Kedvenceink a héten: Podcast az önkielégítésről, rasszizmusról és testpozitivitásról

kedvenceink cover

Online beszélgetések. Egy tabudöntögető podcast. És egy zenés felület. Sorozatunkban arról mesélünk, hogy milyen hétköznapi apróságok tettek minket boldoggá ezen a héten.

Rékát ezen a héten az online könyvklub közössége tartja életben, Zsófi rátalált a Mi a Femme tabudöntögető podcastjére, Barbi pedig a Colors című YouTube-csatorna segítségével tartja az iramot kiskamaszával. 

Könyvklub

Fejes Réka

Tavaly megfogadtam, hogy ebben az évben több klasszikust olvasok. Szám szerint ötvenet. Nem készültem előre összeállított listával, azokat a könyveket vettem a kezembe, amiket már régóta el szerettem volna olvasni, de valahogy sosem volt időm vagy kedvem belevágni. Ilyen volt Nabokov Lolitája is. Na igen, a Lolita. Három nap alatt végeztem vele, majd legalább ennyi ideig ültem magam elé meredve azon tűnődve, hogy akkor ez most mi is volt? Nem csak témáját tekintve rázott meg. A Lolita egy zseniálisan megírt regény, éppen ezért sikerül Nabokovnak újra és újra csőbe húznia az olvasót Humbert figurájával. Mit jelent a véletlenek sorozata a cselekményben? Vajon ferdít-e az elbeszélő? Lolita egy másik szereplő szemüvegén át nézve is olyan karakter lenne, amilyennek Humbert lefesti? Egyre több feszítő kérdés fogalmazódott meg bennem, és nem volt senki, akivel megtárgyalhattam volna őket. 

Ekkor jutott eszembe a könyvklub ötlete. Hiszen a klasszikus listámon nem a Lolita az egyetlen olyan regény, amiről órákig lehet beszélgetni. Elég csukott szemmel választanunk egy Virginia Woolfot. Vagy ott van Hesse... Kizártam a fejemből azokat az introvertáltságom ösztönözte megjegyzéseket, amik szerint úgysem merek majd megszólalni meg biztosan egy csomó butaságot hordok majd össze, és összegyűjtöttem néhány jó fej, irodalomkedvelő arcot. Két-három hetente ülünk össze, és már túl vagyunk a negyedik ülésünkön. Hihetetlenül szeretem ezeket a beszélgetéseket! Mire mindenki mesél a saját olvasásélményéről és meglátásairól, egymást inspirálva fedezzük fel ezeknek a könyveknek (és talán nem is olyan nagyon meglepő módon önmagunknak) az újabb és újabb rétegeit.  

Mi a Femme

Mózes Zsófi

Mi a Femme lányokra nem ezen a héten találtam rá, hallgattam már podcastet tőlük, most viszont valahogy úgy hozta az élet, hogy több epizódot is volt lehetőségem végighallgatni megszakítás nélkül. És milyen jó volt! Antonia Vai és Wilson Luca hiánypótló nyíltsággal és őszinteséggel beszélgetnek olyan tabutémákról, mint a free bleeding, az önkielégítés, a szüzesség vagy az abortusz. De még mielőtt azt gondolnád, hogy ez a podcast nekünk, csajoknak lett kitalálva, megnyugtatlak, hogy egyáltalán nem.

A fenti témák mellett ugyanis született podcast a család az család témában, a nemi sztereotípiákról, rasszizmusról, testpozitivitásról és mérgező kapcsolatokról is. Tehát nagyjából minden olyan jelenségről, ami körülvesz minket, mégsem szívesen beszélünk róla. Van, hogy Antonia és Luca csak ketten, időnként viszont meghívott vendég segítségével dolgozzák meg az éppen aktuális témát. A friss Mi a Femme-epizódok minden második pénteken kerülnek fel a podcastmegosztó felületekre.

Colors

Balázs Barbi

Szeretem a zenét, annyira, hogy munka közben is folyton hallgatok valamit. Ha épp fordítok valahonnan, akkor klasszikust, ha ötleteket gyűjtök egy-egy új cikkhez, akkor vidám, táncos zenéket, ha pedig már csak finomhangolás van hátra a szövegnél, akkor jöhet az új dolgok felfedezése. A felületek, amiken zenét szoktam hallgatni, egy idő után jó érzékkel meg tudják tippelni, mi fog tetszeni, az új javaslatok mentén továbbhaladva pedig egyre jobban bővíthető a kedvelt számok listája. 

Egy ilyen ajánlatból ismertem meg a Colors elnevezésű YouTube-csatornát, ami jelenleg az egyik kedvenc zenés felületem. Kortárs, fiatal és üdítően tehetséges előadók mutatkoznak be rajta, a felvételek hangulata egy stúdiófelvételre emlékeztet, a klipekben legtöbbször egy-egy előadót látunk változó, különböző színekkel megvilágított, teljesen puritán hátterek előtt. Feltörekvő rapperek, az elmúlt fél vagy egy évben befutott gitárhősök, csodás hangú soulénekesek és világhírnév felé robogó zenegyártók újabb és újabb anyagait töltik fel, az itteni zenék minősége kifejezetten üdítő a sokszor nagyon egy kaptafára készülő népszerű popszámok között. 

Ráadásul a csatorna követése segít abban is, hogy kevésbé érezzem boomernek magam: ha már a milliárdos nézettségű előadók kapcsán nem is tudok up-to-date lenni, legalább ismerek egy-két kicsit alterebb, de szintén menő zenészt: előfordult, hogy kamasz lányomnál is fel tudtam vágni a tudásommal. A héten ez a szám dobott nagyot a hangulatomon. 

A múlt héten is klassz dolgokat ajánlottunk, olvasd el az előző részt is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra