Ez a legnagyobb legális bankkártyás átverés: te is áldozat lehetsz külföldön

Diósi Szilvia
kulfold-bankkartya (1)
Olvasási idő kb. 3 perc

Ez a praktikusnak tűnő lehetőség súlyos összegeket húzhat ki a zsebedből, amikor használod: ha külföldön azt kérdezik, milyen pénznemben szeretnéd, hogy levonják a kártyáról az elköltött összeget, soha ne a forintot válaszd!

A dinamikus devizaváltásnak, azaz DCC-nek (Dynamic Currency Conversion) köszönhetően amikor kártyával fizetünk, a POS-terminál felismeri, hogy melyik országban állították ki a plasztikot  írja az Economx. Ez azt a lehetőség is megnyitja előttünk, hogy ha szeretnénk, akár külföldön is a saját devizanemünkben, forintban fizethetünk. Ez elsőre nagyon jó ötletnek tűnik, azt gondolnánk, hogy könnyebb átlátni, hogy mekkora összeget fizetünk, de nem feltétlen járunk jól vele anyagilag.

Bankkártyahasználattal húzhatnak le külföldön

Amikor fizetünk, a DCC-t alkalmazó terminál automatikusan felteszi a kérdést, hogy milyen pénznemben szeretnénk megtenni ezt. A szakértő szerint mindig érdemes az adott ország fizetőeszközét választani, ebben az esetben a saját bankunk fogja átváltani a pénzt.

Lehúzhatnak külföldön, amikor bankkártyával fizetsz
Lehúzhatnak külföldön, amikor bankkártyával fizetszOlga Rolenko / Getty Images Hungary

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapító pénzügyi szakértője Economxnak elmondta: hogy ritkán jár jól a fogyasztó azzal, ha a saját országa pénznemében fizet.

A váltás ilyenkor is a hagyományos módon történik, azaz csak néhány nap múlva, az akkor esedékes árfolyamon.

Viszont a szolgáltató garantálja a vásárló előtt megjelenő, átváltott forintösszeget, magát azonban bebiztosítja, hogy ezen ne veszíthessen pénzt egy hirtelen árfolyamváltozás miatt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy meglehetősen felsrófolt árfolyamot alkalmaz, amikor forintra váltja költésedet.

Így csak szélsőséges esetben járhat a módszerrel jobban a fogyasztó, mint a kereskedő.

Gergely Péter hozzátette, hogy kisebb összegű kifizetéseknél nincs valódi jelentősége a DCC-nek, ilyenkor lehet forintban fizetni, illetve akadnak szituációk, amikor jobb lehet a drágább, de már előre ismert forintárfolyam, például rövid távon várható, erős árfolyamemelési várakozások esetén. A módszerrel szerzett többletnyereségen a bankok és a kereskedők osztoznak. A szakértő hangsúlyozza, hogy a legfontosabb az, hogy tudatosan válasszunk árfolyamot: ez a kényelmi szolgáltatás nem kötelező, így legtöbbször azok a kereskedők és éttermek döntenek mellette, ahol sok turista fordul meg.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek