Ki volt a fiatalon elhunyt hercegnő, akiről a Hermina utat elnevezték?

A zuglói Hermina út neve Lipót császár mindössze huszonnégy évesen elhunyt, jótékonyságáról közismert unokája, Hermina főhercegnő emlékét őrzi.

A Hermina út a XIV. kerület, Zugló egyik főútvonala, amely a Thököly út és a Kacsóh Pongrác út között húzódik. Számos híres épület, egykori villa található itt, mint a Vakok Állami Intézete, a Hermina-kápolna vagy a Ferences Mária Missziós Nővérek temploma. Az egykori (a Liget-projekt keretében lerombolt) Közlekedési Múzeum is a Hermina út és a Városligeti körút találkozásánál állt. Az út – csakúgy, mint Herminamező városrész – József nádor fiatalon elhunyt lánya, Hermina Amália főhercegnő emlékére kapta a nevét.

II. Lipót császár kilencedik gyermeke, Habsburg József Antal főherceg 1796-tól lett Magyarország nádora. Politikai karrierjében sikeres volt, magánéletét azonban sorozatos tragédiák árnyékolták be. Első felesége, Alexandra Pavlovna orosz nagyhercegnő első gyermekük születésekor meghalt, és a nádor második hitvesének, Hermina főhercegének is ugyanez a sors jutott: ikergyermekeik születése után gyermekágyi lázban hunyt el 1817-ben. A félárván maradt ikrek egyike volt az édesanyja nevét öröklő Hermina Amália, akit testvérével, István főherceggel együtt sajátjaként nevelt a nádor harmadik felesége, Mária Dorottya württenbergi hercegnő. Az asszony öt gyerekkel ajándékozta meg férjét, akik közül ketten érték meg a felnőttkort.

Albert Theer: Habsburg-Lotaringiai Hermina Amália főhercegnő arcképe.
Albert Theer: Habsburg-Lotaringiai Hermina Amália főhercegnő arcképe.Wikimedia Commons

Hermina, akit apja kedvenceként szeretett, a korabeli beszámolók szerint világos bőrű, sovány, törékeny teremtés volt és gerincferdülésben szenvedett, amit a korabeli orvosok gümőkóros fertőzés következményének tartottak. Testi bajai miatt sokat szenvedett, melle deformáltsága tüdőbetegségekre tette hajlamossá, ennek dacára Hermina kedves és szerény lány volt, aki már gyerekként szívesen jótékonykodott. A nádor, mivel nem adhatta férjhez legidősebb lányát, egyházi pályára szánta őt: tizenhét évesen Hermina a Csillagkeresztes Rend tagja lett, és ebben a minőségében sokat foglalkozott a betegek ápolására és a szegény családok megsegítésére létrejött egyletek munkájának segítésével, szervezésével.

1840-ben a hercegnőből lett apácát kinevezték a prágai leánynevelő egyházi alapítvány, a Theresianum főapátnőjévé, tisztségét azonban csupán két évig viselhette: 1842 februárjában váratlanul, mindössze 24 évesen hunyt el Bécsben, valószínűleg tífuszfertőzés következtében. József nádort megrázta imádott lányának halála, és elhatározta, kápolnát emeltet Hermina tiszteletére: a Hild József tervezte épület alapkövét még ugyanabban az évben letették, a forradalom miatt azonban csúszott az építkezés. Csak 1854-ben – a nádor halála után hét évvel – adták át, és két évvel később szentelték fel a Hermina-kápolnát, az ünnepségen Liszt Ferenc vezényelt.

A kápolnának otthont adó közterület ugyanebben az időben vette fel a Hermina út nevet. 1918 októberében a Hermina úton álló Róheim-villában gyilkolták meg Tisza István korábbi miniszterelnököt, a második világháborúban pedig súlyos veszteségek érték a környéket. Az út elnevezését 1951-ben, a Rákosi-diktatúra idején Május 1. útra változtatták, a rendszerváltáskor azonban visszakapta eredeti nevét.

Érdekel az utcanevek története? Kísérd figyelemmel Térfigyelő sorozatunkat, amelynek előző részében a Lőrinc pap tér Lőrincének kilétét fedtük fel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra