Tényleg lefagyasztották Walt Disney testét a halála után?

Tények és tévhitek

GettyImages-3206404

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

Az egyik legismertebb és legrégebbi hollywoodi legenda szerint a világhírű rajzfilmes és stúdiómágnás, Walt Disney holttestét egy futurisztikus technológia segítségével lefagyasztották, és máig a Disneyland alatti katakombákban őrzik, abban a reményben, hogy „Walt bácsi” egy szép napon újra életre kelhet. De vajon mennyi igaz a történetből – tényleg a jégtől várta a feltámadást minden idők egyik legsikeresebb filmese?

Disneyland alatt várja, hogy újjáélesszék?

1966 novemberének elején az akkor hatvanötödik életévében járó, nyak- és lábfájdalmakra panaszkodó Disney-vel szomorú hírt közöltek az orvosai: a vizsgálatok szerint bal tüdejét előrehaladott rákos daganat támadta meg, és azonnali beavatkozásra van szükség. Néhány nappal később műtéti úton eltávolították az érintett tüdő jelentős részét, az áttétes tumor azonban addigra már átterjedt a láncdohányos hollywoodi ikon egyéb szerveire is; a kobalt- és kemoterápia dacára Disney állapota egyre rosszabbodott, szervezete végül december 15-én reggel feladta a harcot.

Walt Disney a halála előtt 11 hónappal, 1966 januárjában
Walt Disney a halála előtt 11 hónappal, 1966 januárjábanBettmann / Getty Images Hungary

A sajtó csak órákkal később értesült az Egérbirodalom urának haláláról, és Disney-t teljes titokban, a nyilvánosság kizárásával temették el – már ha valóban eltemették. A késedelem és a titkolózás oka – tartja a városi legenda –, hogy a legendás producer testét a halál beállta után gyorsan lefagyasztották egy különleges eljárás segítségével, majd a Disneyland alatt futó alagútrendszerben helyezték (a remények szerint nem örök) nyugalomra egy hibernáló kamrában. A sci-fibe illő beavatkozástól Disney azt remélte, hogy egyszer visszatérhet az élők közé: évszázadokkal később, amikor az orvostudomány már kellő fejlettségi szintre jut, képesek lesznek új életet lehelni a testbe, és kiölni belőle a rákos daganatot.

Néhány hónappal a producer halála után nyitott meg Disneyland új látványossága, A Karib-tenger kalózai családi kaland (ennek nyomán készült később a sikeres mozifilm Johnny Depp főszereplésével) – nem csoda, hogy sokan arra gyanakodtak, ez alatt a látványosság alatt rejtőzhet „Walt bácsi” hibernált teteme. Egy másik különös összeesküvés-elmélet hívei úgy tartják, a Disney-stúdió azért készítette el 2013-ban a Jégvarázs (eredeti címén Frozen) című filmjét, hogy így az internetezők a „Disney Frozen” (vagyis „Disney lefagyasztva”) szavakat beütve ne az alapító testének hollétével kapcsolatos találatokat kapjanak a Google-ön.

Mi történt valójában Walt Disney holttestével?

A legendás filmes felesége, Lilian társaságában
A legendás filmes felesége, Lilian társaságábanGene Lester / Getty Images Hungary

De vajon mi az igazság? A kriogenika, vagyis az emberi test halál utáni lefagyasztásának és (remélt) jövőbeli újraélesztésének futurisztikus ötlete valóban divatosnak számított Amerikában az 1960-as években, egy kaliforniai tévészerelő, Bob Nelson még Kriogenikai Társaságot is alapított. Nelson a ’70-es évek elején egy bulvárlapnak adott interjúban azt állította, Disney csakugyan megkereste őt az ötlettel, hogy halála esetén jegeljék le, azonban nem tudtak megegyezni a részletekben, és ezért az együttműködés hamar kudarcba fulladt. Ezzel szemben a legendás rajzfilmes lánya, Diane Disney tagadta, hogy édesapja egyáltalán tudott vagy foglalkozott volna a kriogenika (ál)tudományával.

Walt Disney és Mickey egér szobra Disneylandben – itt van lefagyasztva a holttest?
Walt Disney és Mickey egér szobra Disneylandben – itt van lefagyasztva a holttest?Barry King / Getty Images Hungary

Disney-t egész életében aktívan foglalkoztatták a tudományos újdonságok és a jövőkutatás, azonban valódi bizonyítékok híján nem tudni, tényleg megismerkedett-e a kriogenikával; az viszont egészen biztos, hogy holtteste sem Disneyland alatt, sem másutt nincs lefagyasztva. Mickey egér szülőatyja már 10 évvel a halála előtt előírta végrendeletében, hogy holttestét hamvasszák el, majd titokban, a lehető legdiszkrétebb módon helyezzék örök nyugalomra. Ez így is történt: a hamvakat egy privát ceremónia során, melynek időpontját és helyszínét nem hozták nyilvánosságra, helyezték el a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben; utolsó útjára csak a legközvetlenebb családtagok kísérhették, egyetlen kollégája vagy barátja sem kapott meghívót.

Nem tudni, ki találta ki a fagyasztásról szóló legendát

Walt Disney nyughelye a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben
Walt Disney nyughelye a Los Angeles-i Forest Lawn temetőbenDouglas Keister / Getty Images Hungary

Disney nemcsak a temetésének körülményeit, de betegségét illetően is teljes titoktartást rendelt el, a nyilvánosság így csupán a halálát követően értesülhetett róla; az pedig, hogy egy híresség elhunytát csak órákkal később jelentik be a sajtónak, természetes dolog, hiszen előtte a családnak rengeteg elintéznivalója van, és a hivatalos közleményt is meg kell írni. Szintén kitaláció, hogy Disney sírjának holléte hétpecsétes titok: ugyan a Forest Lawn munkatársai nem reklámozzák a sír hollétét, bárki, aki a temetőbe ellátogat, megtalálhatja azt, és leróhatja kegyeletét.

A fagyasztásról szóló bizarr mese pontos eredete nem ismert, egyesek szerint a Disney-stúdió néhány vicces kedvű animátora kezdte terjeszteni azt; nyomtatásban először 1969-ben, az Ici Paris nevű francia folyóirat hasábjain bukkant fel. A történet teljes kitaláció mivolta persze nem akadályozza a művészeket, humoristákat, filmeseket, hogy humoros formában megidézzék azt – a Family Guy alkotói például a hibernáció mellett Disney állítólagos antiszemitizmusából is gúnyt űztek az egyik frappáns jelenetben.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra