335 évig tartott a háború, ki sem találnád, miért nem fejezték be előbb

GettyImages-1315833111
Olvasási idő kb. 3 perc

Hosszú háború volt, de közel sem a leghosszabb a történelemben, az viszont igazán egyedi, hogy miért lett olyan sokára vége.

Vért nem ontottak a 335 éves háború során, mely Scilly szigete és Hollandia között zajlott: az angol polgárháború egy pontján a hollandok a parlamentariánusok oldalán szálltak be a harcokba, cserébe azért, hogy az angolok segítettek nekik a spanyolok ellen vívott 80 éves háborúban.  

A háború, amit egyszerűen elfelejtettek

Ez a rojalistáknak már nem annyira tetszett. Egykori szövetségeseik hajóin kezdtek bosszúból rajtaütni a La Manche csatornán, de lassan, ugyanakkor biztosan egyre rosszabb pozícióba kerültek a polgárháborúban. A királypártiakat 1651-re visszaszorították Scilly apró szigetére – mely a koronaherceg jóbarátjáé volt, így ott biztonságban lehettek , amiben a hollandok nagy lehetőséget láttak, és jóvátételt kezdtek követelni tőlük. Ennek a kezdeményezésnek nem volt túl pozitív a fogadtatása, így végül Maarten Tromp holland admirális 1651. március 30-án hadat üzent a Scilly-szigeteknek.

Scillyt blokád alá vették a holland flotta hajói, három hónap elteltével azonban Robert Black admirális megadásra késztette a királypártiakat, és a holland flotta is elindult hazafelé.

Egyetlen apróságról viszont elfeledkeztek: hogy egy háború végén illendő lenne békét kötni.

Békés tudatlanságban élt Scilly népe a hosszú háború ideje alatt
Békés tudatlanságban élt Scilly népe a hosszú háború ideje alattHulton Archive / Getty Images Hungary

Így tarthatott hosszú ideig

Innentől aztán több mint 330 évnyi szünet következett a háború történetében. Roy Duncan történész volt az, aki 1985-ben nekilátott feltárni, hogy vajon van-e valóságalapja annak, hogy ez a háború még mindig tart. Írt is Hollandia brit nagykövetségének, akik utánanéztek a dolognak, és feltehetően maguk is megdöbbentek, amikor rájöttek, hogy

országuk bizony még mindig hadban áll Scilly szigetével!

Szokatlan békeközvetítőként Duncan volt az, aki ezt megtudva írt Rein Huydecoper nagykövetnek, felvetve, hogy ellátogathatna Scillybe, és ha már ott jár, nyélbe üthetnének egy békekötést is. A nagykövet egyetértett vele, így 1986. április 17-én aláírta a 335 éves háborút lezáró békeszerződést.

 

A sziget lakosságának életét így a békekötés sem változtatta meg alapjaiban
A sziget lakosságának életét így a békekötés sem változtatta meg alapjaibanPicture Post / Getty Images Hungary

De nem ez volt a leghosszabb

Az elfelejtett háború volt tehát a világ legunalmasabb háborúja: a szigetke 2000 lakosa több mint 3 évszázadon hajtotta a legnagyobb nyugalomban álomra fejét, arra még véletlenül sem gondolva, hogy bármikor rajtuk üthetnek egy másik nemzet fiai. A konfliktus hossza is rendkívüli, de még közel sem a leghosszabb az emberiség történelmében. A rekonkviszta például 781 évig húzódott el, de a keresztes háborúk is több mint 600 évig tartottak, ráadásul nem is voltak ilyen békések.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek