Karácsonyi futballmeccs a senki földjén – Fénnyel írt történelem

GettyImages-566449031

1914 karácsonyán csodával határos dolog történt a nyugati fronton: a német, brit és francia katonák előbújtak a lövészárkokból, és a háborút ideiglenesen beszüntetve közösen ünnepelték a szentestét, másnap pedig barátságos futballmérkőzést vívtak egymással. A karácsonyi tűzszünet valóban megtörtént, az eseménnyel kapcsolatos leghíresebb fénykép – amelyet manapság gyakran osztanak meg az interneten – azonban valójában nem ekkor készült.

Fél éve tartott már az Európát lángba borító háború, amikor 1914 decemberének elején XV. Benedek pápa felhívást intézett az ellenséges népekhez, kérve őket, legalább karácsony ünnepére fejezzék be a vérontást – ugyan a szentatya szavai süket fülekre találtak a katonai vezetők részéről, a lövészárkokban senyvedő bakákat megérintette az ünnep szelleme, és a parancsot megtagadva, spontán beszüntették a harcokat december 24-én.

A nyugati front több pontján is előbújtak a katonák az árkokból, és a harcoló feleket elválasztó senki földjére vonultak, ahol kezet fogtak és ajándékokat cseréltek az ellenséggel – volt, ahol közös éneklésre, vacsorára, iszogatásra és karácsonyfa-állításra is sor került, egyesek pedig arra használták a tűzszünet kínálta lehetőséget, hogy tisztességesen eltemessék a senki földjén elesett bajtársaik holttestét.

Természetesen nem mindenki nézte jó szemmel az ellenséges csapatok barátkozását, katonatársai visszaemlékezése szerint a Bajor Királyi 16. Tartalék Gyalogezred kötelékében szolgáló Adolf Hitler például egyenesen árulónak titulálta a franciákkal való alkalmi barátkozást. A tisztek többsége szintén ellenezte a kis karácsonyi magánakciót, és gondoskodtak róla, hogy később ne ismétlődhessen meg, karácsony elmúltával pedig ott folytatódott az öldöklés, ahol abbamaradt.

Az állítólagos futballmérkőzésnek emléket állító szobor a belgiumi Mesenben
Az állítólagos futballmérkőzésnek emléket állító szobor a belgiumi MesenbenArterra / Getty Images Hungary

Az ünnepi tűzszünet legemlékezetesebb momentuma a senki földjén lejátszott barátságos focimeccs, amelyet állítólag a németek nyertek 3–2-re, az eseményről azonban mindössze két-három rövid feljegyzés maradt fent, hitelességét erősen megkérdőjelezik a történészek, akik úgy vélik, ha voltak is hasonló mérkőzések, inkább csak rövid és spontán megmozdulásokról lehetett szó, nem pedig megszervezett eseményről. Gyakran előkerül – karácsony tájékán különösen népszerű az interneten, a közösségi médiában – a frontfocit megörökítő híres fénykép, mely a kommentárok szerint az emberséget, a békét és a barátságot szimbolizálja – az egyetlen bökkenő, hogy a kép egyáltalán nem ott és akkor készült, mint a legtöbben hiszik.

A kietlen grundon vidáman futballozó katonák fotója csakugyan az első világháborús fronton és karácsony idején készült, azonban nem 1914-ben, hanem egy évvel később, és nem a franciaországi hadszíntéren, hanem Görögországban. A képen – amely egy ismeretlen frontfotós alkotása – a Szalonikiben állomásozó, lőszerellátmány szállításáért felelős 26. Brit Gyalogezred tisztjei és közkatonái láthatóak, amint karácsony napján, december 25-én futballal múlatják az időt, ellenséges bakáknak nyoma sincs rajta. Az antant csapatai egyébként azért szálltak partra Szaloniki partjainál, hogy innen indíthassák az offenzívákat az 1915 októberében a németek és osztrákok oldalán hadba lépett Bulgária ellen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra