Ma kezdődik az Online Japán Filmfesztivál

Mio
Berényi Bianka

Startol a Japán Filmfesztivál, ahol rendkívül változatos témájú és az európai szem számára nagyon különleges alkotásokat láthatunk, online kényelemben.

A tavalyi nagy siker után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén is online formában rendezi meg a Japán Filmfesztivált. 2022. február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenesen nézhetünk meg 20 japán alkotást, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt. A kínálatban számos női sorsot, illetve kulináris témát feldolgozó film is található, valamint Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert, Szabad levegőn című filmje is. A fesztivál ideje alatt az Ito című film rendezőnőjével, Yokohama Satokóval és Komai Ren főszereplőnővel, valamint az Arisztokraták rendezőnőjével, Sode Yukikóval videóinterjút is láthat majd a közönség.

Különleges történetek

Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa Szabad levegőn című filmjében Mikami, egy volt jakuzatag 13 év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de vajon képes lesz megvetni a lábát a társadalomban? A főszerepet játszó Yakusho Koji az egyik leghíresebb kortárs színész Japánban.

A Szabad levegőn című film
A Szabad levegőn című filmTamás Dorka

Az ingyenes Online Japán Filmfesztivál másik legizgalmasabb darabja az Arisztokraták című elgondolkodtató dráma. A film a tokiói felső osztályból származó Hanako és a vidéken nevelkedett, alacsony jövedelmű, karrierista Miki között feszülő osztálykülönbség vibráló ábrázolásán keresztül tárja elénk a szomorú jelenkori valóságot. Kadowaki Mugi és Mizuhara Kiko színészi alakítása kihagyhatatlan.

Az Ito című film megindító mese egy, a korlátai közül kitörő fiatal lányról és a családi kötelékek fontosságáról, miközben a tokiói szubkultúra sajátos elemeként létező maid café kultúrába is bepillantást nyújt. A fesztivál ideje alatt mindkét film rendezőnőjével videóinterjút is láthatunk.

Ito
ItoTamás Dorka

Az Ozland – Varázslat a mosolyfakasztásra című humoros és könnyed hangvételű film szenvedélyes fejlődéstörténet, mely az álmok helyszínéül szolgáló vidámparki állás örömét mutatja be, a főszereplőnő által megélt boldogságon keresztül.

A világ legnagyobb fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott a Szeretete felmelegíti a fürdővizet című szívszorító drámában Futaba a férje eltűnését követően egyedül neveli lányát, Azumit. Amikor betegséggel diagnosztizálják, hátralévő rövid idejét arra használja, ami számára legfontosabb: a családi titkok felszámolására. Miyazawa Rie, Japán egyik sztárszínésze csodálatos alakítást nyújt az erőteljes Futaba szerepében, Sugisaki Hana pedig Azumiként csal könnyet a szemünkbe.

A japán konyha varázsába is bepillanthatunk

A japán konyha varázslatai iránt érdeklődők számára három filmet is kínál a fesztivál. A mintegy 200 évvel ezelőtti Japánban játszódó, szórakoztató kosztümös dráma, a Mio szakácskönyve üdítően mutatja be a kötődést a főzésért rajongó Miho és a Yoshiwara vörös lámpás negyed kurtizánjává lett Noe között. A 17. századtól a 19. századig tartó Edo-kor a viszonylagos béke és a kulturális virágzás ideje volt Japánban. A filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek ennek az időszaknak az esszenciáját tárják a nézők elé. A film kedves történet a barátságról és a főzés művészetéről.

A boldogság kenyere című film is garantáltan felmelegíti a nézők szívét! A Japán legészakibb részén fekvő Hokkaidón él egy fiatal pár, akik kávézót nyitnak egy félreeső, gyönyörű természettel megáldott helyen. A férj kenyeret süt, a feleség pedig kávét főz, és szezonális ételeket készít. Minden betérő vendégük valamilyen érzelmi terhet cipel, de a finom étkek meggyógyítják a sebzett lelkeket.

A boldogság kenyere
A boldogság kenyereTamás Dorka

Végül az Ami még a rámennél is fontosabb című dokumentumfim, Yamagishi Kazuónak, a legendás Daishoken nevű rámenétterem alapítójának életét mutatja be. Megtudjuk, mi fűtötte Yamagishi rámen iránti szenvedélyét 40 éven át, és hogy vált olyan sikeressé az étterme, hogy mindennap hosszú sorok vártak arra, hogy bejussanak, és négy óra alatt 200 embernek szolgáltak fel ráment.

A fesztivál ideje alatt, 2022. február 14. és 27. között, a

https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/

weboldalon mindennap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal.

Jó szórakozást kívánunk!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra