Így neveld újrahasznosításra a gyereked, avagy a PET-palack 8 élete

GettyImages-1034481216

Az 1973-ban készült első PET-, azaz polietilén-tereftalát palack óta gyártott műanyag flakonok egyre nagyobb környezeti károkat okoznak évi több millió tonnányi édes- és sós vizeinkbe kerülő mennyiségükkel. Pedig újrahasznosításuknak számtalan módja van házi és gépi technológiákkal. A szelektált gyűjtés mellett, a flakonokból valami újat varázsolni játékos formában nevelő célzatú és vidám időtöltés lehet otthon kisgyerekkel is.

Természetesen a legegyszerűbb házi újrahasznosítási módja a PET-palacknak, ha kulacsként funkcionál tovább. A közhiedelem úgy tartja, ez ártalmas, de szerencsére tévedünk. A kulacslobbinak kedvező álhírrel szemben nincs benne biszfenol A (BpA), sem ftálsav, sem lágyítószer, úgyhogy néhányszor, mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőben landol, nyugodtan használjuk ahelyett, hogy pénzért vennénk egy másik műanyag kulacsot.

És még hogyan?

Még mindig otthon, ráadásul kisgyerekkel, ennél rafináltabb újraélesztési módok is vannak. Minden évszakra tudunk valamilyen aktuális figurát készíteni az üres palackokból a gyerekekkel együtt. Az ásványvizes flakonokból készültek már vattahajjal és kartonszárnyakkal angyalkák karácsonyra, de a kiürült műanyag mosószeres kannák is hasznosultak már újra a Mikulás rénszarvasokból és krampuszokból álló csapatává átlényegülve. A kis ivójoghurtos minipalackok is kiváló figurákká varázsolhatók kisgyerekes családokban, például húsvéti nyuszivá. 

Ez nemcsak az együtt töltött idő és közös program miatt fontos elfoglaltság, de a környezettudatos nevelés egy korai lépése is lehet.

Persze, vannak ennél sokkal profibb példák, amiket érdemes megmutatni gyerekeinknek, és mi is elgondolkodhatunk rajtuk.

Például így…

Peru fővárosában, Limában él egy 70. évhez közelítő zenetanár, aki PET-palackok újrahasznosításával készít hangszereket. Ez is egy jó módszer, bár ennél tömegesebb megoldásra van szükség!

Műanyag flakonból hangszer
Műanyag flakonból hangszerAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Vagy így…

Tudtad, hogy 63 darab félliteres műanyag flakon újrahasznosításával egy nagy méretű polár férfipulcsi készíthető? Sok PET-palackra volt szükség a figyelemfelkeltő környezetvédelmi akciónak is szánt 2016-os Real Madrid–Sporting Gijon-meccshez is, ahol mindegyik játékos meze újrahasznosított flakonból született meg, konkrétan 28 palack felhasználásával készítettek egy játékosra való szerelést.

Na, ez már valami!

Maradva a ruházkodásnál, Thaiföldön a bangkoki politikai vezetés és az egyház is igyekszik a PET-palackok gyűjtésére ösztönözni a lakosságot, hiszen abból például egyéni védőruházatot (PPE) tudnak készíteni újrahasznosítási eljárások útján a Covid ellen harcoló önkénteseknek. A védőfelszerelés mellett a buddhista szerzetesek sárga színű köntösét is elő tudják belőle állítani.

Készül a védőruha és a köntös
Készül a védőruha és a köntösSOPA Images / Getty Images Hungary

A politikusok és sportolók mellett természetesen sok művész is elkötelezett a környezet ügye mellett, és a maguk művészi módján ők is próbálják felhívni az emberek figyelmét az újrahasznosítás lehetőségeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

2021 novemberében, Marseille-ben PET-palackokból készítették ezt a bálna alakú tárhelyet, mondhatni, művészi installációt, azzal a szándékkal, hogy a benne gyűjtött flakonokat karácsonyi díszként hasznosítsák majd.

PET-flakon-evő bálna a szárazföldön az újrahasznosításért
PET-flakon-evő bálna a szárazföldön az újrahasznosításértSOPA Images / Getty Images Hungary

Hasonló műalkotás jóval korábban is készült már, a Föld Napjának 20. évfordulójára, 1990-ben Jack Kearney szobrászművész Chicagóban ezt a 10 méter magas szobrot készítette kizárólag PET-palackokból. A műanyag kecskeszobor szintén egy környezetvédelmi célú újrahasznosítási akció művészi szülötte.

A 10 méteres újrahasznosított PET-kecske
A 10 méteres újrahasznosított PET-kecskeBettmann / Getty Images Hungary

Amivel mi is hozzá tudunk mindehhez járulni, akár nagyobb mennyiségben, természetesen a szelektív hulladékgyűjtés mellett, az lehet például, ha családi körben vagy baráti társasággal nevezünk a magyarországi PET-kupára. Ennek alkalmával a Tisza árteréből gyűjtött PET- és egyéb műanyag hulladékokból vízen úszó, emberi utasszállításra alkalmas amatőr vízi járműveket, tutajokat készítenek, és azokkal versenyeznek a lelkes környezetvédők. Egész komoly mennyiségtől lehet így megszabadítani a folyót, 2017-ben például az önkéntesek 21 hajójának megépítéséhez 10 tonna begyűjtött műanyag hulladékot használtak fel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra