Meg akarták leckéztetni a feministákat, de nem úgy sült el, ahogy tervezték

Egy apró kansasi falu férfijait idegesítették a feministák, ezért titokban egy nőt jelöltek polgármesternek. Aztán meglepődtek, amikor megválasztották, és még jobban, amikor kiderült, hogy képes ellátni a feladatát. Így lett Susanna Salter az Egyesült Államok első női polgármestere.

A történelmi jelentőségű választásra 1887-ben került sor egy Argonia nevű, alig ötszáz lelket számláló kvéker falucskában, Kansas állam déli részén. A települést mindössze két évvel korábban jegyezték be hivatalosan, a lakók másodszorra választhattak maguknak polgármestert, és legnagyobb meglepetésükre a voksok többségét az addigi városvezető, Oliver Kinsey huszonhét éves lánya, Susanna Salter nyerte el, pedig nem is szándékozott elindulni a választáson.

Azt sem tudta, hogy jelölték

Az 1860-ban született Susanna Madora Kinsey intelligens, főiskolán tanult asszony volt, aki diplomáját végül egy betegség miatt nem tudta megszerezni, de polgármester édesapja és férje, a helyi jegyző, Lewis Salter munkáját segítve részt vett a falucska politikai életében. Susanna a keresztény szellemiségű, szesztilalom bevezetéséért küzdő Tilalmi Párt (Prohibition Party) és a hasonló elveket valló Nők a Keresztény Mértékletességért Unió (Women’s Christian Temperance Union – W.C.T.U.) színeiben munkálkodott, olyan sikeresen, hogy az alkoholellenes mozgalom élharcosa, Caroline Nation is felfigyelt rá.

Kansas állam törvényhozása 1887-ben választó- és választhatósági jogot adott a nőknek az első-, másod- és harmadrangú települések helyi ügyeit érintő szavazásokon – Argonia a maga félszáz lakójával éppen belefért az utóbbi kategóriába –, de a döntést sokan szkeptikusan, sőt dühösen fogadták. Az áprilisi helyhatósági választások épp jó alkalomnak tűntek a helyi férfiak egy csoportjának, amelynek tagjai úgy gondolták, hogy megleckéztetik a nőket és bebizonyítják, hogy senki nem vesz komolyan egy női politikust. Ezért titokban beírták Susanna Salter nevét a polgármester-aspiránsok listájára, mint a W.C.T.U. színeiben induló jelöltet. Azért rá esett a választás, mert ő volt a szervezet egyetlen olyan képviselője, aki a faluhatáron belül lakott, ezért a szabályok szerint indulhatott a polgármesterségért.

Susanna M. Salter (1860–1961), az USA első női polgármestere.
Susanna M. Salter (1860–1961), az USA első női polgármestere.Wikimedia Commons

A jelöltek névsorát csak a választás reggelén hozták nyilvánosságra, így maga Salter sem tudta, hogy szerepel a listán. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor a kihirdetést követően a W.C.T.U. vezetői megkérdezték tőle, tényleg hajlandó lenne-e ellátni a polgármesteri teendőket, ha megválasztják. Susanna igennel felelt, mire a szervezet tagsága nyíltan melléállt az általuk eredetileg preferált férfi jelölttel szemben. Hamarosan a helyi republikánusok is csatlakoztak Salter táborához, így végül – a gonosz tréfa kiagyalóira rácáfolva – a többség egy nőt választott meg a falucska élére.

Egy évig volt csak polgármester, de történelmet írt

Salter mindössze egy évig látta el a polgármesteri teendőket, és regnálása nagyjából eseménytelenül telt, a szenzációra éhes sajtó azonban széles körben elhíresztelte a női polgármester megválasztásának hírét, így országos, sőt nemzetközi ismeretségre tett szert. Polgármesterként eltöltött éve során Susannának gyereke született, a baba azonban még csecsemőkorában meghalt – ez is téma volt a bulvársajtóban. 1887 őszén Salter meghívott vendégként felszólalt a nők országos választójogáért küzdő mozgalom kansasi közgyűlésén, olyan híres szüfrazsett aktivisták társaságában, mint Susan B. Anthony és Rachel Foster Avery.

A Salter házaspár később Oklahomában telepedett le, ahol Lewis ügyvédként és újságkiadóként működött, és a párnak összesen kilenc gyermeke született. Susanna – aki rövid polgármesterségét követően soha többet nem indult politikai pozícióért – majdnem fél évszázaddal élte túl férjét, és 101. születésnapja után két héttel, 1961. március 17-én hunyt el. Mindkettejüket Argoniában helyezték örök nyugalomra, ahol a falu főterén 1933 óta szobor hirdeti Amerika első női polgármesterének emlékét, a ház pedig, melyben Susanna és férje az 1880-as években éltek, nemzeti emlékhelynek számít.

A világ első női polgármestere címe egyébként a belgákat illeti meg, bár az ő polgármesterük 1734-ben nem választás útján nyerte el a tisztséget: amikor Namur város polgármestere meghalt, a városvezetés felkérte az elhunyt özvegyét, hogy vegye át néhai férje teendőit.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra