Bizarr fagyitrendek Európában – a libamájast megkóstolnád?

272001928 2980657492200022 8839734223997553982 n
Olvasási idő kb. 7 perc

Nyáron egy édes, hűsítő fagylaltkehely a desszertek csúcsa tud lenni, de a kalandvágyó ínyencek természetesen nem érik be a klasszikus vaníliával, csokival. Amióta világ a világ, kísérletezünk, feszegetjük a határainkat, így fordulhat elő sokak véleménye szerint a fagylaltok megcsúfolása is, amikor a tölcsérben bacon- vagy épp sörízű desszertet kóstolgatunk.

Bármerre is járunk a világban, valószínűleg találunk olyan fagylaltozót, amelynek étlapján teljesen egyedi lehetőségek is szerepelnek. Néhány hely csak a furcsa ízeiről ismert, míg mások annyi klasszikust kínálnak, hogy választani is képtelenség, kiegészítve egy-egy extrém ízzel.

Egyáltalán nem szabad meglepődni, ha látunk kecskesajt- és céklaízű fagylaltot, aminek a célja, hogy némi umami ízt is vigyenek az édes desszertbe, ami szinte egyenesen vezet minket a szójaszósz ízesítésűhöz. De mások még váratlanabb ízeket választanak, mint például a libamájpástétom, cheddar sajt vagy éppen a kukorica. Annak ellenére, hogy meglehetősen bizarrak ezek az ízek, és valljuk be, helyenként inkább giccsbe hajlanak, mégis kultikus finomságnak számítanak a nagy számú követők körében.

Se szeri, se száma a fagylaltozóknak a világon, mi összegyűjtöttünk néhányat a világ legismertebb, legnépszerűbb és legfurcsább ízei közül.

Trendi, mert mutatós

Mielőtt még rátérnénk az egyedi ízekre, említsünk meg néhány méltán népszerű helyet, amelyek olyan Insta-szenzációkkal álltak elő, mint a hal formájú tölcsér, a göngyölt „taco” fagylalt vagy a német „spagetti eis”. 

Kattints a képre a galéria megnyitásához.

Kattints a képre a galéria megnyitásához
Kattints a képre a galéria megnyitásáhozSweet Rolled Tacos / Facebook

2022-es fagyitrend Európában

Szerencsénkre vagy sem, de a klasszikus iskola követői, az európai fagyikultúra formálói máshogy határozzák meg idei nyarunk slágertermékeit. Az egész Itáliában ismert milánói fagyikészítő mester, Vittoria Bortolazzo szerint az új trendek nem jelentik a tradíciók feladását. „2022 a hagyomány és az innováció egymásra találásáról fog szólni” – hangzik az előrejelzése. Ennek része, hogy a vegán és a „mindenmentes” fagyi térhódítása a hagyományos alapanyagokból készülő kreációk reneszánszát jelenti.

Maradjunk tehát Európában, környékünkön is bőséggel találni túlihletett fagyikészítőket, akik vagy a hírverésre utaznak, vagy csak egyszerűen megunták már a snassz ízeket.

Gyantaízű fagylalt, Görögország

Ez a szokásosnál rágósabb, nyúlósabb jégkrém, görögül pagoto kaimaki fagyantát használ sűrítőanyagként. Az állaga ezáltal jól bírja a magas hőmérsékletet Görögországban (és Törökországban, valamint Iránban, ahol ennek a receptnek hasonló változatai léteznek), de az enyhén fenyőfás íz újdonságnak hat az avatatlan ízlelőbimbó számára. Ha szereted a retsinát, a görög gyantaillatú bort, akkor jó eséllyel ez a fagyi is a kedvenced lesz. Hagyományosan éttermekben is kínálják, ahol meggybefőtt kíséri.

Kátrányfagyi, Finnország

A különleges ízesítésekben a finnek verhetetlenek: van citromos-medvecukros, banános, karamellás, akár vargányás-karamellás, almás és áfonyapités, sőt még kátrányfagyi is. A kátrány annyira népszerű Finnországban, hogy saját fesztivált is rendeznek neki. Innen már nem is olyan nagy ugrás a terva (finnül kátrány) használata pácokban, kemény cukorkákban és desszertekben. Megjegyzendő, hogy ez nem ugyanaz a fajta kátrány, amelyet az utak burkolására használnak. Az égő fából készült tervát Finnországban természetes ízesítőszerként (hasonlóan a füstölt fához a grillezésben) és gyógyszerként már generációk óta használják.

Finnországban is jól fogy a fagylalt, télen és nyáron is
Finnországban is jól fogy a fagylalt, télen és nyáron ispirkka.fi

Fagylalt formájában az íze kicsit olyan, mint a füstös, karamellizált cukor, intenzív utóízzel, amely nem különbözik a frissen lerakott aszfalt szagától. 

Foie gras fagyi a Philippe Faur Allanstól, Franciaország

A híres ínyenc fagylaltozó, a Philipe Faur egy csodálatos hely, ahol finom, frissen készült fagylaltot kaphatsz olyan hagyományos ízekben, mint a csokoládé, a karamell és a banán. Emellett olyan érdekes újdonságok is megtalálhatók itt, mint a kecskesajt, a szarvasgomba és természetesen a libamáj.

Barnakenyér-ízű fagyi a Murphy's Ice Creamtől, Írország

A hagyományos barna kenyér ír alapdarab, de nem biztos, hogy ez jut először eszedbe, ha desszertről van szó. Ez az üzlet ezzel a karamellizált barnakenyér-ízesítéssel tiszteleg ír gyökerei előtt.

A Murphy's Ice Cream szeret sokféle ízzel kísérletezni. A fagyizó honlapja szerint a személyzet egyszer még egy zöldborsós-mentás ízesítésű süteményt is készített az egyik vásárlónak.

Sós édesgyökérfagyi a Glasshustól, Svédország

Az édesgyökér egyike azoknak az ízeknek, amit az emberek szeretnek vagy utálnak, de Svédországban a helyiek annyira szeretik, hogy még fagyit is készítenek belőle. A hagyományos medvecukorízű fagylaltot lakrit néven ismerik, és van egy sós testvére is, a saltlakrit, vagyis a szalmiáksós fagyi. Mindkettő egyszerre fűszeres, sós, keserű és édes – kezdő foodie-knak nem javallott.

A Glasshus emellett rengeteg finom, közkedvelt ízt és más érdekességeket is készít, például egy pezsgős sorbetet.

Sörfagyi, baconfagyi, az semmi!

A Verrückter Eismacher vagy Őrült Fagylaltkészítő ma már három müncheni fagylaltozóval örvendezteti meg a fagylaltfanatikusokat olyan szokatlan és néha bizarr ízekkel, mint az American Breakfast fagylalt baconnel. Nemrég jelent meg első könyve németül Eis aus dem Wunderland (Fagylalt Csodaországból) címmel, amely minden konyhába elhozza a fagylaltkészítés varázsát.

Ami a Crazy Ice Cream Maker fagylaltjait megkülönbözteti, az a szokatlan és néha bizarr ízvilággal történő kísérletezés. 

A klasszikus eper- és brownie-fagylaltoktól a kecskesajtos, bécsi szeletet vagy pizzát tartalmazó fűszeres kreációkig minden megtalálható boltjaiban.

Matthias Münz a legutóbbi alkotásaival versenyzett az olaszországi fagylalt-világbajnokságon, ahol ugyan nem nyert, de néhány döbbent tekintetet és nevetést kiérdemelt. Azóta olasz kollégái előszeretettel hívják Mostrónak, ami egyrészt „szörnyeteget”, másrészt „zsenit” jelent.

Aki járt már az Őrült Fagylaltkészítőnél, vagy követi őt a közösségi médiában, az tudja, hogy a humor az egyik fő összetevője a fagylaltjainak. Arra a kérdésre, hogy a vásárlók valóban szeretik-e a szeszélyes ízeket, Matthias Münz azt mondja, hogy a Currywurst és a Pizza Margherita fagylaltokat különösen jól fogadják. A Covid–19-járvány idején született meg az úgynevezett „minimális távolsági fagylalt”, amely büdös sajtból, fokhagymából, hagymából és fügemustárból áll, és amely minden bizonnyal elegendő távolságot biztosít a fogyasztás után.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek