Rekordot dönt az ikerszülések száma az utóbbi években

Minden korábbinál több ikerpár születik világszerte – állítja egy kutatás.

Az utóbbi években több mint 40 százalékkal gyakoribbak az ikerszülések, mint 35-40 évvel ezelőtt – derült ki az angol, holland és francia tudósok tanulmányából, melyet a Live Science szemlézett. De vajon miért születik több ikerpár napjainkban, mint korábban?

A kétpetéjű ikrek száma ugrott meg

A kutatók 165 országból származó statisztikákat vizsgáltak meg, melyek segítségével 1980 és 2015 között követték nyomon az ikerszüléseknek az összes szüléshez viszonyított arányát világszerte. Az adatok szerint a vizsgált harmincöt év alatt nagymértékben megnőtt az ikergyerekek előfordulása: a legnagyobb változás Észak-Amerikában volt megfigyelhető, ahol 71 százalékkal lett gyakoribb az ikerszülések aránya, ezt követte Európa 58 és Óceánia 46 százalékos emelkedéssel. Világszerte átlagosan 42 százalékkal nőtt az arány, ami azt jelenti, hogy napjainkban 1000 szülésből tizenkettő esetében jönnek a világra ikrek.

Egyre gyakoribb a „dupla gyermekáldás”.
Egyre gyakoribb a „dupla gyermekáldás”.The Good Brigade / Getty Images Hungary

Ugyan – mint kiderült – Afrikában a legmagasabb az ikerszülések száma a világon (minden 1000 szülésre 17 ikerszülés jut), a fekete kontinensen változatlanok maradtak az arányok az elmúlt négy évtizedben. Szintén érdekes, hogy az egypetéjű ikrek születésének aránya alig változott (világszerte 1000 szülésre 4 egypetéjű ikerpár jut), a növekedés szinte kizárólag a kétpetéjű ikrek esetében volt megfigyelhető.

A lombikbébiprogram lehet a felelős

A szakemberek szerint a jelenség elsődleges magyarázata a lombikbébiprogramok széles körű elterjedésében keresendő, az in vitro fertiziláció (IVF) eljárás során ugyanis a siker érdekében több embriót ültetnek be az anyák méhébe. Szintén hozzájárulhat az ikerszülések gyakoriságához, hogy a nők egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket – ugyanis minél magasabb az anya életkora, annál nagyobb az ikerterhesség esélye. Mindkét tendencia leginkább a fejlett, nyugati világra jellemző, ezért sem véletlen a fentebb vázolt, kontinensek szerinti megoszlás.

Az ikerterhességek esetében nagyobb a koraszülés veszélye, és gyakoribbak a terhesség és a szülés során tapasztalt, akár súlyosabb komplikációk is – mondja Christiaan Monden, az Oxfordi Egyetem szociológus-kutatója, a tanulmány társszerzője, a kutatásban feltárt statisztikai adatok fontosságát hangsúlyozva.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra