Akitől az oroszlánok is rettegnek: a Fekete Halál meg tudja védeni magát

tcs cover

A természet csodái című sorozatunk legújabb részében egy olyan növényevő állatot mutatunk be, amely testi erejének, éles szarvainak és gyorsaságának köszönhetően vívta ki a Fekete Halál nevet.

A kafferbivaly vagy fokföldi bivaly meglehetősen szívós állat, a Szaharától délre szinte bárhol megtalálható az afrikai kontinensen, az esőerdőtől a szavannáig mindenhol, ahol vízközelben maradhat. Szívesen dagonyázik a sekély folyóban, a rátapadt sár segít neki megszabadulni a parazitáktól, ahogy a sokszor a hátán utazó ökörszem is a tetvek és bolhák eltávolításáért felel. Étrendjének nagy részét a fű teszi ki, mégsem jellemző rá a növényevők szelídsége. 

Ezek robusztus, féltonnás állatok 50-től 500 egyedet számláló csordákba verődnek össze. Az esős évszakban számuk több ezerre is nőhet a Serengetiben. Ekkora tömegtől még a rájuk vadászó oroszlánok, leopárdok és hiénák is megriadnak. Azonban ha mégis összeütközésre kerülne sor, a kafferbivaly gond nélkül felökleli szarvával vagy agyontapossa a rátámadó ragadozót. Ahhoz, hogy az oroszlánok elejtsenek közülük egyet, többüknek kell összeállniuk, de még így is a beteg vagy legyengült egyedeket támadják, a leopárd és a foltos hiéna pedig kizárólag a borjak levadászására tesz kísérletet.

A kafferbivalyt a leopárd, az orrszarvú, az elefánt és az oroszlán mellett az öt afrikai nagyvad, azaz a legveszélyesebb afrikai állatok egyikeként tartják számon. Kiszámíthatatlansága miatt a vadászok Fekete Halálnak becézik. Az állat óránként akár 56 kilométert is képes megtenni. Gyorsasága, ereje és számbéli fölénye miatt az emberek is rettegnek tőle, évente több halálesetért felelősek.  

Az emberen kívül kevés a természetes ellensége. Ennek ellenére a Természetvédelmi Világszövetség közel fenyegetett fajként tartja számon. Jelenleg 400 ezer Afrikában élő felnőtt egyedről tudunk, akiknek olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint az élőhelyük fragmentálódása vagy a trófeára vágyó vadászok. 

Ha érdekelnek a természet csodái, olvasd el sorozatunk előző részét is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra