Tények és tévhitek: a legtöbb öngyilkosság tényleg karácsonykor történik?

GettyImages-868903884

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, amelyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

A közkeletű hiedelem szerint világszerte karácsonykor történik a legtöbb öngyilkosság, december végén ugyanis „kötelező” vidámnak lenni és szeretteink körében, boldogan ünnepelni, ezért a magányos emberek sokkal számkivetettebbnek érezhetik magukat, mint az év bármely más szakában, mások szerint a sötét, hideg és borongós időjárás az oka a „szezonális depressziónak” – de vajon tényleg igaz a karácsonyi öngyilkosságok városi legendája?

Az angol szaknyelv „Christmas blues” néven illeti a jelenséget, amely elsősorban a médiának köszönhetően vált széles körben ismertté az elmúlt évtizedekben – a magányos embereket sújtó karácsonyi öngyilkossági hullám mítoszát azonban alaposan megcáfolták a témában született kutatások. A felmérések szerint egész évben épp decemberben a legalacsonyabb az öngyilkosságok száma – állítja a Scientific American –, karácsony napján, december 25-én pedig különösen megcsappan a mutató, ilyenkor az átlagosnál 15 százalékkal kevesebben vetnek önkezükkel véget életüknek az Egyesült Államokban.

A lap által szemlézett osztrák, ausztrál és mexikói kutatások is hasonló eredményről számolt be, és idehaza sem a karácsony a legjellemzőbb öngyilkossági időszak – a KSH adatai szerint Magyarországon a késő tavaszi és a nyári hónapokban nő meg ugrásszerűen az esetek száma, míg a téli hónapokban a ráta a legalacsonyabb értéket mutatja. Martin Plöderl, a Salzburgi Egyetem említett kutatásának társszerzője szerint decemberben az ünnepek miatt felerősödik az emberek közötti kötődés, szívesebben mutatják ki egymás iránti szeretetüket, és így a depresszióval, magánnyal küszködők is több segítséget kapnak, mint más időszakokban.

Újév napján és január elején kismértékben ugyan, de megemelkedik az öngyilkosságok száma decemberhez képest, amit a szakember a „karácsony varázsának” elmúltával magyaráz: az ünnepi időszakban tapasztalt szeretetteljes hangulat véget ér, visszajönnek a hétköznapok, és sokan újra ráeszmélnek életük kilátástalanságára, magányosságára. Nem véletlen, hogy más ünnepek – például húsvét után – közvetlenül, illetve a hétfői napokon is kicsivel többen lesznek öngyilkosok, mint máskor.

Ugyan a karácsonyi öngyilkosságok „ténye” csupán kitaláció, mégsem szabad félvállról venni az intő jeleket, és fontos odafigyelni a depresszióval, stresszel és más mentális betegségekkel küzdő személyek, illetve a gyászolók, az ünnepeket egyedül töltők lelki egészségére, a lehető legtöbb segítséget nyújtani számukra, hogy épségben átvészelhessék a karácsonyt.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Kérj segítséget!

Ha te vagy a környezetedben valaki krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot! Van segítség:

  • ha te vagy a baráti körödben valaki bajban van!
  • ha magányosnak érzed magad, úgy érzed, mindenki elhagyott!
  • ha személyesen, online vagy telefonon bántanak, zaklatnak!
  • ha nem látod a kiutat a függőségek rabságából!
  • ha már túl sok a para, és úgy érzed, nincs tovább!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra