18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így gondolkodnak a férfiak a szexről

Hajlamosak vagyunk (férfiak és nők egyaránt) a férfiak szexuális működéséről nagyon leegyszerűsítően gondolkodni. Nemcsak azt vesszük alapvetésnek, hogy egy férfi rengeteget gondol és állandóan készen áll a szexre, de azt is, hogy a szexből elsősorban a testiség érdekli: vonzó partnerrel szeretne hamar, számára kielégítően túlesni a dolgon. Olvasóinknak azonban talán már nem kell bizonygatnunk, hogy a valóság ennél sokkal árnyaltabb.

Ahogy a női szexualitásról, úgy a férfiak és a szex kapcsolatáról is sokáig meglehetősen sekély(es) mederben folyt a diskurzus. Ugyan már, egy férfinek majdnem mindegy, milyenek a körülmények, naponta több órán át fantáziál a szexről, minden alkalmat megragad a szexre, partnereit tekintve meglehetősen elfogadó (legalábbis erre utal, hogy neki szinte mindegy, kivel bújik ágyba), és egyáltalán: minden cselekedetét a szex irányítja. 

Ilyen túlzó általánosítások sosem lehetnek igazak, és nincs ez másképp a férfiak szexualitásával sem. Az utóbbi években egy sor olyan kutatási eredmény jött ki, ami a férfiak szexualitásával kapcsolatos legjellemzőbb előítéleteket cáfolja, vagy új szempontokat hoz be a téma jobb megértéséhez. A Psychology Today cikke alapján ilyenekből válogattunk. 

1. Tényleg nagyságrendekkel többet gondolnak a szexre, mint a nők?

Széles körben elterjedt sztereotípia, hogy a férfiak többet, sőt jelentősen többet gondolnak a szexre, mint a nők. Sokáig masszívan tartotta magát az a képtelen tévhit is, miszerint hét másodpercenként fut át pajzán gondolat a fejükön. Természetesen szó sincs ilyesmiről.

A kutatások már jelentősen árnyaltabb képet mutatnak. Ezekből az derül ki, hogy a két nem közötti különbség ebben a tekintetben lényegesen kisebb, mint gondolni szoktuk, és az a kicsi plusz is más megvilágításba kerül, ha figyelembe vesszük, hogy a férfiak nemcsak a szexre, de más alapvető szükségletekre, például az ennivalóra is többször gondolnak, mint a nők. A legfrissebb kutatások szerint a férfiak jellemzően napi nyolc alkalommal gondolnak a szexre, míg ez a szám a nők esetében hat – az eltérés tehát minden, csak nem égbekiáltó. Ha már mindenáron a különbséget keressük, persze van, amire jelentősen többet gondolnak a férfiak. Az édes hármas jellegű fantáziák például, bár a nőknél is gyakran előfordulnak, a férfiak esetében lényegesen gyakoribbak a felmérések szerint.

Ő valószínűleg tényleg a szexre gondol.
Ő valószínűleg tényleg a szexre gondol.juhy13 / Getty Images Hungary

2. Egy férfinak jelentősen több partnere van élete során, mint egy nőnek?

A tény, hogy a heteroszexuális férfiak rendre több szexuális partnerről számolnak be, mint a heteroszexuális nők, a kutatók számára sokáig nagy talány volt: a két értéknek valahol össze kellene érnie, gondolták. A legutóbbi kutatások ezt a képet is árnyalják valamelyest. Kiderült, hogy a megkérdezésen alapuló vizsgálatokban a férfiak hajlamosak túlbecsülni, vagy kicsit kozmetikázni a számot, rendre többet mondanak, mint amennyi valójában volt, a nők pedig éppen fordítva járnak el: vélt vagy valós társadalmi elvárások miatt inkább lefelé kerekítik az eredményt. Az így kimutatott, korrigált különbség a valóságban jóval kisebb. 

3. Megváltozik egy férfi viselkedése, ha szexuális izgalomba jön? 

Persze hogy megváltozik, de most nem arra gondolunk, ami már az ágyban történik, hanem arra, hogy igaz-e a közvélekedés, miszerint a felajzott férfi „megkergül”, nem tud gondolkodni, stb. Kutatások szerint igen is, meg nem is. Megkergülésről vagy az agyműködés teljes leállásáról természetesen szó sincs, az ugyanakkor igaz és laboratóriumi körülmények között is kimutatható, hogy szexuális izgalomban a férfiak hajlamosabbak kockázatkereső, szabálykerülő viselkedést mutatni, nagyobb eséllyel hazudnak, csalnak, vagy akár lopnak. A legtöbbször persze inkább szexelnek. 

4. A férfiak kevésbé válogatósak, ha szexről van szó? 

Az evolúciós pszichológia szerint a férfiak és a nők is eltérő stratégiát dolgoznak ki attól függően, hogy hosszú vagy rövid távú partnert keresnek éppen, ebben tehát hasonlítanak. Kutatások viszont azt is kimutatták, hogy amikor viszont rövid távú kapcsolatról van szó, a férfiak a nagyobb szexuális változatosságra törekednek, mint a nők. Előnyben részesítik, ha minél több partnerük lehet, és ha minél gyorsabban el lehet köteleződni a szex iránt. A nők ezzel szemben a hosszú és a rövid távú kapcsolatok esetén is inkább a minőségre törekszenek, vagyis a lehető legtöbb szempontból megfelelő partnert keresik.  

5. A szexuális érdeklődés hiánya hűtlenséget jelent? 

Az a sztereotípia, miszerint a férfiak mindig és minden pillanatban akarják a szexet, oda vezet, hogy az alacsonyabb libidóval rendelkező férfi partnerek a párkapcsolataikban nehézségekbe ütköznek, ha épp alacsonyabb libidójú szakaszban tartanak. Az a vád éri őket ugyanis, hogy más felé kacsintgatnak, vagy megunták a partnerüket. 

Ma sincs kedved?
Ma sincs kedved?skynesher / Getty Images Hungary

Pedig egy hosszú távú kapcsolatban számtalan oka lehet annak, ha csökken a libidó. A munkahelyi megterhelés, a stressz, mentális vagy épp fizikai problémák mind nagyon komoly hatással lehetnek arra, ahogyan a férfiak vágya alakul, és ez a legtöbbször nem kapcsolódik, ahhoz, hogy a partnert vonzónak találják-e, vagy sem. Ugyanakkor utóbbi is előfordulhat, és részben természetes is egy hosszú távú párkapcsolatban, szakértő segítségével viszont jó eséllyel kezelhető a probléma. 

6. Mennyire tér el egymástól nő és férfi szexuális izgalma? 

Kutatások szerint egy lényeges eltérés legalábbis biztosan van: a férfiak könnyebben és gyorsabban izgalomba tudnak jönni. Egy ezt vizsgáló kísérlet során férfiaknak és nőknek is a számukra izgalmas jeleneteket, erotikus töltetű képeket mutattak, és azt tapasztalták, hogy a férfiak könnyebben izgalomba jöttek, mint a nők. Ennek evolúciós magyarázata is lehet: míg a férfiak számára evolúciósan az a hasznos, ha minél több partnerrel közösülnek, a nők számára komfortosabb lehet, főleg egy új partner esetében, ha lassabban, óvatosabban hangolódnak rá.

7.  Ki tudja szagolni egy férfi a szexuális izgalomban lévő nőt? 

Egy kutatás azt mutatja, hogy egyes férfiak észre tudnak venni a női szexuális izgalomhoz kapcsolódó illatjegyeket, amiktől izgalomba tudnak jönni. Más kutatások ezt már nem erősítették meg.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra