Sárkányok nem csak a mesében léteznek, bár a valóságban aprócskák: íme a kék sárkány

tcs cover

A természet csodái című sorozatunk mai részében egy lélegzetelállítóan gyönyörű állatot mutatunk be.

A Föld élővilága számtalan csodát rejt, el sem tudjuk képzelni, hogy milyen különleges lényekkel osztozunk a bolygónkon. A Glaucus atlanticus akár a legújabb Legendás lények és megfigyelésük című film szereplője is lehetne. A tengeri fecskeként, kék glaucusként, kék sárkányként vagy kék óceáni csiga néven ismert lény mindegyik elnevezése találó, rendszertanilag azonban az utóbbihoz áll a legközelebb. 

Sárkány a világ óceánjaiban

Annak ellenére, hogy kevesen találkozhattunk életünkben ezzel a csupasz kopoltyús csigával, sokfelé megtalálható a világ óceánjainak mérsékelt övi és trópusi vizeiben. Előfordul Dél-Afrika keleti és déli és Ausztrália keleti partjainál, mit több, Európa tengereiben is feltűnhet. 

A kék sárkány valójában egy csiga
A kék sárkány valójában egy csigaS.Rohrlach / Getty Images Hungary

A gyomrában található, gázzal telt tömlő elhelyezkedése miatt a vízfelszínen fejjel lefelé lebegve találhatunk rá. A szeleknek és az óceáni áramlatoknak kitéve sodródik, és bár a nyílt tengeren él, a környezeti tényezőknek való kitettsége miatt néha partra vetődhet. 

A kék sárkány más csigafajokhoz hasonlóan hímnős, vagyis hím és nőstény szaporítószervekkel is rendelkezik, és párzás után mindkét egyed petefüzért rak. Sárkány létére egészen apró: maximum három centiméter hosszúra nőhet. Világoskék hasa és sötétkék csíkokkal futtatott, ezüstös háta, amelyen éppúgy megcsillan a nap fénye, mint az óceán hullámain, láthatatlanná teszi mind a levegőből, mind a víz mélyéről rá leselkedő ragadozók előtt. 

A kék sárkány kedvenc eledele a portugál gálya
A kék sárkány kedvenc eledele a portugál gályaDavid Maitland / Getty Images Hungary

Veszélyes ragadozó

Ő maga hat nyúlványa segítségével, lassú úszómozgást végezve közelíti meg áldozatát. Olyan nagyobb nyílt tengeri organizmusokkal táplálkozik, mint a portugál gálya, a lila tengeri csiga, a Valella vagy a Porpita porpita. Ugyan a portugál gálya veszélyes állat, a kék sárkány immunis a mérgére, amelyet képes elraktározni a szervezetében és még erősebb vegyületté alakítani. Fogságban akár fajtársát is megtámadja és felfalja.

Bár csípése fájdalmas, az emberre nézve nem halálos, de okozhat émelygést, hányást, hólyagképződést és bőrgyulladás utáni hiperpigmentációt. 

Érdekelnek a természet csodái? Akkor olvasd el sorozatunk előző részét is!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra