A farkasok is ugyanúgy csóválják a farkukat, mint a kutyák?

tcs cover

A gazdik számára mindig öröm, amikor hazatérve kutyájuk eksztatikus hangulatba kerülve heves farokcsóválások közepette fogadja őket.

Ez felveti a kérdést, hogy a szokás vadon élő őseiktől, a farkasoktól ered-e, hiszen a veszedelmes ragadozókat elképzelni is nehéz ebben a helyzetben. A természet csodái című sorozatunkból most megtudhatod a választ.

A farkas is csóválja a farkát?

A rövid válasz az, hogy igen. Sarah Marshall-Pescini, a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem Etológiai Intézetének kutatója azt is elmondja, hogy miért. „A farokcsóválás legtöbbször akkor jelenik meg náluk, amikor úgynevezett üdvözlő magatartást tanúsítanak. Ezt a viselkedésformát főleg az alárendelt egyedek mutatják domináns fajtársaik felé”, magyarázta a szakember a Live Science-nek.

A farkasok ugyanis nem mindig maradnak a falkával, előfordul, hogy kisebb csoportokban vadásznak, vagy önállóan indulnak felfedezőútra. A farokcsóválás a többi üdvözlő gesztussal egyetemben leginkább akkor tapasztalható, amikor a külön töltött idő után újra találkoznak. Ez az egyik módja annak, hogy a farkasok kinyilvánítsák helyüket a falkában.

Ha egy farkas alacsonyan tartja és gyorsan csóválja a farkát, azzal egyértelműen alárendeltségét fejezi ki, ami fontos üzenettel bír a csoport többi tagja számára. Kiderülhet például, hogy mely egyedek élveznek elsőbbséget a táplálékhoz jutásban, de így könnyebben elkerülhetők a konfliktusok is.

A falkában a tenyészhím és nősténye tölti be a legmagasabb rangot, miközben a hierarchia többi részét az életkor határozza meg: az idősebb állatok mindig az ifjabbak felett állnak. „Azt hiszem, ha megkérdeznéd bármelyik fiatalabb testvért, azt mondanák: ó, igen, határozottan a bátyám az irányító a családban, míg az erőforrások megosztásáról a szülőknek kell dönteniük”, tette hozzá a szakember.

Az ajaknyalogatás szintén az alárendeltség jele, de a kölykök táplálkozásában is szerepe van
Az ajaknyalogatás szintén az alárendeltség jele, de a kölykök táplálkozásában is szerepe vanalexandrumagurean / Getty Images Hungary

Honnan ered a farokcsóválás?

A farokcsóválás kísérő gesztusa, hogy az alárendelt egyed megpróbálja megnyalni domináns társa száját. Ez a viselkedésforma még kölyökkorban alakul ki. A farkasok társadalmában a felnőttek és az idősebb testvérek hátrahagyják a kölyköket, amíg vadászni indulnak, ők pedig így köszöntik őket visszatérésükkor.

„Ilyenkor az látható, hogy a kölykök a felnőttek elébe szaladnak, hogy a lefelé irányuló farokcsóválással és ajaknyalogatással üdvözöljék őket. De ez nem csak a falkában betöltött szerepről szól, utóbbi közrejátszik a kölykök táplálkozásban is.”

A minnesotai Nemzetközi Farkasközpont szerint a fiatal állatok 3 hetes koruk után egyre kevesebb anyatejet fogyasztanak, és elkezdenek átállni a húsra, amit az idősebb egyedek kérődzve adnak át nekik. A reflexet pedig az ajaknyalogatás váltja ki. A farkaskölykök ezután nagyjából 6,5 hetes korukban állnak át a rendes húsra, de az ajaknyalogatást és a farokcsóválást továbbra is alkalmazzák a falkában betöltött szerepük kifejezéséhez.

A háziasított kutyák ezzel szemben elsősorban az emberek üdvözléséhez használják a farokcsóválást, és gyakran az arcunkat veszik célba, hacsak nem szoktatjuk le őket erről.

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele előző cikkeinkbe is!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra