A Tudorok Tindere – így válogattak a nők közt a 16. században

GettyImages-92822138
Olvasási idő kb. 5 perc

Miközben a társkeresés manapság gyakran abból, hogy jobbra vagy balra húzzuk a lehetséges párjelölteket a Tinderen, addig VIII. Henrik angol király portrékat festetett Hans Holbein német-svájci festővel a kiszemelt menyasszonyjelöltekről.

VIII. Henrik az angol történelem egyik legizgalmasabb szereplője volt, uralkodása alatt vált le az anglikán egyház a katolikusról, és az új egyháznak a király lett a feje. Bezáratta a kolostorokat, hatszor nősült, feleségei közül kettőt lefejeztetett. Mozgalmas élete lehetett udvari festőjének is, aki minden bizonnyal mesterien mozgott az udvari intrikák és drámák világában, különben másokhoz hasonlóan könnyen áldozatul esett volna az uralkodó lobbanékony természetének.

VIII. Henrik problémás házassága

VIII. Henrik királynak festett portét Boleyn Annáról Holbein
VIII. Henrik királynak festett portét Boleyn Annáról Holbeinwikimedia commons

Hans Holbein a király második házassága alatt került angol udvari körökbe. Előtte főként Bázel városában tevékenykedett, itt alakította ki a rá jellemző valósághű arcábrázolást, ami aztán elengedhetetlen volt ahhoz, hogy olyan nagy karriert fusson be Henrik mellett. Bázelt a német parasztháború miatt hagyta el 1531-ben, és pár évvel később már megfestette első portréját az angol királyról.

Henrik felesége ekkor már Boleyn Anna volt, akiről a festő portrét is készített a király számára. A frigyet azonban igen nehezen lehetett nyélbe ütni, mert előbb érvényteleníttetni kellett a pápával az uralkodó első házasságát, amelyet Katalin spanyol hercegnővel kötött. Henrik azért is szorgalmazta ezt, mert Katalintól nem született fia. Eleinte úgy tűnt, hogy terve különösebb problémák nélkül átvihető, arra hivatkozva, hogy Katalin nem szűzen ment hozzá nőül. A hercegnő ugyanis előtte Henrik bátyjának, Artúr walesi hercegnek volt a hitvese. Ám V. Károly német-római császár,

Katalin unokaöccse elfoglalta és feldúlta Rómát, majd a VII. Kelemen pápát is elfogta.

Fogva tartása miatt ezzel lényegében minden esély elúszott arra, hogy a pápa érvénytelenítse a házasságot.

Új egyház, új feleség

Mint olykor a Tinderen: a portré után nem tetszett a valóság
Mint olykor a Tinderen: a portré után nem tetszett a valóságduncan1890 / Getty Images Hungary

Mindezeket a radikális változásokat Hans Holbein sértetlenül vészelte át. Pedig nem volt veszélytelen dolog a király közelében lenni ebben az időben. Holbein azonban bizonyára igen diszkréten és jól végezte munkáját, óvatosan lavírozva katolikusok és protestánsok, az udvar különböző frakciói között. Megfestette például Sir Thomas More-t, Thomas Howard norfolki herceget és legfőbb riválisukat, Thomas Cromwellt is. Míg a festő vígan élte világát, mindhárom nemes a londoni Towerben kötött ki.

Új feleségek, új portrék

Boleyn Anna mindössze négy éven keresztül volt Henrik felesége. Miután nem tudott neki fiút szülni, a király mondvacsinált okokkal előbb bebörtönözte, majd a Tower előtti téren lefejeztette. Henrik ekkor már bőszen udvarolt udvarhölgyének, Jane Seymournak, akit Anna halála után feleségül is vett. Az új hitves fiút szült az uralkodónak, ám utódja a szülés után 12 nappal gyermekágy lázban elhunyt.

Érdekességek VIII. Henrikről

Hat házasságával Henrik csúcstartó az angol történelemben. Így talán nem meglepő, hogy Henriknek nem tetszett apja terve, aki másodszülött fiát papnak szánta, és örök szüzességre ítélte volna.

Henrik nagyon szeretett sportolni. Teniszezni például annyira imádott, hogy több teniszpályát is építtetett palotáiban. Lovagi tornákon is sokszor indult. Kopjavetésben állítólag verhetetlen volt. A futballt is kedvelte, ám ez a sport akkoriban inkább egy nagyon vad rögbire hasonlított, és annyira brutális volt, hogy később be is tiltották.

Az uralkodó rengeteget költött ruhákra, kortársai a legjobban öltözött királynak tartották. Nagyon szeretett énekelni, dalokat szerzett, kedvenc hangszere pedig a lant volt.

Henrik több jelölt közül választotta ki negyedik feleségét Hans Holbein festménye alapján, ám a király nem volt elégedett Klevei Annával. Miután haragjában kivégeztette Cromwellt, aki sürgette a frigyet, közös megegyezéssel felbontották az el nem hált házasságot. A tény, hogy a festő túlélte, hogy az ő portréja alapján kiválasztott menyasszonyt élőben nem találta megfelelőnek a király, mutatja, hogy Holbein nélkülözhetetlenné vált az uralkodó számára. Egy igazán jó udvari festő akkoriban emelte az udvar fényét Európa-szerte.

Henrik Klevei Anna után még kétszer nősült. Előbb Boleyn Anna rokonát, Howard Katalint vette el, akit hűtlensége miatt szeretőjével együtt lefejeztetett, majd 1543-ban a kétszeresen özvegy Catherine Parrt, aki túlélte az uralkodót. Nem tudni, hogy róluk készített-e Holbein portrét, ám a festő Henrik hatodik házasságának évében meghalt az Angliában kitört pestisjárványban.

Arról a botrányról, amely a házasságtörés, vérfertőzés, valamint boszorkányság vádjával bíróság elé állított Boleyn Anna kivégzését kísérte, alábbi cikkünkben olvashatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek