7 dolog, amivel a saját sikered akadályozod – így kerüld el őket

GettyImages-1290775580

Gyakran te magad akadályozod, hogy elérd a kitűzött céljaidat, és előrébb juss az életben: akaratlanul is gátakat emelsz magad elé, melyeket nem tudsz és nem is akarsz átugrani. Segítünk, hogy felismerd és elkerüld azokat a leggyakoribb szemléletbeli hibákat, melyekkel saját magadnak ásol árkot, és sokszor még akkor sem kapsz észbe, ha már fülig elmerültél benne.

1. Beskatulyázod magad

Gyerekként az iskolában a tanárok közölték veled, sosem leszel jó matekból? Ismerőseid rád aggatták a kocka jelzőt, amiért inkább videójátékokkal, mintsem sportolással múlattad az időt? A hasonló bélyegek gyakran egész életedben megmaradnak: beskatulyázod magad, és nem is próbálsz kilépni a rád aggatott kategóriákból, ezzel pedig komoly lehetőségektől fosztod meg magadat. Sose aszerint definiáld magad, ahogyan mások elkönyveltek, inkább tudatosítsd magadban, hogy az lehetsz, ami lenni szeretnél; sose ijedj meg kilépni a komfortzónádból és új kihívásokat keresni, új dolgokat kipróbálni: feszítsd szét a kereteket, és valósítsd meg önmagad.

2. Túlságosan kerülöd a konfliktusokat

Sokan inkább visszahúzódnak, és feladják saját érdekeiket, csak ne kelljen másokkal vitázniuk – az igazság azonban az, hogy sohasem kerülheted el teljesen a konfliktusokat, ezért nem is szabad megszállottan arra törekedned, nehogy megbánts bárkit is. A különböző nézetek ütköztetése gyakran segít a fejlődésben, előrejutásban, sok tekintetben – természetesen egy egészséges határon belül – pozitív dolog: ne félj kiállni az igazadért, időnként kockáztasd meg a békesség felbomlását.

Ne hagyd, hogy beskatulyázzanak
Ne hagyd, hogy beskatulyázzanakfiladendron / Getty Images Hungary

3. Annyit teszel csak, amennyi épp szükséges

A jól végzett munka öröme gyakran lustává teszi az embert: örülsz, hogy letudhattad a feladataidat, hátradőlsz, és kiélvezed az időt, amíg nem kell új munkába kezdened. Ez a hozzáállás megöli az ambíciókat, belesüppeszt egy kényelmes tunyaságba, és észre sem veszed, hogy még évek elteltével is ugyanott vagy, ahol elkezdted. A céljaidat csak úgy érheted el, ha nem elégszel meg a komfortos, megszokott dolgokkal, hanem mindig próbálod felülmúlni önmagadat, azt keresed, mit és hogyan csinálhatsz jobban, hogyan tudsz fejlődni.

4. A körülményeket okolod

Ezer meg ezer kifogást lehet találni: a rossz családi háttér, a protekció hiánya, a motiváció hiánya, a rossz munkakörülmények miatt nem vagy képes előrébb jutni, esetleg család, gyerekek mellett nincs időd semmire, a főnököd pikkel rád, satöbbi, satöbbi. Valójában ezek egyike sem állja meg a helyét, csupán bűnbakként hivatkozol rájuk, nehogy saját magadat kelljen okolnod a sikertelenségedért. Felejtsd el a kifogásokat, ne a körülményeket okold, cselekedj inkább!

5. Nem fejezed be, amibe belevágtál

Gyakori rossz tulajdonság, hogy rengeteg új dologba vágsz bele nagy elánnal, egy idő után azonban elfogy a lelkesedés, és féltávnál otthagyod az egészet a fenébe; halmozódni kezdenek a befejezetlen projektek, ügyletek, és lassan már ki sem látsz a sok füstbe ment terv alól. Soha ne hagyd abba, ha valamibe belekezdtél – legyen akár olyan apróság, mint a lakásod kitakarítása –, akkor is fejezd be a dolgot, ha félúton elveszítetted minden motivációdat, így sokkal kitartóbb leszel, és könnyebben célt érsz az életben.

Néha szükséges a konfliktus
Néha szükséges a konfliktusVasko / Getty Images Hungary

6. Zavar az unalom

Könnyen elunod magad? Semmi gond nincs vele, az unalom ugyanis könnyen „megfejhető”, rengeteg kreatív ötlet születhet abból, ha éppen nincs semmi dolgod, bámulsz magad elé, és ábrándozol. Az unalmat nem szabad görcsösen elűzni: ahelyett, hogy azonnal macskás videókat kezdenél nézni a YouTube-on, inkább élvezd ki az üres pillanatot, és hasznosítsd a „semmittevésben” rejlő lehetőségeket.

7. Úgy gondolod, a siker csak egy lehetőség a sok közül

Ezt a lehetőséget pedig nem biztos, hogy el fogod érni, ezért megbarátkozol a gondolattal, hogy talán sohasem valósítod meg a kitűzött célokat, megelégszel egy közepes, „megpróbáltam, de nem sikerült” pozícióval. A sikert nem esetleg elérhető, talán véletlenül kínálkozó dologként, hanem olyan célként érdemes szemlélni, melyet mindenképp el szeretnél érni, ezért dolgoznod kell érte, és sohasem szabad kevesebbel beérned.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra