Ezeknek a nőknek köszönhetjük, hogy kezelhető a cukorbetegség: az igazi „cukros hősnők”

GettyImages-612348968
Berényi Bianka

Tudtad, hogy számos kutatónő tett sokat a cukorbetegekért? Nélkülük diabétesszel élni egész más lenne: ismerd meg most ezt a 7 nőt és érdemeiket!

Cukorbetegség mellett ma már teljes értékű életet lehet élni, de régebben ez nem volt így. A diabétesz könnyebbé tételéért számos nőnek lehetünk hálásak, akik nélkül ki tudja, ma milyen helyzetben lennének a diabéteszesek. Most olyan nőket mutatunk be nektek, akik sokat tettek felfedezéseikkel. Ismerjétek meg az alábbi 7 kutatónőt, akik nélkül más lenne a világ.

Dr. Priscilla White, a cukorbetegséggel élő anyák hőse

Dr. Priscilla White a cukorbetegség korai úttörőjeként a legendás dr. Elliot Joslin mellett praktizált Bostonban. Nem sokkal az inzulin felfedezése után, az 1920-as években társalapítója volt a Joslin Diabetes Központnak.

Ezen a klinikán azonnal cukorbeteg gyermekekkel kezdett el foglalkozni, úttörő szerepet játszott a gyermekek cukorbetegségének kezelésében, valamint a diabéteszes nők terhességének gondozásában.

Többek között azért is kiállt, hogy a cukorbeteg nők speciális ellátásban részesüljenek a terhesség alatt. Csodás eredményeket sikerült elérnie – a terhességek 54 százalékát sikerült csak megtartani, amikor a Joslinban kezdett dolgozni, de mire 1974-ben nyugdíjba vonult, ez az arány több mint 90 százalékra emelkedett. Nagy szerepet játszott a Clara Barton Lánytábor létrehozásában az 1930-as évek elején. 

Dr. Priscilla White, a cukorbeteg anyák hőse
Dr. Priscilla White, a cukorbeteg anyák hőseErnie Leyba / Getty Images Hungary

Öt évtizedes munkája során több mint 2200 cukorbeteg nő szülését kísérte, és nagyjából 10 ezer egyes típusú cukorbeteget felügyelt. Nyugdíjba vonulása után tovább foglalkozott a cukorbeteg fiatalok érzelmi problémáival.

1960-ban dr. White volt az első nő, aki megkapta a rangos Banting-érmet, majd a világ 12 legkiválóbb orvosa közé választották.

Dr. Helen M. Free, a cukorvizelettesztek úttörő hősnője

Férjével, Alfreddal együtt 1956-ban találta fel a Clinistixet, egy kémiai bevonatú, a vizeletet elemző pálcikát, amely az abban található glükóz mennyisége alapján változtatta a színét – jóval azelőtt, hogy a vércukorszintet ujjbegyes tesztekkel vizsgálták volna! A főiskolán a kémia mellett döntött, majd miután sok fiatal férfit hívtak be a II. világháborúba, a Miles Lab (amely végül a Bayer részévé vált) kutatási részlegénél helyezkedett el, és kifejlesztette a vizeletvizsgálati eszközök első generációs darabjait. Ezek a Clinitest és Acetest néven ismert tabletták voltak, amelyek folyadékba helyezve pezsegnek.

Ez volt az első olyan diagnosztikai teszt, amelyet egy orvosi rendelőben vagy kórházban is el lehetett végezni bonyolult berendezések nélkül,

és végül ez vezetett a Clinistix és a Tes-Tape termékekhez, amelyek lehetővé tették a cukorbetegek számára, hogy otthon is ellenőrizhessék a vércukorszintjüket. Több más elismerés mellett a National Inventor's Hall of Fame-be is bekerültek az alkotók. Biztosak vagyunk benne, hogy a cukorbetegség kezelése nem fejlődött volna úgy, ahogy azt tette, ha nincs az ő úttörő munkája.

Dr. Dorothy C. Hodgkin, az inzulin titkainak feltárója

Dorothy Hodgkin az 1930-as években kezdődő kutatásai olyan technológiához vezettek, amely meg tudta fejteni az inzulin háromdimenziós szerkezetét. Ez a munka 1969-ben Nobel-díjhoz, valamint az újabb, inzulinokkal kapcsolatos későbbi kutatásokhoz és fejlesztésekhez, és az inzulin fontosságának a közvéleményben való tudatosításához vezetett.

Dr. Hodgkin munkásságát az Egyesült Királyságban speciális bélyeggel ismerték el, amely nemcsak tudományos hozzájárulását, hanem a béke és a humanitárius ügyek iránti szenvedélyét is elismeri, beleértve a tudósok jóllétét az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Koreában és Vietnámban a 60-as és 70-es években. 

Dr. Dorothy Hodgkin is hősnője a cukorbaj elleni küzdelemnek
Dr. Dorothy Hodgkin is hősnője a cukorbaj elleni küzdelemnekDaily Herald Archive / Getty Images Hungary

Dr. Gladys Boyd, a gyerekek jótevője

Dr. Boyd, az inzulin korai időszakának másik úttörő cukorbetegség-kutatója az 1920-as évek elején az egyik első olyan orvos volt Kanadában, aki inzulinnal kezelte a cukorbeteg gyermekeket. Nagy hatással volt rá az inzulin társfelfedezője, dr. Frederick Banting, mellette dolgozott a Women's College Hospitalban, ahol ő volt a gyermekgyógyászat vezetője, egyben az egyetlen gyermekorvos. A Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság első éves tudományos ülésén, 1923 júniusában előadást tartott a gyermekeket inzulinnal kezelő klinikai kutatásairól, majd

1925-ben megírta a Kézikönyv cukorbetegeknek című könyvet, amely a diabétesszel kapcsolatos alapkönyvvé vált.

A következő három évtizedben számos tudományos munkát publikált a gyermekkori cukorbetegségről, amelyek segítettek megalapozni a gyermekkori cukorbetegség kezelését az elkövetkező évtizedekben.

Dr. Nicole Johnson, az inspiráló erő

Az 1999-ben Miss Amerikává koronázott dr. Johnson volt az első nő, aki inzulinpumpát viselt a színpadon, ezzel világszerte inspiráló erővé vált. Azóta közegészségügyből doktorált, újságírói tapasztalatait felhasználva társműsorvezetője lett a D(iabetes)-Life című, milliókat elérő tévéműsornak, és olyan szervezeteket hozott létre, mint a Diabéteszes diákok és a Diabetes Empowerment Foundation, amelyek számtalan életet érintettek meg.

2021 januárjában az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) tudományos és egészségügyi alelnökévé nevezték ki. Több könyvet is írt a diabétesz témakörében, köztük egy társszerzőként jegyzett kötetet a cukorbeteg házastársakról és egyéb személyekről.

Tracey D. Brown érintettként képviselte sorstársait

Az Amerikai Diabétesz Szövetség 2018-ban kinevezett elnöke, Tracey Brown az első nő, valamint az első afroamerikai, aki a szervezet 1940-es alapítása óta betöltötte annak vezető szerepét.

Mindezen túl ő az első kettes típusú diabéteszes, akit ténylegesen cukorbetegséggel élve neveztek ki erre a pozícióra.

Vegyészmérnökként kezdte a Procter & Gamble-nél, majd az évek során a RAPP Dallas és a Sam's Club (a Walmart áruház egyik részlege) vezetői pozíciójába került, mielőtt csatlakozott volna az ADA-hoz. A szervezet vezetői posztjáról 2021-ben távozott, hogy visszatérjen a magánszektorba.

Dr. Anne Peters

Dr. Peters orvosprofesszor és a USC klinikai diabéteszprogramjának igazgatója, országosan és nemzetközileg is elismert diabetológus, aki a

betegek széles körét kezeli a hollywoodi elittől kezdve a Kelet-Los Angelesben működő ingyenes diabéteszklinikájának közelében élő rosszul ellátottakig.

Los Angeles-i kutatóközpontjában csapatával a környező közösségekben küzd a diabétesz kialakulása ellen.

Kutatásait vezető orvosi folyóiratok publikálták, könyvszerzőként és gyakori előadóként is tevékenykedik. Úgy tűnik, hogy neve manapság mindenhol ott van a cukorbetegség világában, jelentős szaktekintély ezen területen. Előadóként fontos üzenete, hogy a cukorbetegek számára fontos a kezelés könnyű hozzáférése és megfizethetősége.

Dr. Anne Peters is igazán erős szerepet vállalt nőként a diabétesz elleni harcban
Dr. Anne Peters is igazán erős szerepet vállalt nőként a diabétesz elleni harcbanPool / Getty Images Hungary

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra