Hivatalos eseményen aludt Diana hercegnő? Elfeledett fotók a XX. századból

manekattila
Geyer Krisztina

Bizonyos képek történelmet írnak. De a saját életünkből is fel tudunk idézni olyan vizuális élményeket, amelyekről sosem fogunk elfeledkezni. Ezek többsége egy megörökített pillanat, egy fotó alapján ég bele a retinánkba. Az emberi emlékezet sok ilyen fotót őriz, de mi most a kevésbé előtérben lévő, mégis izgalmas és emberi fotók közül válogattunk.

Olvasóinkat gyakran invitáljuk időutazásra, csak mert mi is nagyon fontosnak tartjuk az emlékek gondozását, a történelmünkre való folyamatos reflektálást. Amikor azt látjuk, hogy egy-egy téma évtizedek múltán is napirenden van, akkor érezzük csak, hogy egy emberöltő milyen kis léptéke a történelemnek. 

Lenti képválogatásunk hét történet emléke, hét teljesen különböző ember árulkodó pillanata. A cikk ihletője és forrása pedig a népszerű Lost In History Instagram-oldal volt.

Weisz Erik, művésznevén Houdini, 1908

A budapesti születésű Harry Houdini látható a képen, amint láncra vert szabadulóművészként épp arra készül, hogy a bostoni hídról a folyóba zuhanjon. Houdini elmondása szerint: „Mindig fennáll a lehetősége annak, hogy nem fogom tudni kiszabadítani magam, mivel soha nem lehet tudni, mi történik egy zárral, azonban jó úszó vagyok, bízom magamban, és remélem, sikeresen végrehajtom ezt a mutatványt.” Houdini ugrását mintegy 20 000 néző követte figyelemmel. Negyven másodpercet kellett várniuk arra, hogy a bűvész felbukkanjon bilincsekkel a kezében.

A férfi, aki nem volt hajlandó szalutálni a náciknak, 1936

A kép csak azután kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor 1991-ben megjelent a Die Zeit hasábjain, ekkor derült ki a szalutálást megtagadó férfi, August Landmesser kiléte is, akit lánya, Irene azonosított az újságíróknak. Erről a történetről írtunk már.

Albert Einstein és a rasszizmus, 1946

Az Albert Einstein életének utolsó húsz évében már nagyon ritkán tartott előadásokat. 1946-ban azonban elfogadta a pennsylvaniai Lincoln Egyetem meghívását, amely az első afroamerikai diákokat is oktató iskola volt Amerikában.

Beszéde során kifejtette a rasszizmussal kapcsolatos véleményét.

Einstein szerint a rasszizmus „a fehér emberek betegsége”, amiről „nem áll szándékában hallgatni”.

És nem is hallgatott; egész életében nyíltan beszélt a faji igazságtalanságról és az antiszemitizmusról is.

Salvador Dalí egy önmagáról szóló életrajzot olvas, 1955

Elfolyó órák, merész festmények, szinte fóbiás rettegés a szöcskéktől és a kasztrálástól, ragaszkodás „az ember saját őrültségéhez való jogához”: Dalí egész megbotránkoztató élete maga volt a szürrealizmus, de kevesen tudják, miért. Túlzások nélkül is elképesztő, szokatlan család jutott osztályrészéül. 

A világ legkisebb embere, 1956

Henry Behrens, a világ legkisebb embere, macskájával táncol worthingi otthonának ajtajában 1956-ban. A 76 centiméter magas Behrens a Burton Lester's Midget Troupe nevű csoporttal járta a világot.

Diana elbóbiskol egy hivatalos eseményen, 1981

A fotón Diana a Splendours of the Gonzagas kiállítási gálán szunyókál egyet. Akkoriban ő és Károly herceg alig több mint három hónapja voltak házasok. Diana még csak most kezdett hozzászokni a királyi élethez, valamint ezen a képen már várandós volt Vilmos herceggel, de terhességét még nem jelentették be.

Egy magyar fotográfus családja 1987-ben és 2020-ban

A képeket Manek Attila készítette feleségéről és lányáról. Az első kép bejárta az egész világot, a kommentszekcióban merült fel a kérdés, hogy vajon hogyan nézhetnek ki a szereplők manapság. A fotós férj és apuka nem volt rest elkészíteni a friss verziót is.

Ha imádod az ilyen képeket, ajánljuk figyelmedbe a Fortepan képválogatásunkat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Borítókép: * Manek Attila

Oszd meg másokkal is!
Mustra