteleződéssel is lehet segíteni - magyarázza Szabó Andrea vállalásukhoz vezető okokat. "A Bátor Tábor Élménykülönítmény felületén vállaltunk be egy kihívást, amelyhez a csapat összes tagja hozzájárul. Nemcsak a családunk és a rokonaink figyelmét hívtuk fel a jótékonykodásra, munkatársaink is segítenek abban, hogy minél több emberhez eljusson a híre annak, hogy nem kell hatalmas összegekre gondolni, amikor egy számunkra fontos dolgot támogatnánk."

A Team Victory célja, hogy az Adria Kupa végére 300000 forintnyi adományt gyűjtsön össze a Bátor Tábor javára. 

"Hatalmas érzelmi többletet tud adni a csapatmunka, egyéni sportolóknak és csapatoknak egyaránt, közben ráadásul segítenek vele másokon. A Bátor Táborban élményterápiával foglalkoznak, ezzel próbálják a súlyosan, krónikusan beteg gyermekek életét megkönnyebbíteni - magyarázza Andrea. "Tudományosan bizonyított módszertan ez, az olyan élmények, amik kihívásokat jelentenek, egy betegség esetén sokat jelenthetnek a gyógyulásban. A mentális egészség, a pozitív szemlélet, az önbizalom erősítése nagyon sokat adhat. Bátor Tábor táboraiban és közösségeiben, a velük kapcsolatban álló kórházakban több ezer önkéntesünk dolgozik napról napra. Válságos élethelyzetekben odafigyeléssel, szeretettel, jól ellenőrzött egészségügyi háttérrel felszerelve olyan változásokat lehet elérni, ami hozzájárul a gyermekek sikeres és egészséges jövőjéhez."

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek