Ezzel a különleges illattal készülnek II. Erzsébet királynő platinajubileumára: nem hiszed el, mennyibe kerül

erzsébet királynő cover
Olvasási idő kb. 5 perc

Egyetlen olyan parfümmárka létezik, amely királyi engedélyt kapott II. Erzsébet királynőtől. A Floris London márka a 96 éves uralkodó kedvence, állítólag mindig tart magánál egy kis üvegcsével a White Rose nevet viselő illatból. A parfümgyártó cég a királynő platinajubileumára egy különleges parfümmel készült, amelynek az ára is egyedi.

II. Erzsébet királynő 70 éve került a trónra. Erzsébet még csak 25 éves volt, amikor édesapja halála után rá szállt a trón. 1952. február 6-a óta az Egyesült Királyság uralkodója, valamint a Nemzetközösség és az anglikán egyház feje. Ezzel már mindenképpen ő a leghosszabb ideig uralkodó nő a világon, az 1837 és 1901 között hatalmon lévő Viktóriát megelőzve.

Állandó téma a brit királyi család

Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1926. április 21-én született, Albert György yorki herceg (VI. György király) és Elizabeth Bowes-Lyon (Erzsébet anyakirályné) gyermekeként. Kezdetben nem kapott olyan oktatást, ami arra készítette volna fel őt, hogy a jövőben egyszer akár királynő is lehet, és emiatt tisztában kell lennie a világ történéseivel.

Erzsébet még csak 25 éves volt, amikor édesapja halála után rá szállt a trón
Erzsébet még csak 25 éves volt, amikor édesapja halála után rá szállt a trónAFP

1947-ben ment feleségül az azóta már elhunyt Fülöp herceghez. Fülöp görög és dán hercegként született Görögországban, ám ezen címeiről lemondott, mikor 1947-ben bejelentették az eljegyzésüket Erzsébettel.

Erzsébet édesapja, VI. György király sokat betegeskedett, 56 éves korában hunyt el a szíve koronaereinek trombózisa miatt.

Miután Erzsébet királynő lett, a család sorsa folyamatos témává vált nemcsak a brit, de a világsajtóban is. Gondoljunk csak fia, Károly herceg és Diana viharos házasságára vagy épp Harry és Meghan szakítására a királyi családdal.

Történelmi uralom 70 éve

A platinajubileum ünneplése lényegében egész évben tart, a csúcspontja egy négynapos brit munkaszüneti hétvége lesz június 2. csütörtök és június 5. vasárnap között, amire rengeteg programmal készülnek. 

Június 2-án a királynő születésnapi ünnepségén – áprilisban van a születésnapja, de mindig júniusban ünneplik – több mint 1400 katona, 200 ló, 400 zenész gyűlik majd össze a Buckingham-palotánál, és vonulnak fel Londonban.

A platinajubileum alkalmából folytatódik az Egyesült Királyság nagy hagyománya, hogy a királyi jubileumokat, esküvőket és koronázásokat jelzőfények meggyújtásával ünneplik. Több mint 1500 ilyen fény világít majd az Egyesült Királyságban, a Csatorna-szigeteken, a Man-szigeten és az Egyesült Királyság tengerentúli területein. Június 3-án a királynő uralkodásának hálaadó istentiszteletét tartják meg a Szent Pál-székesegyházban. Másnap II. Erzsébet királynő a királyi család tagjai kíséretében részt vesz az Epsom Downs-i derbin.

Erzsébet 70 éve a trónon
Erzsébet 70 éve a trónonChris Jackson / Getty Images Hungary

Illat a királyi jóváhagyás pecsétjével

Az egész éves ünneplés része, hogy a 70. évforduló alkalmából a Floris London új illatot adott ki a királynő tiszteletére. A Platinum 22 parfüm egy keleti, fás illat, amelyet a márka szerint a királynő otthonát körülvevő gyönyörű kertek ihlettek. Az új illatban a cédrusfa, a rózsa és a pézsma dominál, de a szakértők az ibolyalevelet, a muskotályzsályát és a fekete tea illatjegyeit is felfedezhetik benne.

A 200 angol fontért, vagyis közel nyolcvanezer forintért piacra dobott parfüm királyi hozzájárulással készült, így magán viseli a „királyi jóváhagyás pecsétjét” is.

Az illat már megvásárolható, de érdemes sietnie annak, aki a királynővel azonos illatot szeretne használni, mert a Platinum 22 csak limitált kiadás lesz.

A királynő egyébként szereti a különleges illatokat. Erről árulkodik az is, hogy pár éve a Buckingham-palota kertjében termesztett citrusfélékkel és gyógyfüvekkel, köztük citrommal, verbénával, galagonyával és eperfalevéllel ízesített gint dobott piacra a brit királyi család. A Royal Collection Shop honlapján elérhető ital ára a parfümnél jóval olcsóbb, 40 fontba (15 ezer forint) kerül. A királynő kedvence egyébként egy kis gin némi Dubonnet aperitiffel keverve, talán ezzel is fog koccintani a saját ünnepségén.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek