Városrészeket kellett lezárni, fertőtlenítenek, hatalmas járványra készülnek Olaszországban

jarvany-olaszorszag-1186936184
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyre többen betegednek meg dengue-lázban Olaszországban. A hatóságok olyan súlyosnak ítélik a helyzetet, hogy Triesztben például már többször fertőtlenítettek, és az irtás miatt olykor egész városrészeket kellett lezárni. A milánói egyetem virológusa szerint ugyanakkor az olaszországi nyaralást tervezőknek nem kell aggódniuk a kór terjedése miatt.

Már ötször fertőtlenítették Trieszt egyes részeit a dengue-láz miatt, amelyet az Ázsiából származó tigrisszúnyog terjeszt – írja az Economx. Legutóbb június 10-re virradó éjszaka végeztek a szakemberek fertőtlenítést, melynek idejére megkérték a lakosságot, hogy tartsák zárva az ajtókat és az ablakokat, kapcsolják ki a légkondicionáló berendezéseket, és ne engedjék ki a szabadba háziállataikat. 

A súlyos következményekkel és szövődményekkel járó betegség az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg Olaszországban. Tavaly összesen 362 esetet regisztráltak – a valós szám ennél magasabb lehet, hiszen a fertőzöttek 85 százaléka tünetmentes –, idén azonban jóval több megbetegedésre számítanak, hiszen csak június közepéig 259 esetet jegyeztek fel.

Bár a kór nem terjed emberről emberre, kell hozzá a tigrisszúnyog csípése, a betegség roppant veszélyes. Annál is inkább, mert a megfertőződés nem ad immunitást, sőt, a betegség másodjára gyakran súlyosabb lefolyású, mint először.

Nemcsak Olaszországban okozhat járványt a tigrisszúnyog
Nemcsak Olaszországban okozhat járványt a tigrisszúnyogfrank600 / Getty Images Hungary

Több tényező együttesen okozhat járványt Olaszországban

A szakemberek szerint a fertőzések számának növekedésének alapvetően három oka lehet. Egyrészt sokan fertőződnek meg Brazíliában és Argentínában, ahol

ebben az évben már 5 millió esetet regisztráltak, ami ötszörös növekedés az előző évhez képest.

Fontos tényező az is, hogy megjelent az ázsiai tigrisszúnyog Olaszországban is, és egyre több fertőzésért felelős az invazív rovar. Ennek irtását végzik a fertőtlenítéssel a hatóságok. A betegséget azonban egy másik állat is terjeszti, méghozzá sokkal hatékonyabban: az egyiptomi tigrisszúnyog. Ennek megtelepedését minden eszközzel próbálják megakadályozni a hatóságok, például ellenőrzéseket vezettek be a rovar őshonos területeiről érkező hajók és repülők esetében.

Mindezek ellenére szakemberek közölték: véleményük szerint nem kell lemondani az olaszországi nyaralásokat. „A dengue-láz terjedését nem szabad alábecsülni, és szigorú ellenőrzésre van szükség, de Olaszországban üdülni ugyanolyan biztonságos, mint bárhol máshol” – mondta Fabrizio Enrico Pregliasco, a milánói egyetem virológus kutatója. A tigrisszúnyog már más európai országban is megjelent, köztük Ausztriában, Franciaországban és Németországban. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek