Tények és tévhitek: a legtöbb öngyilkosság tényleg karácsonykor történik?

GettyImages-868903884

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, amelyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

A közkeletű hiedelem szerint világszerte karácsonykor történik a legtöbb öngyilkosság, december végén ugyanis „kötelező” vidámnak lenni és szeretteink körében, boldogan ünnepelni, ezért a magányos emberek sokkal számkivetettebbnek érezhetik magukat, mint az év bármely más szakában, mások szerint a sötét, hideg és borongós időjárás az oka a „szezonális depressziónak” – de vajon tényleg igaz a karácsonyi öngyilkosságok városi legendája?

Az angol szaknyelv „Christmas blues” néven illeti a jelenséget, amely elsősorban a médiának köszönhetően vált széles körben ismertté az elmúlt évtizedekben – a magányos embereket sújtó karácsonyi öngyilkossági hullám mítoszát azonban alaposan megcáfolták a témában született kutatások. A felmérések szerint egész évben épp decemberben a legalacsonyabb az öngyilkosságok száma – állítja a Scientific American –, karácsony napján, december 25-én pedig különösen megcsappan a mutató, ilyenkor az átlagosnál 15 százalékkal kevesebben vetnek önkezükkel véget életüknek az Egyesült Államokban.

A lap által szemlézett osztrák, ausztrál és mexikói kutatások is hasonló eredményről számolt be, és idehaza sem a karácsony a legjellemzőbb öngyilkossági időszak – a KSH adatai szerint Magyarországon a késő tavaszi és a nyári hónapokban nő meg ugrásszerűen az esetek száma, míg a téli hónapokban a ráta a legalacsonyabb értéket mutatja. Martin Plöderl, a Salzburgi Egyetem említett kutatásának társszerzője szerint decemberben az ünnepek miatt felerősödik az emberek közötti kötődés, szívesebben mutatják ki egymás iránti szeretetüket, és így a depresszióval, magánnyal küszködők is több segítséget kapnak, mint más időszakokban.

Újév napján és január elején kismértékben ugyan, de megemelkedik az öngyilkosságok száma decemberhez képest, amit a szakember a „karácsony varázsának” elmúltával magyaráz: az ünnepi időszakban tapasztalt szeretetteljes hangulat véget ér, visszajönnek a hétköznapok, és sokan újra ráeszmélnek életük kilátástalanságára, magányosságára. Nem véletlen, hogy más ünnepek – például húsvét után – közvetlenül, illetve a hétfői napokon is kicsivel többen lesznek öngyilkosok, mint máskor.

Ugyan a karácsonyi öngyilkosságok „ténye” csupán kitaláció, mégsem szabad félvállról venni az intő jeleket, és fontos odafigyelni a depresszióval, stresszel és más mentális betegségekkel küzdő személyek, illetve a gyászolók, az ünnepeket egyedül töltők lelki egészségére, a lehető legtöbb segítséget nyújtani számukra, hogy épségben átvészelhessék a karácsonyt.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Kérj segítséget!

Ha te vagy a környezetedben valaki krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot! Van segítség:

  • ha te vagy a baráti körödben valaki bajban van!
  • ha magányosnak érzed magad, úgy érzed, mindenki elhagyott!
  • ha személyesen, online vagy telefonon bántanak, zaklatnak!
  • ha nem látod a kiutat a függőségek rabságából!
  • ha már túl sok a para, és úgy érzed, nincs tovább!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra