Ezt nem fedezi az egészségbiztosítás: kevesen tudnak róla

egeszseg-biztositas-korhaz
Olvasási idő kb. 3 perc

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) kiválthatja bárki, aki hazánkban vagy más uniós tagállamokban rendelkezik állandó lakhellyel, és jogosult magyar egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére. A betegszállítás költségeit ugyanakkor már nem állja külföldi kezelés esetén az EEK, így utasbiztosítás megkötése is szükséges lehet mellé nyaraláskor.

A nyári szabadságolások kezdete előtt a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) figyelmeztet mindenkit arra, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy utazás megszervezésekor. Sem az EEK, sem egy bankkártya mellé automatikusan kínált biztosítás nem nyújt olyan teljes körű szolgáltatást, mint egy jobb utasbiztosítás.

A FBAMSZ adatai szerint az év első öt hónapjában megkötött online utasbiztosítások díja naponta és személyenként 702 forint volt, ami mindössze 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 665 forintos szintet.

A magyarok harmada még mindig úgy indul külföldre, hogy nem köt biztosítást.

Nyaralásnál kevés az egészségbiztosítás
Nyaralásnál kevés az egészségbiztosítás Marco Bottigelli / Getty Images Hungary

Aki csak az EEK-ra hagyatkozna, annak tudnia kell, hogy az nem téríti vagy biztosítja a következőket:

  • betegszállítás költségei
  • az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos kiadások
  • poggyászkár
  • 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújt a bajba került utasnak.

Ha magánszolgáltató intézményben zajlik az ellátás, azt csak akkor fedezi, ha az adott szolgáltató szerződéses viszonyban áll az adott tagállam társadalombiztosítási szervével. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.

Egészségbiztosítás mellé kell utasbiztosítás is

A biztosítási alkuszok azt ajánlják, mindezek miatt feltétlen kössünk utasbiztosítást. Mielőtt kiválasztanánk azt, nézzük meg, melyik mekkora összeghatárig téríti a betegséghez vagy balesethez kapcsolódó kezeléseket. Az optimális véleményük szerint az, ha a következő összeghatárig érvényes a biztosítás:

  • az EU országaiba legalább 50 millió forintos
  • a világ távolabbi országaiba 100 millió forintos
  • Kanada és az USA esetében minimum 150 millió forintos összegig.

Bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításoknál a feltételeket kell figyelni:

sok dombornyomott kártya csak Európán belül nyújt limitált fedezetet, van, ahol ennek is feltétele az előzetes bejelentés vagy az, hogy használjuk a kártyát az adott országban már azelőtt, hogy a baleset vagy a betegség megtörtént volna.

Az orvosi ellátás feltételeit is meg kell vizsgálni: egyes kártyák nem nyújtanak helyi fedezetet, csak hazautazást követően térítik meg az ellátás díját, vagyis azt a helyszínen valahogy ki kell fizetni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek