Fénnyel írt történelem: Két fotós is lencsevégre kapta Kennedy merénylőjének halálát, csak az egyik kép lett világhírű

Ruby shoots Oswald

Két nappal John F. Kennedy halála után az elnök merénylője, Lee Harvey Oswald is gyilkosság áldozatává vált – a férfit élő tévéadásban lőtte le Jack Ruby, egy dallasi sztriptízbár tulajdonosa. A váratlan eseményt két helyi lap fotóriportere is megörökítette: egyikük Pulitzer-díjat kapott világhírűvé vált képéért, riválisa, aki rossz pillanatban sütötte el a ravaszt, ellenben sohasem heverte ki a kudarcot.

A világ talán leghíresebb politikai merényletének elkövetőjét két napig a dallasi rendőrkapitányságon tartották fogva, majd úgy döntöttek, átszállítják a megyei börtönbe, ahol biztonságosabb körülmények között őrizhetik – azonban 1963. november 24-én délelőtt 11 óra 24 perckor, amikor a rendőrök a kapitányság alagsorán áthaladva kísérték Oswaldot a rá váró páncélozott autó felé, váratlanul egy sötét zakót és szürke kalapot viselő férfi lépett elő fegyverrel a kezében, és tüzet nyitott a gyilkosra.

Csak egy fotóra volt idő

Beers kevésbé jól sikerült fotója
Beers kevésbé jól sikerült fotójaWikimedia Commons

A láthatóan gyakorlott pisztolyforgató Ruby közvetlen közelről, egyetlen lövéssel végezte ki a rabláncon szállított merénylőt, a golyó Oswald testének bal oldalán, hastájékon hatolt be, a lépet, a gyomrot, a vesét és a májat is roncsolta, majd a túloldalon távozott. A sokkoló gyilkosságot egyenes adásban közvetítette a helyi tévéhíradó stábja, és a sajtó képviselői, köztük két fotóriporter is a helyszínen tartózkodott: a Dallas Times Herald 29 éves munkatársa, Robert H. „Bob” Jackson két nappal korábban az elnök látogatásán is ott volt, és tökéletes pozícióban állt ahhoz, hogy megörökítse a merényletet, azonban az összes film kifogyott a gépéből, mire Kennedyt halálos lövések érték.

A fiatal fotós szomorú volt az elszalasztott lehetőség miatt, ezért elhatározta, hogy Oswald átszállításakor minden kínálkozó lehetőséget megragad, és igyekszik emlékezetes képet lőni. A rossz fénykörülmények és a korabeli vakuk lassú újratöltési sebessége miatt csupán egyetlen képre volt idő, a szerencse azonban kegyeibe fogadta őt: gépét a lehető legtökéletesebb másodpercben sütötte el, alkotása, melyen Ruby hátulról, az összecsukló Oswald pedig a kép közepén látható, épp a lövés pillanatában készült. A drámai felvétel elemi erővel hatott a döbbent és gyászoló amerikai közönségre, nem csoda, hogy Jackson elnyerte a legjobb sajtófotónak járó Pulitzer-díjat, és rengeteg pénzt keresett képe jogdíjaival.

Jackson híressé vált drámai képe
Jackson híressé vált drámai képeWikimedia Commons

Azonban nem ő volt az egyetlen fotós, aki jelen volt Oswald megölésekor: a rivális Dallas Morning News szolgálatában álló 40 éves Ira Jefferson Beers – aki fennen hirdette, hogy a szerencse valójában a gondos előkészületek gyermeke – szintén lencsevégre kapta a brutális eseményt, de pár másodperccel Jackson előtt nyomta meg a kioldó gombot. Ruby felbukkanásakor Beers azt hitte, egy másik fotós próbál befurakodni elé, ezért gyorsan, amíg még lehetősége volt rá, exponált: az így született kép még a lövés előtt ábrázolja a két főszereplőt, és teljes mértékben hiányzik róla a Jackson alkotását uraló drámaiság.

A kudarc letaglózta Beerst, aki alkoholistává vált, és mindössze 51 évesen elhunyt szívelégtelenségben, pályatársa ellenben még mindig jó egészségnek örvend, tavaly ünnepelte 87. születésnapját. A Jackson által készített legendás fotó egy másik embert is híressé tett: az Oswald jobb oldalán látható, világos öltönyt viselő Jim Leavelle rendőrtiszt dühös tekintetével vonult be a sajtótörténetbe, és később sikeresen húzott hasznot az ügyben való érintettségéből. 1978-ban, akkor már nyugdíjasként, önmagát alakította egy, az esetről készült tévéfilmben, a ’90-es évek elején pedig szakértőkkel újrajátszotta az eseményt – a demonstráció során az egyik fotótörténészt Leavelle véletlenül meglőtte a karján, de a férfi szerencsére kisebb sérülésekkel megúszta az esetet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra