Karantén egy kerti fa alatt, irodába zárt dolgozók – a koronavírus legfurcsább, megtörtént esetei

GettyImages-1220067952

A pandémia idején egészen furcsa helyzetekbe is sodródhatnak azok, akik karanténba kerülnek – vagy akik épp a koronavírus miatti bezártságot akarják megúszni.

Karantén: a helyzet, amit a járvány kezdete óta kétségbeesetten próbálunk elkerülni. A kezdetben kéthetes, majd tíz napra olvadt, most pedig akár 5-7 nap alatt is kipipálható bezártságnak megvannak a maga kihívásai mindenki számára, teljesen mindegy, hogy családos emberről, egyedülállóról, idősről vagy fiatalról van szó. A lezárások és megbetegedések miatt elrendelt karanténok világszerte vad vagy épp tragikomikus helyzetekbe sodorták az embereket, a világsajtó pedig dokumentálta is a történeteket. Van annál is rosszabb, ha már nincs otthon instant élesztő: bizonyíték erre mindegyik karanténsztori.

Akik nem akartak karanténba kerülni

A kínai járványkezelésnél szigorúbb nincsen a világon – nem meglepő, hogy vannak, akik épp ezért megpróbálnak meglépni a karanténkötelezettség elől. A zéró Covid stratégiáját folytató országban a helyi fertőzésgócokra lezárásokkal, tömeges tesztelésekkel reagálnak, amiről a Hszian városában élők sokat tudnának mesélni. Épp ezért egy férfi azt követően, hogy leszállt a gépe Hszian repterén, gyalogszerrel vágott neki a szülőfalujába vezető útnak. 

A terv jónak tűnhetett, bár nehezen érthető, miért kezd valaki decemberben gyalogolni a hegyekben, de végül nem is jött be.

Pont december 24-én érték tetten és zárták karanténba 8 nap gyaloglás és 100 kilométer után. Egy sorstársa biciklivel indult haza szülőfalujába azután, hogy értesült róla, Hsziant másnaptól lezárják. Fagypont körüli hőmérséklet mellett tekert tíz órán át, hogy aztán őt is lefüleljék, karanténba zárják, és megbüntessék.

A koronavírus miatti karanténok ideje alatt meglepő eseményekre is sor került
A koronavírus miatti karanténok ideje alatt meglepő eseményekre is sor kerültPaulo Amorim / Getty Images Hungary

Komoly a szigor

Nyugati szemmel kissé érthetetlennek tűnik, miért vállaltak ilyen extrém megpróbáltatásokat ezek a férfiak, ismerve a keleti körülményeket azonban már más a helyzet. A hsziani karanténból a Weibón, a kínai közösségi médián keresztül kiszivárgó hírek szerint az emberek élelmiszer-ellátása nem volt megoldott, miközben aki kiszökött élelemért, azt megverték. Volt nő, aki videóra vette, ahogy menstruációs eszközökért könyörög egy, a karantén rendjét felügyelő hivatalos személynek, de Hongkongból talán még kegyetlenebb történetek érkeztek az ottani lezárások idejéből. A csecsemőket is elszakították az anyáktól, ha a gyermek megfertőződött, de a szülője negatív volt. Egy nő arról számolt be, hogy hét hónapos gyermeke szoptatását volt kénytelen befejezni, mert őt karanténba, a gyermeket pedig kórházba vitték.

Vannak szórakoztató történetek is

Szerencsére Kínából sem csak ilyen egészen szívszorító történetek érkeznek. Az például, amikor egy pekingi iroda dolgozóit zárták karanténba munkahelyükön, ráadásul hétvégén, természetesen biztosan nagyon kellemetlen volt, de 

van azért valami komikus is abban, hogy matracokat és párnákat cipeltek be számukra, hogy tudjanak hol aludni.

A zéró Covid szigorának a téli olimpiai közelsége adott indokot – így történhetett meg az az eset is, amelyben egy vakrandi résztvevői a férfi lakásán találták összezárva magukat napokra.

A koronavírus nem válogat

Ugyanakkor közel sem csak Kínában vezet a vírus furcsa helyzetekhez. Ausztráliában egy őslakos törzs tagja, a dializált partnerével és kisgyermekeivel élő warlpiri nő arról számolt be, hogy idős családtagjának egy fa alatt kellett három napon át izolálnia magát tőlük, és éjjelente a verandán aludt annak érdekében, hogy ne fertőzze meg koronavírussal a veszélyeztetett férfit és a kisgyermekeket. A nő azt követelte, hozzanak létre a hasonló élethelyzetekben levők számára karantén-szálláslehetőségeket, ezzel is gátat szabva a vírus további terjedésének az otthonaikban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra