Megvan, mi történik pontosan II. Erzsébet temetése napján és addig

GettyImages-1243102981

II. Erzsébet királynő koporsója előtt Skóciában és Londonban is leróhatják kegyeletüket alattvalói: temetésére szeptember 19-én kerül sor.

A királynő ott halt meg, ahol a legjobban szeretett tartózkodni: Balmoralban kérte meg kezét Fülöp herceg, itt töltötték nászútjukat, majd később megannyi nyarat. Idén Vilmos herceg három gyermeke, György, Sarolta és Lajos is itt vakációztak még utoljára királyi dédnagymamájuknál – II. Erzsébet koporsóját is itt őrizték a halálát követő első néhány napban.

A skótok búcsúja II. Erzsébettől

Ma, szeptember 11-én azonban a koporsó elhagyja a kastélyt, hogy a Holyroodhouse-palotába, a királyi család hivatalos rezidenciájára vigyék. (Balmoral a királynő saját tulajdonát képezte.) A trónterembe szállítják azt, ahol a palota személyzete is elbúcsúzhat II. Erzsébettől, akinek teste egy éjszakát tölt a palotában.

Szeptember 12-én, hétfőn aztán helyi idő szerint 14.35-kor elindul a menet a Szent Egyed Katedrális felé: 

a király és a királyi család más tagjai gyalogszerrel kísérik majd a koporsót a székesegyházba, ahol nyilvánosan felravatalozzák Erzsébetet.

Koporsóján elhelyezik a skót koronát, amelynek jogos viselője volt.

A Buckingham palota előtt már most is gyülekeznek a II. Erzsébettől búcsúzók üzenetei
A Buckingham palota előtt már most is gyülekeznek a II. Erzsébettől búcsúzók üzeneteiTristan Fewings / Getty Images Hungary

A Buckingham palotába viszik innen koporsóját

Miután több mint 24 órán át a skótok előtt is nyitva áll annak lehetősége, hogy végső búcsút vegyenek Erzsébettől, illetve egy virrasztást is tartanak, amelyen III. Károly király is részt vesz a tervek szerint, szeptember 13-án délután öt órakor a királynő koporsóját a repülőtérre szállítják, ahonnan 55 perces utat követően Londonba érkezik.

A Buckingham palota báltermébe viszik, hogy a palota személyzete a skótokhoz hasonlóan elköszönhessen II. Erzsébettől még utoljára.

A király és a királyi hitves, Kamilla is részt vesznek az alkalmon, közös imával. Ezt követően III. Károly Észak-Írországba utazik Kamillával együtt, mindezzel párhuzamosan pedig megkezdődnek a próbák a koporsó Westminsterbe történő szállítására.

A temetés előtt négy napra ravatalozzák fel

Szeptember 14-én délután 2 óra 22 perckor aztán a koporsót a tetejére helyezett koronával és virágcsokorral a Westminster palotába kísérik. A menetben részt vesz a király, a királyi család tagjai, valamint a Buckingham palota személyzete is. Ez egy rövid, csöndes menet lesz, melyet követően 3 órakor megérkeznek a Westminster palotába, ahol a Canterbury érsek rövid szertartást tart.

A Westminster Hallban ezután négy napon át vehetnek búcsút a britek a felravatalozott királynőtől. A királyi család tagjai különböző időpontokban látogatják meg a ravatalt, őrt is állnak majd a koporsó mellett.

Másnap, szeptember 15-én megkezdődnek a temetés napjának előkészületei. A királynő koporsója szeptember 18-áig marad a Westmister Hallban. A király Walesbe utazik, Londonba pedig egymás után érkeznek a világ hivatalos vezetői a temetésre.

A királyi temetési szertartást a Westminster apátság épületében tartják
A királyi temetési szertartást a Westminster apátság épületében tartjákjoe daniel price / Getty Images Hungary

Szülei közelében lel örök nyugalomra

A királynő állami temetési szertartását szeptember 19-én tartják a Westminster apátságban – itt vette őt feleségül annak idején Fülöp herceg, és itt is koronázták meg. Ezt követően testét Windsorban helyezik örök nyugalomra. Valószínűleg egy ágyútalpon juttatják el a koporsót az apátságba, a nap pedig nemzeti gyásznap lesz. A katonaság tagjai sorfalat állnak az utcákon, a koporsót pedig gyalogosan kísérik majd a királyi család tagjai.

Az apátság épületén belül kétezer fő vehet részt a szertartáson, melyet a televízió is élőben közvetít, ezenkívül két perces gyászszünetet is tartanak II. Erzsébet emlékének tiszteletére.

A királynő koporsóját a temetés napján a windsori kastély Szent György-kápolnájába viszik, ahol szintén televíziós közvetítéssel búcsúztatják. II. Erzsébet végső nyughelye feltehetően a VI. György király emlékkápolna lesz, amely a főkápolna melléképülete – édesanyját és édesapját, valamint húga, Margit hercegnő hamvait is temették el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra