Ezek most a legnépszerűbb települések a budapesti agglomerációban

GettyImages-495164529
Olvasási idő kb. 3 perc

A költözés olyan hosszú távú döntés, amelyről csak seregnyi szempont mérlegelésével lehet felelősségteljes döntést hozni. Megmutatjuk, melyek a legfontosabb tényezők.

Budapest lakossága folyamatosan nő, az újonnan épülő lakóparkok négyzetméterárai pedig szinte megfizethetetlenek. Nem csoda, hogy sokan inkább az agglomerációba költöznek, még ha ez azzal jár is, hogy naponta kell ingázni a fővárosba be és vissza. A Totalcar most olyan összeállítást készített, amelyben seregnyi szempont alapján rangsorolták a településeket az ingázás szemszögéből.

Egyre többeknél vetődik fel az agglomerációba költözés

Az agglomerációs települések közötti összehasonlítás során számos szempontot figyelembe vettek. Az ingázási távolság, a közlekedés minősége, az autópályák és gyorsforgalmi utak közelsége, valamint az ingatlanárak mind fontos tényezők. Minél hosszabb az ingázási idő és magasabb az ingatlanár, annál kevesebb pontot kapott egy település.

A közlekedés az egyik legfontosabb szempont, ha abban gondolkodsz, hogy kiköltöznél Budapestről
A közlekedés az egyik legfontosabb szempont, ha abban gondolkodsz, hogy kiköltöznél BudapestrőlEric Yang / Getty Images Hungary

Budapest agglomerációjában régen is voltak olyan területi központként működő városok és jelentős közlekedési csomópontok, mint Vác, Szentendre vagy Gödöllő, azonban az elmúlt évtizedekben jó néhány városszéli üdülőtelep, mint például Érd vagy Dunakeszi is agglomerációs nagyvárossá nőtte ki magát. Az ilyen települések általában teljes egészében családi házas övezetekből állnak, a tömegközlekedés nehézkes bennük és előfordulhat, hogy a közszolgáltatások is akadoznak, hiszen nem ekkora lakosságszámra lettek tervezve.

A főváros környéki települések között Budaörs végzett az élen.

De nemcsak a komolyabb központok, hanem a közelükben található kistelepülések is szóba jöhetnek, hiszen korábban alig ismert falvakból mára több tízezres városok lettek. Ezek persze még így is csendesebbek a nagyvárosoknál, viszont általában nem fekszenek autópályák közvetlen közelében, és előfordul, hogy a vasúti fővonalak is elkerülik őket.

A kisebb városok közül Biatorbágy majdnem dobogós helyezést ért el. 

Ugyanakkor a fővárostól távolabb eső, de jó tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező települések alacsonyabb ingatlanáraik miatt jó alternatívát jelenthetnek a kiköltözni vágyóknak. Ha viszont rossz vasútvonalat választunk, akkor ingázóként hosszas, késésekkel teli szenvedésnek nézhetünk elébe, amelyek végén megbánjuk, hogy otthagytuk a sokat szidott Budapestet. A terület kötöttpályás pontszáma alapján Érd vezeti a rangsortÉrdemes alaposan áttanulmányozni a lap táblázatait, mert sok olyan szempontot vesznek figyelembe, amely mérlegelése hasznos lehet egy hosszú távú döntés meghozatalakor.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek