Ezzel a kártyával külföldön is ingyen mehetsz orvoshoz: így juthatsz hozzá

külföld orvos
Olvasási idő kb. 3 perc

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával az Európai Unió más tagállamaiban is a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe – orvosilag indokolt – egészségügyi szolgáltatások. Ha külföldre tervezel utazást, érdemes kiváltani, mutatjuk, hogy zajlik az igénylés folyamata.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában, valamint Svájcban, Szerbiában és az Egyesült Királyságban átmeneti jelleggel tartózkodókat jogosítja az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére. Mindazok kiválthatják, akik idehaza is jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra, és Magyarországon vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel – emlékeztet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A szükséges külföldi orvosi ellátás költségeit fedezi a kártya

A szolgáltatás orvosilag szükséges voltát a külföldi kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni. Orvosilag szükségesnek minősül a dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátás is.  

Díjmentesen szerezhető be a külföldi orvosi ellátásra jogosító kártya
Díjmentesen szerezhető be a külföldi orvosi ellátásra jogosító kártyaWolf Géza

Az orvosi csomag azonban tagállamonként eltérő, emiatt előfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások – például a mentés – esetén a kártyát nem fogadják el.

Akkor sem használható, ha a tulajdonosa kimondottan valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazott külföldre.

Fontos kiemelni, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és Finnországban is visszatérítéses rendszer működik, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi ellátások és gyógyszerek költségeit meg kell előlegezni, és azokat a biztosító utólag téríti meg.

A NEAK felhívja a figyelmet, hogy a turisták által kedvelt üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, ahol nem fogadják el a kártyát, és egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást is csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, ezért mindenképpen érdemes megfontolni utasbiztosítás megkötését is a külföldi nyaralás előtt.

Így igényelheted a kártyát

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát díjmentesen állítja ki a kormányhivatal, a kormányablak, és a NEAK az utazó kérelmére. 

Kiváltását személyesen vagy meghatalmazott útján (kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével) lehet intézni, de ügyfélkapun keresztül is igényelhető. 

A személyazonosság igazolásán túl szükség van az egészségügyi biztosítás rendezettségének igazolására is, ami TAJ-kártya hiányában a következő okiratokkal lehetséges:

  • kiskorú gyerekeknél lakcímkártya vagy személyi lap,
  • diákoknál érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás,
  • kereső tevékenységet végzők esetében munkáltatói igazolás,
  • vállalkozóknál cégkivonat és aláírási címpéldány,
  • munkanélkülieknél a Munkaügyi Központ által kiállított határozat,
  • nyugdíjasoknál a törzsszámot tartalmazó dokumentum.

Ezeket az okmányokat a kormányhivatal másolatban is elfogadja, a jogosultságot igazoló dokumentumok eredeti példányának bemutatása nem szükséges.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek