18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Halálkastélyt épített a chicagói rém, Amerika első modern sorozatgyilkosa

GettyImages-1144415352

Amerika első modern sorozatgyilkosa, H. H. Holmes saját szállodát üzemeltetett az 1893-as chicagói világkiállítás idején, melynek falai között 200 gyanútlan vendéget mészárolt le – a később „Halálháznak” elkeresztelt hotelben állítólag gázkamrák, csapóajtók és krematórium is üzemeltek, de vajon mennyire túlozta el az esetet a korabeli bulvársajtó?

Az 1860-ban, Herman Webster Mudgett néven született Holmes egy erőszakos, alkoholista apa és egy jámbor lelkű, mélyen vallásos metodista anya gyermekeként nőtt fel New Hampshire államban: az iskolában kiváló tanulónak bizonyult, osztálytársai viszont sokat heccelték, zaklatták. Egy alkalommal tréfából az iskolaorvos irodájába zárták, és arra kényszerítették, hogy közvetlen közelről „ölelkezzen” az ottani kipreparált csontvázzal: saját vallomása szerint először meg volt ijedve, később azonban annyira lenyűgözte a látvány, hogy a holttestek megszállottjává vált, gyakran boncolt fel kisállatokat szabadidejében.

Hullákat csonkított, hogy biztosítási pénzhez jusson 

Nem meglepő, hogy a fiatalember az orvosi pályát választotta, azonban hamar rákapott a szélhámosság ízére: holttesteket lopott a laboratóriumból, majd eltorzította, megcsonkította azokat, és azt hazudta, az illetők balesetben hunytak el, miközben biztosításokat kötött a szerencsétlen elhunytak nevére, és begyűjtötte az ezekből járó pénzeket. 1886-ban Mudgett – aki akkor már kétszer is megnősült, de mindkét házassága zátonyra futott – felvette a H.H. Holmes nevet, és új életet kezdve Chicagóba költözött, nehogy véletlenül fény derüljön a sorozatban elkövetett biztosítási csalásokra.

A nagyvárosban felkereste a súlyos rákbeteg Dr. E. S. Holton patikáját, majd felajánlotta asszisztensi szolgálatait a haldokló férfi feleségének, aki természetesen azonnal rábólintott az önzetlen segítségre: a fiatal, jóképű és szorgos új patikus gyorsan népszerűvé vált a környékbeli hölgyek körében, így Holton halála után is sikerrel vitte tovább a boltot. Holmes felajánlotta az özvegynek, megveszi tőle a patika tulajdonjogát, melybe amaz bele is egyezett, azzal a feltétellel, hogy nem kell elköltöznie az üzlet feletti lakórészből: a szerződés aláírása után azonban az új tulajdonos késlekedett a vételi ár kifizetésével, Mrs. Holton pedig nem sokkal később rejtélyesen köddé vált. A sorsa felől érdeklődőknek Holmes azt válaszolta, az asszony Kaliforniába távozott, gyászában ugyanis jobbnak látta minél távolabb költözni Chicagóból.

H. H. Holmes sorozatgyilkos letartóztatáskor készített azonosító fotói.
H. H. Holmes sorozatgyilkos letartóztatáskor készített azonosító fotói.Chicago History Museum / Getty Images Hungary

Kapóra jött a sorozatgyilkosnak a világkiállítás

Az üzlet jól ment, Holmes pedig harmadszor is megnősült, a házasságot azonban bigámia vádjával később érvénytelenítették – hősünk ugyanis elfelejtett elválni második nejétől –, felesége, Myrta a botrány miatt közös lányukkal együtt elhagyta őt. A kellemetlen eset nem szegte a sikeres patikatulajdonos kedvét, aki megtakarított pénzéből megvásárolta a gyógyszertárral szemközti üresen álló telket, és saját tervei alapján szállodát építtetett rajta: az elbeszélések szerint a Kastélynak elnevezett hatalmas épületet valódi labirintusként alakította ki, tele csapóajtókkal, rejtekhelyekkel, sehová sem vezető folyosókkal, a pincében pedig egy savas kádat és egy krematóriumot is elhelyezett, hogy így szabadulhasson meg bármilyen esetleges terhelő bizonyítéktól.

Hamarosan újabb rejtélyes eltűnésre került sor a környéken: Holmes bérbe adta a Kastély első emeletét ismerősének, Ned Conner ékszerésznek, a férfi azonban idővel összeveszett a feleségével, Juliával, aki a jóképű szállodatulajdonosnak csapta a szelet, és odébbállt. Julia és hároméves lánya, Pearl a nő új szerelme mellett maradtak: az asszony teherbe esett, Holmes pedig azt követelte, vetesse el a magzatot – miután erre nem volt hajlandó, mind ő, mind a lánya nyomtalanul felszívódott. Nem sokkal később Holmes egy feltűnően magas, 183 centi körüli női csontvázat adott el a helyi orvosi egyetemnek – egészen véletlenül Julia is pont ilyen termetű volt...

Az 1893-ban megrendezett világkiállítás kapóra jött a hoteltulajdonos számára, aki 70 szobás gigantikus Kastélyában szívesen látta vendégül az eseményre érkező turisták tömegét. A látogatók nem is sejtették, milyen borzalmak várnak rájuk – a sajtóban később megjelent történetek szerint minimum 50, de akár 200 ember is odaveszhetett a „Halálházban”, akiket Holmes először módszeresen megkínzott, majd megölt, a holttesteket pedig különböző – fentebb ismertetett – módokon tüntette el.

A Halálkastély az 1890-es évek elején.
A Halálkastély az 1890-es évek elején.Chicago History Museum / Getty Images Hungary

Saját bűntársa árulta el a Halálkastély rémét

A világkiállítást követően azonban megtorpant Chicago gazdasága, és a vendégek is elmaradtak, ezért Holmes továbbállt, a texasi Fort Worth-be költözött, ahol megismerkedett két nővérrel – egyiküknek házasságot ígért, végül azonban mindkettejüket megölte. Belekezdett a Kastély másának építésébe, az anyagi források elapadásával azonban terve meghiúsult, egy szélhámosság miatt pedig rövid időre a hűvösre került – szabadulása után régi bűntársával, a kétes életű asztalossal, Benjamin Pitezellel azonnal újabb biztosítási csalást eszelt ki. A terv szerint Holmes úgy rendezte volna, mintha társa odaveszne egy labortűzben – bizonyítékként egy kipreparált holttesttel állna elő –, a befolyt biztosítási pénzt pedig Pitezel felesége, Carrie kapja, aki belement a szélhámosságba.

Az eltervezett csalás helyett azonban Holmes meggyilkolta Pitezelt, Carrie-nek pedig azt hazudta, a férfi életben van, minden a megbeszéltek szerint történt: meggyőzte a nőt, hogy az ötből három gyermekét bízza a gondjaira, majd a gyerekekkel együtt Kanadába utazott, ahol velük is végzett. Eközben Holmes másik bűntársa, a börtönben ülő Marion Hedgepeth bosszúból, amiért amaz nem fizette ki neki a biztosítási csalásból neki megígért 500 dolláros részt, felnyomta őt a biztosítótársaságnál, akik gyanút fogtak, és ráállították az ügyre a szaktekintélynek számító Pinkerton nyomozóirodát.

A detektívek eljutottak Torontóba, ahol megtalálták két gyermek maradványait a férfi által bérelt kis ház kéményében, végül pedig Bostonban kerítették kézre a gyanúsítottat – az ügyben vizsgálódó rendőrség visszavezette a szálakat Chicagóba, és alaposan átvizsgálta a Kastélyt, ahol emberi csontokra, ékszerekre és ruhákra bukkantak, és feltárták a kínzókamrákat is. Holmes végül Pitezel megölésének vádjával állt bíróság elé, az eljárás során azonban kilenc másik gyilkosságot is sikerült rábizonyítani – az elkövető maga összesen 27 gyilkosságot ismert be, bár halála előtt megváltoztatta vallomását, és csupán két gyilkosságban mondta bűnösnek magát.

Az áldozatok pontos száma máig rejtély

A gyilkos kivégzése (korabeli újságillusztráció).
A gyilkos kivégzése (korabeli újságillusztráció).Wikimedia Commons

A bulvársajtó természetesen azonnal felkapta a horrorisztikus esetet, ekkor születtek azok a hírek, melyek szerint Holmes legalább 200 gyanútlan turistát gyilkolt meg a horrorhotelben: ugyan máig nem tudni pontosan, a chicagói rém hány emberrel végzett, a történészek és kriminológus szakértők szerint a turisták tömeges megkínzásáról és megöléséről szóló történetek csupán a szenzációra éhes újságírók élénk fantáziájának szüleményei. Holmes többnyire ismerőseivel, vele személyes vagy üzleti kapcsolatban álló személyekkel végzett, és a beismert 27 eseten kívül nem valószínű, hogy sokkal több élet száradna a lelkén – természetesen ez is borzalmas szám, és semmivel sem kisebbíti a sorozatgyilkos döbbenetes bűneit.

A bíróság bűnösnek találta, és kötél általi halálra ítélte Holmest, az ítéletet a philadelphiai állami börtönben hajtották végre 1896. május 7-én reggel. A sajtó által „Halálháznak” és „Halálszállónak” nevezett Kastély épülete még az előző évben leégett – az újságok értesülései szerint két ember osont be az épületbe, és távozott sietősen az ominózus estén –, a romokat 1938-ban takarították el véglegesen.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra