Melyik a több: egy fikarcnyi vagy egy jottányi?

Ez itt a Dívány Szófejtő sorozata, melyben annak járunk utána, hogy mi fán terem egy-egy magyar szó vagy szólásmondás.

Egy fikarcnyit sem aludtam múlt éjjel, mert azon töprengtem, vajon mi lehet az a fikarc. Miután nyomozni kezdtem, kiderült, hogy ez a homályos eredetű szó apró rojtot, vékony szálat, rostot, foszlányt, illetve rongydarabot jelent, ám ma már jottányit sem használjuk ebben az értelemben, mennyiségjelzőként viszont annál inkább. Apropó, a jotta vajon több vagy kevesebb a fikarcnál?

Kicsiny, parányi, csekély, igen kevés/kis rész valamiből, alig valami, szinte semmi – erre utalunk, amikor a fikarcnyi és a jottányi kifejezést használjuk, egy jotta tehát pont annyi, mint egy fikarc: jóformán semennyi. Döntetlen a párbaj, de vajon lehet-e egy fikarcnyival is többet tudni a jotta eredetéről, mint a fikarcéról? 

A görög ábécé megvan? Alfa, béta, gamma, delta...

GettyImages-175519466
sudanmas / Getty Images Hungary

...epszilon, dzéta, éta, théta, ióta... Helyben is vagyunk.

Az Etimológiai szótár szerint a magyar jotta a görög „i” betű nevének, az iótának a latinosított formájából (iota) származik. Az ióta egyszerű vonal, amelyet gyakran csak más betű alá írtak hangérték nélküli apró mellékjelként (iota subscriptum), és más nyelvekben is a kicsiség, jelentéktelenség, elhanyagolható mennyiség jelképe lett, az iota szót pedig többek között a franciák, az angolok és a németek is abban az értelemben használják, mint a magyarok:

  • Ne pas bouger d’un iota. = Egy jottányit sem mozdulok.
  • He did not show an iota of interest. = Egy jottányi érdeklődést sem mutatott.
  • Leider wird er im Vergleich zu seiner ursprünglichen Meinung wahrscheinlich nichts ändern. = Sajnos valószínűleg egy jottányit sem fog változtatni az eredeti véleményén. 

A múltkori Szófejtőnk a kikosarazásról megvolt?

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra