Egyszerre külföld és belföld, város és tópart: íme a legtökéletesebb nyári úti cél

GettyImages-1222349196
Molnár-Zolnay Fruzsina

Nekünk a Balaton a Riviéra, mert ez a magyar tenger, pedig amennyi idő alatt odaérünk a Balatonhoz, könnyedén odaérünk a Fertő tóhoz is, amely magyar és osztrák oldalon is számos látványosságot, szabadidős és kikapcsolódási lehetőséget, kulturális és gasztroélményt kínál. Kimondottan kedvez a sportosabb közönségnek, de aki az Esterházyak bámulatos hagyatékára kíváncsi, vagy a parndorfi shoppingot akarja éppen egy hosszú hétvégés strandolással összekötni, itt annak is minden kívánsága teljesülhet.

Egy tó, két ország

Kicsit érdemtelenül feledkezünk talán meg Közép-Európa 3. legnagyobb állóvizéről, melynek partjai osztrák és magyar földet is mosnak. A Balatonhoz egyébként sok mindenben nagyon hasonló adottságokkal rendelkező Fertő tó mélysége például a part menti részeken 50-60 cm, de legmélyebb pontjain sem éri el a 2 méteres mélységet. „Hajózhatósága” éppen ezért különös szaktudást és helyismeretet igényel, úgy tartják, a tavon közlekedő komp kapitánya néha cikcakkban halad, jól ismeri a tófeneket, s csak így tudja kikerülni a „zátonyra futást”. Mindenesetre surf, kite, sup és egyéb vízi sportok szerelmeseinek, biciklistáknak, családoknak, kulturális programra vágyóknak tökéletes nyaralóhelyül szolgálhat, ahol minden település más és más élményeket nyújt.

Fertőd

Itt található Magyarország legnagyobb barokk kastélya, amely kétségtelenül a legszebb és legmeghatározóbb épített látványosság a környéken. A ma 126 szobát számláló fertődi Esterházy-kastély egy 20 szobás vadászkastélyból nőtte ki magát. Fénykorában az Esterházy család aktív és sokrétű kulturális életet élt: a képtár több mint 300 festménnyel büszkélkedhetett, a család színvonalas szórakoztatásáért felelős zenészek, színészek és operaénekesek pedig a kastély parkjában található Muzsikaházban laktak.

Méltán híres a fertődi Esterházy-kastély
Méltán híres a fertődi Esterházy-kastélyRomeo Reidl / Getty Images Hungary

Ennek az épületnek a lakója volt nem kevesebb, mint 24 éven át Haydn is, aki a zeneteremben adott koncertjeivel kápráztatta el munkaadóit és illusztris közönségét.

Fertőrákos

A magyarországi oldalon a tó egyetlen kiépített strandja itt található, amellett, hogy a Soprontól mindössze 7 kilométerre fekvő település számtalan történelmi emléket, kulturális látványosságot és természeti kincset rejt: a római kori kőfejtő mellett az egyetlen, eredeti helyén megőrzött pellengér és a városfal maradványai is vonzzák a turistákat.

A kőfejtő látványa képről biztosan ismerős, de érdemes élőben is megnézni
A kőfejtő látványa képről biztosan ismerős, de érdemes élőben is megnézniBarbara Alper / Getty Images Hungary

Sarrad

A Fertő–Hanság Nemzeti Park sarradi központjában található Magyarország legnagyobb náddal fedett épülete, a Kócsagvár, és a magas sótartalmú sztyepptó gazdag állat- és növényvilága is talán innen vehető legjobban szemügyre.

Az osztrák oldal

Podersdorf am See

Egyedülálló fekvésű, hiszen közvetlenül a tó partján található, nádas sem zavarja a fürdőzni vagy sportolni vágyókat, amit kiválóan használnak ki nyugati szomszédaink. Podersdorfnál hatalmas családi élményparkként is felfogható központ található, melyet úgy kell elképzelni, mint a Balaton déli partján egy hatalmas strand, egy családi kalandpark, egy játszótér és egy élménypark keverékét. Ötletes, egyedi épített ügyességi játékok, vizes-pancsolós, legkisebbeknek is szóló terek, mászókák, vagyis minden, amivel egy család minden apró tagját tartalmasan és igényesen le lehet kötni két mártózás között.

A világítótorony Ausztria egyik legtöbbet fotózott építménye
A világítótorony Ausztria egyik legtöbbet fotózott építményeRedaco / Getty Images Hungary

A családi élménystrandon éppen csak túlhaladva a felnőttek szórakozásáról is gondoskodnak, itt ugyanis a szabadtéri és vízi sportok hihetetlenül széles palettáját kínálják az odalátogató sportolni vágyóknak, a kikapcsolódni átruccanó szülőknek, és mindenkinek, aki a mozgás, a víz és a napfény szerelmese.

A településen hatalmas kemping is üzemel, így a szállásfoglalással sem kell sokat bajlódni, és rugalmasan lehet a környéken jönni-menni: saját és telepített lakókocsiban is van mód megszállni, ahogy a sátrazókat vagy a kényelmesebb szállodára vágyókat is minden igényt kielégítően ki tudják szolgálni.

Rust

A gólyák városaként is ismert települést a számtalan gólya csak a tél beérkezése előtti utolsó pillanatban hagyja ott, vagy még akkor sem. Arra is volt már példa, hogy néhány gólyacsalád télre is inkább Rust városában maradt, nekik így a téli hidegben a városka lakói viselték gondjukat.

A város, ahonnan a gólyák legszívesebben el sem mennének télre
A város, ahonnan a gólyák legszívesebben el sem mennének télreRedaco / Getty Images Hungary

De nem csak a gólyáknak marasztaló a környezet, a bor kedvelői is nagy hagyományokkal találkozhatnak itt. Az ínyenc nedű 1524-ben kiérdemelte a privilégiumot, hogy dugóit „R” betűvel ellátva jelezze a fogyasztóknak a minőség garanciáját, a rusti bor így aztán anno még a Titanic luxusborkínálatába is befért.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra