Ők élhetik túl a legnagyobb eséllyel az újabb világháborút

GettyImages-94781042
Olvasási idő kb. 6 perc

A prepperek úgy élik életüket, hogy folyamatosan fel vannak készülve mindenre: ezért nem érte őket váratlanul a koronavírus-pandémia sem, így amíg mi sorban álltunk a boltban élesztőért vagy a patikában maszkért, ők abban a jóleső érzésben fürödve ültek biztonságos otthonaikban, hogy megvan mindenük, ami kell.

Az idő nemcsak pénz, hanem sokszor az életet magát is jelenti. Miközben a Közel-Keleten és a tőlünk jelentősen kisebb távolságra fekvő Ukrajnában egyaránt fenyeget egy potenciálisa nukleárissá váló háború, akár világháború is, nem csoda, hogy sok ember fejében egyre gyakrabban fordul meg, vajon mit kellene tennie, ha ez bekövetkezik. Azonnal csomagoljon és utazzon – de hova? És mit vigyen magával? A preppereknek ezt a kérdést fel sem kell tenniük maguknak, ugyanis pontosan tudják az összes választ.

A prepperek mindenre felkészülnek

A prepper szó az angol felkészülés kifejezésből ered, és ezzel nagyjából érthető is, mi az, ami jellemzi az ilyen életformát élőket. Felkészülnek minden olyan lehetséges eseményre, amely veszélybe sodorhatja őket, legyen szó akár természeti csapásról, akár az ember végrehajtotta, erőszakos cselekedetről, esetleg egy atombalesetről.

Vannak köztük olyanok, akik ezt a hozzáállást egészen extrém végletekig tekintik magukénak, és vannak, akik észszerűbb alapokon űzik ezt a fajta tevékenységet.

Az utóbbira példa lehet, hogy otthonukban folyamatosan ellenőrzött és frissített raktárkészletet tartanak fenn a háztartás tagjai számára elégséges tartós élelmiszerből, az előbbire pedig nagyszerű példát jelentenek azok, akik bunkerkomplexumokban vesznek maguknak akár luxuslakosztályt, hogy oda zárkózzanak be, ha mindennek vége lenne.

A világháborúra való felkészülés több lehet, mint egy bunker megkeresése
A világháborúra való felkészülés több lehet, mint egy bunker megkeresésefhm / Getty Images Hungary

„A prepping fontos része, hogy nem akkor kell reagálnod, amikor valami váratlan történik. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Covid betörésekor a preppereknek nem kellett vécépapírért sorban állniuk az üzletekben.

Az ukrajnai háborúhoz hasonló események hatására az emberek egyre komolyabban veszik a felkészültség fontosságát.

Akik már eszerint élnek, azoknak nem kell semmi újba belevágniuk, hiszen felkészültek” – foglalja össze a filozófia lényegét a The Prepared alapítója, John Ramey a Newsweeknek adott nyilatkozatában.

Nekik nincs különösebb tennivalójuk

A Prepper Camp alapítója, a Survivor Jane néven ismert társa is osztja ezeket a nézeteket: „A mi életmódunkon nem változtatott a háború kitörése, legfeljebb az olyan területekre koncentrálunk kicsit jobban, amelyeken nehéz beszerezni mindenből a megfelelő készleteket. Ilyenek a szerszámok, alkatrészek, a ház karbantartásával vagy állattartással kapcsolatos termékek. Engem legjobban az élelmiszerekkel kapcsolatos tennivalók aggasztanak: lesz majd olyan, amikor már nem tud mindenki enni adni a családjának.”

A nő ezért azt tanácsolja mindenkinek, aki a prepper életforma irányába kacsingat, hogy kezdjen el otthon termelni magának és családjának. 

Akinek nincsen kertje, az az erkélyen vagy az ablakban is elkezdheti a dolgot kicsiben, egy nagyobb teraszon pedig akár magaságyások is elhelyezhetők.

Érdemes magvakat is folyamatosan félretenni, hogy ha ezekhez nem férnél hozzá az üzletekben, akkor is folytatni tudd a kertészkedést. Survivor Jane azt tanácsolja: ha belevágsz a prepper életformába, a legfontosabb az, hogy előre tervezz.

Ramey egy másik fontos szempontot említ: szerinte a túlélés érdekében minden embernek meg kellene tanulnia, milyen forrásokból juthat hozzá tiszta ivóvízhez. Természetesen elképzelhető ugyanis olyan szcenárió, amelyben hiába nyitod meg a csapot, semmi sem folyik majd belőle. Az ő véleménye szerint nem szabad abba a tévhitbe esni, hogy a prepper élet drága, és túl sok dolog van vele: amikor van egy kis extra pénzed, azt fektesd be tartós élelmiszerbe, és a kamrádban folyamatosan használd el a régebben vásároltat, frissebbel pótolva azt.

Ha időnként veszel pár konzervet, az már prepping is lehet
Ha időnként veszel pár konzervet, az már prepping is lehetWachiwit / Getty Images Hungary

Nemcsak vásárolni, másként készülni is kell

Amint a fentiekből is látszik, a prepper életmódhoz is sokféleképp hozzá lehet állni. Van, aki egy elszigetelt tanyán élve építtethet magának bunkert, tarthat állatokat, megtermelheti az alapvető élelmiszereket, lecsatlakozhat a hálózatokról azzal, ha napelemmel termeli meg az elektromosságot, de nekem, egy belvárosi ház első emeletén ezek töredékére sincsen esélyem. A spájzot ugyanakkor én is megtölthetem, és folyamatosan gondoskodhatok arról, hogy ne járjon le az ott található tartós élelmiszerek szavatossága.

A feketeövesek az alábbiakkal is rendelkeznek:

 • védőfelszerelés, maszk, overall, akár sugárzásdetektor;
 • napelemes eszközök;
 • vészhelyzeti kommunikációt lehetővé tevő eszközök.

Persze felépíthetek házipatikát a legszükségesebbekből, beszerezhetem azokat az eszközöket és szerszámokat, amelyekről úgy vélem, hogy szükségesek…. de ettől még nem számítok mindenre felkészültnek, ugyanis csak praktikus tudás és gyakorlat birtokában lehetséges a túlélés extrém élethelyzetekben.

Ha a következőket tudod, jobbak a te esélyeid is egy váratlan helyzetben:

 • önvédelmi fogások;
 • alapvető elsősegélynyújtás;
 • a legközelebbi óvóhely koordinátái;
 • víztisztítás, a megfelelő eszközök birtokában;
 • növény-, állat- és gombaismeret;
 • morze- és más jelhasználat;
 • családtagok kiképzése vészhelyzet esetére;
 • nyelvtudás.

Persze nem gondoljuk, hogy azonnal bele kellene vágnod a legnagyobb ívű felkészülésbe: abból ugyanakkor nem lehet bajod, ha nem csak három kifli és egy fél kocka vaj jelenti a háztartás élelmiszerkészletét.

Ha olvasnál még a rejteket adó luxusbunkerekről, ezt a cikkünket is ajánljuk!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek