Jó hír érkezett a külföldre készülő magyaroknak

bőrönd
Olvasási idő kb. 4 perc

Megkönnyíti végleges letelepedési jogosultság megszerzését a brit kormány az előzetes letelepedett státusz alapján a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára. Anglia a külföldön letelepedni szándékozó magyarok második legkedveltebb országa.

A statisztikai adatok szerint Nagy-Britanniába mintegy 82 ezer honfitársunk távozott az elmúlt évek során, ez a második legkedveltebb célpont az országot elhagyó magyar állampolgárok körében. A Brexit ugyan megnehezítette az országban való letelepedésüket, azonban a brit kormány könnyítéseket vezet be a közeljövőben az országban élő uniós állampolgárok számára. 

Hétszázezernél több honfitársunk él a legfrissebb statisztikai adatok alapján külföldön, a kivándorlók körében Németország vezeti a listát, oda 220 ezer magyar távozott az elmúlt évek során. Ha nem is szorosan, de követi Anglia, ott az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának adatai alapján 82667 magyar él jelenleg. 

Több százezer honfitársunk költözött már külföldre
Több százezer honfitársunk költözött már külföldreHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A külföldre költözés könnyebb lesz ismét, ha Anglia a cél

Nagy-Britannia még 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A jelenleg érvényben lévő brit rendelkezések alapján azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a Brexit után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen érkeztek a szigetországba és ott életvitelszerűen letelepedtek, továbbra is az országban maradhatnak az összes megszerzett jogosultságuk megtartásával, azonban ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk. Ez az úgynevezett EU Settled Status,  jogi kifejezéssel élve az európai uniós letelepedett státusz. 

Ennek értelmében a Nagy-Britanniában életvitelszerűen eltöltött idejüktől függően a kérvényezők teljes körű, illetve előzetes letelepedett státuszt kaptak. Az utóbbit azok kaphatják meg, akik a benyújtáskor még nem töltöttek el öt évet törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Az eddigi szabályozás szerint az öt éves pre-settled, azaz előzetes letelepedett státuszú embereknek az öt év lejártát követően két év állt a rendelkezésükre arra, hogy settled minősítést kérjenek.

Enyhítéseket közölt a brit belügyminiszter

brit belügyminisztérium kedden közölte, hogy további öt évvel meghosszabbodik a végleges letelepedett státusz megszerzéséhez rendelkezésre álló idő azok számára, akik valamilyen okból az előzetes letelepedett státuszuk lejárta után - vagyis az öt év elteltével - nem folyamodtak személyesen a végleges letelepedési engedélyért - adta hírül a Magyar Távirati Iroda (MTI). 

Az MTI tájékoztatása szerint a brit belügyminisztérium által kedden ismertetett módosítások enyhítik emellett az EU-állampolgárok nagy-britanniai munkáltatói és szállásadói számára előírt ellenőrzési kötelezettségeket is, nekik ezt követően nem kell ismételten ellenőrizniük munkavállalóik, illetve lakóik státuszát. 

A benyújtási határidő kétévi meghosszabbításáról szóló eredeti terveket a minisztérium még tavaly nyáron jelentette be, amikor a londoni felső bíróság az országban élő EU-állampolgárok érdekvédelmi szervezeteinek keresetére a Brexit-megállapodással ellentétesnek minősítette, hogy az előzetes letelepedett státusú uniós állampolgároknak újból a brit hatóságokhoz kell folyamodniuk a végleges letelepedési engedélyért.

A keresetet benyújtó érdekképviseleti szervezetek szerint ez a kötelezettség azzal a veszéllyel jár, hogy akik az újbóli kérvényezést bármilyen okból elmulasztják, például egyszerűen elfelejtik, egyik pillanatról a másikra illegális bevándorlóknak minősülhetnek és akár ki is toloncolhatják őket. 

britbelügyminisztérium azt is közölte, lépéseket tesz azért, hogy a lehető legtöbb esetben automatikussá váljon az előzetes letelepedett státusz átminősítése végleges letelepedési engedéllyé az erre jogosultak számára.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek