A tragikus sorsú hercegnő hiába vette kezébe saját életét

GettyImages-1294189217
Olvasási idő kb. 9 perc

Vajon milyen lenne, hogyan és hol élne Diana, aki idén július elsején ünnepelte volna a 63. születésnapját? Vajon megtalálta volna-e még valaha a nyugalmat és a boldogságot egy férfi oldalán? Egy biztos, ha élne, az egykori walesi hercegné nemzetközi ikon lenne, és ma is mindent megtenne annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet számos fontos problémára.

Címlapra is azért került először, mert 1987-ben szándékosan kezet fogott egy AIDS-beteggel, csak azért, hogy eloszlassa azt a mítoszt, miszerint a HIV és az AIDS érintéssel terjedhet. Az egykori brit miniszterelnök, Tony Blair szavaival élve, Diana volt „a nép hercegnője”. Ettől a címtől az sem fosztotta meg, hogy elvált férjétől, az akkori brit trónörököstől, Károly hercegtől, sőt akkor sem, amikor 36 évesen egy baleset következtében tragikus véget ért az élete.

Nem volt felhőtlen gyermekkora

Diana 1961. július 1-jén nemesi családban született az angliai Sandringham közelében, ahol Diana Frances Spencer néven látta meg a napvilágot. Két nővére és egy öccse volt. Szülei még gyermekkorában elváltak, és a testvéreket az édesapa nevelte fel, akinek későbbi feleségével Dianának finoman szólva sem volt jó a viszonya. 

Dianának nem volt felhőtlen a gyermekkora
Dianának nem volt felhőtlen a gyermekkoraFox Photos / Getty Images Hungary

Bár felnőttkorában közismert volt a félénkségéről, érdeklődést mutatott a zene és a tánc iránt. Iskoláinak befejezése után Diana különféle munkákat vállalt, többek között dolgozott szakácsként, védőnőként és óvónőként is. 

Így kezdődött a kapcsolata Károllyal

Diana 1977-ben ismerkedett meg Károly herceggel, amikor a férfi Diana idősebb nővérének, Sarah-nak udvarolt. Bár Károly 13 évvel volt idősebb Dianánál, 1980 nyarán már leendő menyasszonyát látta benne. Miután Károly rendszerint a média figyelmének középpontjában állt, Dianával való románca sem volt kivétel ez alól. A pár, vagyis a visszafogott herceg és a félénk fiatal nő, aki érdeklődik a divat és a populáris kultúra iránt, a kezdetektől lenyűgözte a sajtót és a közvéleményt.

Dianát Károly családja, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg is szívélyesen fogadta.

Mielőtt a férjével megismerkedett volna, óvónőként dolgozott
Mielőtt a férjével megismerkedett volna, óvónőként dolgozottCentral Press / Getty Images Hungary

Károly és Diana csupán néhány hónapja jártak együtt, amikor 1981. február 3-án a windsori kastélyban a herceg megkérte a nő kezét. Diana ezen annyira meglepődött, hogy eleinte csupán tréfának hitte a lánykérést, de a férfi három nappal később egy 18 karátos fehérarany gyűrűvel a kezében térden állva könyörgött Dianának, hogy legyen a felesége.

Károly és Diana az eljegyzésüket követő televíziós interjút követően kerültek először a címlapokra, amikor arra a kérdésre, hogy szerelmesek-e, eltérő választ adtak.

Diane azt mondta, természetesen szerelmes, míg Károly csak annyit fűzött hozzá, hogy a szerelem mindenkinek mást jelent.

Diana megszegte a hagyományt az esküvőn

Diana Spencer Wales hercegnője lett, miután 1981. július 29-én feleségül ment Károlyhoz. Esküvőjüket a Szent Pál-székesegyházban tartották 2650 vendég jelenlétében. A pár külön érkezett, és az esküvőt követően együtt indult el kocsikázni London utcáin.

Diana és Károly házassága soha nem volt felhőtlenül boldog
Diana és Károly házassága soha nem volt felhőtlenül boldogBettmann / Getty Images Hungary

Diana selyemből, antik csipkéből és tízezer gyöngyből készült taft esküvői ruhát viselt. Fején egy 18. századi Spencer családi tiara díszítette, 25 méteres fátyollal. A ruha- és fátyolkölteményben kifejezetten nehezen mozgott és közlekedett. A királyi hintóba is csak nehezen tudott beülni, és csaknem négy percébe telt, mire elsétált az oltárig.

A menyasszonyi ruhában kifejezetten nehezen mozgott Diana
A menyasszonyi ruhában kifejezetten nehezen mozgott DianaBettmann / Getty Images Hungary

Az esküvői szertartást világszerte közvetítették a televíziók, 74 országban csaknem egymilliárd ember látta a sokak szerint az „évszázad esküvőjének” nevezett ceremóniát. Diana már a szertartáson felhívta magára a figyelmet, miután megszegte a hagyományt, és az esküvői fogadalomból kihagyta az „engedelmeskedni” szót, amikor ígéretet tett arra, hogy „szeretni, vigasztalni, tisztelni és segíteni, fogja férjét betegségben és egészségben”.

A mulasztás figyelmet és kritikát is kiváltott.

A mesebeli esküvőt követően egyre több figyelmet kapott a médiában Diana, aki úgy érezte, túl sok kötelezettség nehezedik rá élete szinte minden területén, és talán éppen ezért élt benne egyre jobban a vágy, hogy saját érdekeit szolgálva számos jótékonysági szervezetet erősítsen és támogasson. 

A hercegnő kilátástalannak érezte a sorsát

Dianának és Károlynak két fia született: William Arthur Philip Louis herceg 1982. június 21-én, és Henrik Károly Albert David herceg 1984. szeptember 15-én. 

Diana hercegnő rajongással szeretette fiait
Diana hercegnő rajongással szeretette fiaitTim Graham / Getty Images Hungary

A babavárás öröme azonban nem volt felhőtlen. 1982 januárjában, 12 hetes terhesen Diana szándékosan vetette le magát a lépcsőn a királyi rezidencián, Norfolkban, mert végtelenül kilátásnak érezte a házasságát Károllyal, és emiatt nagyon lekeseredett volt. 

Szerencsére a meggondolatlan cselekedet miatt a babának nem esett baja.

Diana Vilmos világra jövetele után szülési depresszióba esett, amire számítani lehetett, hiszen már a terhessége körüli intenzív médiafigyelmet is nehezen viselte. 

Diana bevallása szerint, a férje akkor érezte magát a legközelebb a feleségéhez, amikor második gyermekükkel, Harryvel volt terhes.

Mivel Károly ekkor azt remélte, hogy lányuk születik, Diana szándékosan elhallgatta, hogy fiút hord a szíve alatt, nehogy elveszítse férje érdeklődését és közelségét. A legenda szerint, amikor Harry megszületett, Károly csak ennyit mondott: „Istenem, ez egy fiú.” Dianát ez annyira bántotta, hogy azonnal tudta, a házasságuknak abban a pillanatban vége szakadt.

Botrány a válás előtt

Diana és Károly az évek során elhidegültek egymástól, Diana depresszióval és bulimiával küszködött. A híresztelések szerint mindketten hűtlenek voltak egymáshoz. Kapcsolataik közül a legfigyelemreméltóbb, hogy Dianának állítólag 1986 és 1991 között viszonya volt James Hewitt polgármesterrel, míg Károly újra felvette a kapcsolatot volt barátnőjével és későbbi feleségével, Kamilla királynéval. 

A házaspár mintgy tizenöt évnyi házasság után elhidegült egymástól
A házaspár mintgy tizenöt évnyi házasság után elhidegült egymástólPrincess Diana Archive / Getty Images Hungary

Válásukat 1992 decemberében jelentette be John Major brit miniszterelnök, aki felolvasta a királyi család nyilatkozatát az alsóháznak. A BBC-nek adott 1995-ös interjújában Diana megkérdőjelezte Károly alkalmasságát a királyi trónra, továbbá Kamillával való kapcsolatáról így nyilatkozott:

„Hárman voltunk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt ez így.”

Az interjú az utolsó csepp volt a pohárban, és nem sokkal később Erzsébet királynő felszólította Dianát és Károlyt, hogy hivatalosan is vessenek véget házasságuknak, majd 1996 augusztusában el is váltak. Bár ezt követően Diana megtarthatta lakását a Kensington-palotában, hozzáférést kapott a királyi család által használt repülőgépekhez, a válás után azonban Károly már nem fizette a számláit. Megőrizte walesi hercegnői címét, de megfosztották a Királyi Fensége címtől, enélkül pedig kénytelen volt minden korábbi családtagjával – így a férjével és gyermekeivel is – alattvalóként viselkedni. 

Utolsó kapcsolatát sokan ellenezték

Válását követően Diana a fiainak és a jótékonysági akcióinak szentelte az idejét. Különös gondot fordított arra, hogy felhívja a figyelmet a háború sújtotta Angolában megmaradt taposóaknák veszélyeire. 

Dianának több romantikus kapcsolata is volt a válása után. 1995 és 1997 között Hasnat Khan brit-pakisztáni szívsebésszel – akit „élete szerelmének” neveztek –, 1997-ben pedig az egyiptomi filmproducer és playboyjal kezdett randevúzni, ám ezt a kapcsolatot sem a királyi család, sem Tony Blair volt miniszterelnök nem helyeselte.

Diana élete végéig különös figyelmet fordított a rászorulókra
Diana élete végéig különös figyelmet fordított a rászorulókraTim Graham / Getty Images Hungary

A sofőr hibája volt a halálos baleset

Diana és Fayed 1997. augusztus 31-én kora reggel autóbalesetet szenvedett Párizsban, miután megpróbáltak elmenekülni a paparazzók elől. Fayed és a sofőr a helyszínen meghalt, ám Diana túlélte a balesetet, de néhány órával később egy helyi kórházban belehalt sérüléseibe. Csupán 36 éves volt.

A hercegnő sorsa megpecsételődött az autóban a végzetes baleset napján
A hercegnő sorsa megpecsételődött az autóban a végzetes baleset napjánLangevin Jacques / Getty Images Hungary

Hirtelen, értelmetlen halálának híre megdöbbentette az embereket, és az egész világon gyászolták Dianát. 

II. Erzsébet királynő, akit kritika ért amiatt, hogy nem reagált azonnal nyilvánosan Diana halálára, egy héttel később televíziós beszédében azt mondta: „Senki nem felejti el, aki ismerte Dianát. Milliók vannak, akik soha nem találkoztak vele, de úgy érzik, ismerik, ezért mindig emlékezni fognak rá. Az élete és a halála is tanulsággal szolgált. Emlékét örökre megőrzöm.”

A halálos autóbaleset kivizsgálását követően egy 1999-ben kiadott jelentés megállapította, hogy a sofőr hibázott, miután alkohol és antidepresszáns hatása alatt nagy sebességgel vezetett. Vádat emeltek több fotós ellen, akiket a baleset okozásával vádoltak. A jelentés ellenére évekig folytak még a találgatások arról, hogy vajon mi okozhatta a végzetes balesetet.

Kamilla királynét Károly király első feleségétől, Diana hercegnőtől való válásának idején szinte egy emberként vetette meg Nagy-Britannia népe. Igazi fordulat, hogy mára a királyi család egyik legnépszerűbb tagja az egykori szerető.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek