Tényleg Hunyadi János dicsőségét hirdeti a déli harangszó?

GettyImages-531396566

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

A déli 12 órakor felhangzó harangszó – mint minden magyar jól tudja, vagy legalábbis gondolja – az 1456. július 22-én kivívott nándorfehérvári diadallal függ össze, emléket állítva a török hódítók felett aratott győzelemnek, amely fél évszázadra visszavetette az Oszmán Birodalom európai terjeszkedését. De vajon tényleg Hunyadi János seregének győzelme és az örömhír kihirdetése miatt rendelte el a pápa a déli harangozást?

A rossz hírű Borgia családból származó III. Kallixtusz pápa mindössze három évig, 1455 és 1458 között ült Szent Péter trónján, uralkodása azonban sok tekintetben rendkívül hasznosnak bizonyult: az egyházfő elkötelezetten harcolt az oszmán térhódítás ellen. Megválasztása után ugyanis esküt tett, hogy addig nem nyugszik, amíg ki nem kergeti a hódító törököket Európából. A küzdelem jegyében különleges adót vetett ki Európa egyházi javadalmaira, és ő hozta létre a pápai flottát is, amely sikeresen foglalt vissza egyes égei-tengeri szigeteket.

1455 őszétől Kallixtusz rendkívüli követekkel szólította fel a keresztény uralkodókat, hogy induljanak hadba a török ellen. Kérése süket fülekre talált, azonban míg a fejedelmek nem szerveztek keresztes hadjáratot, a nép körében sokan ragadtak fegyvert. Csehországból, Lengyelországból és Szerbiából is érkeztek katonák Nándorfehérvár védelmére, idehaza pedig – a pápa követének megbízásából – Kapisztrán János ferences hitszónok szervezett sereget a török elleni harcra.

Az egyházfő 1456. június 29-én kiadott egy Cum his superioribus annis (Mivel ezekben az utóbbi években) kezdetű, különleges pápai imabullát, amelyet Mainzban maga Johannes Gutenberg nyomtatott ki. Ebben bűnbocsánatot ígért mindazoknak, akik imáikkal segítik a kereszteseket, és elrendelte, hogy a városok, falvak templomaiban az addig szokásos napi kettő helyett háromszor harangozzanak, így buzdítva a híveket, hogy imádkozzanak a törökkel szembeszálló seregekért.

A pluszként hozzáadott harangszó eredetileg nem délben, hanem délután 3 és 6 óra, vagyis a nona és a vesperas néven ismert harangozások között hangzott el, csak fél évszázaddal később, 1501-ben tette (a szintén Borgia) VI. Sándor pápa a ma ismert időpontra és rendelte el, hogy a harangszó az egész keresztény világban azonos az időpontban szólaljon meg, emlékeztetve a híveket a kereszténység védelmére és az összetartásra.

A nándorfehérvári csata (ismeretlen 19. századi festő munkája).
A nándorfehérvári csata (ismeretlen 19. századi festő munkája).Wikimedia Commons

A napi háromszori harangozást bevezető bullát öt nappal a nándorfehérvári ostrom kezdete előtt hirdették ki Rómában, Magyarországra azonban csak több mint egy hónappal később, Hunyadi diadala után érkezett meg – nem csoda, hogy a győzelemtől örömittas magyarok azonnal a sikerekre való megemlékezéssel kapcsolták össze a déli harangszót, amely azóta is így él a köztudatban, annak ellenére, hogy Kallixtusz pápa egyáltalán nem ilyen céllal hozta rendeletét.

Az egyházfő augusztus 6-án, az Úr színeváltozásának napján szerzett hírt Hunyadi győzelméről, mely annyira lenyűgözte őt, hogy ezt a napot a diadal emlékére az egész kereszténység kötelező ünnepévé tette – tehát valóban nagyszabású szimbolikus tettel emlékezett meg a sikerről, csak épp nem a déli harangszóval.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra