A körömnyi méretű kaméleonnak óriási nemi szervre van szüksége

tcs cover

A rendkívül ritka és valószínűleg súlyosan veszélyeztetett Brookesia nana nevű faj miniatűr méretei még a kutatókat is meglepték: a hüllő nagyjából akkora, mint egy emberi köröm.

A Madagaszkár északi esőerdeiben felfedezett kaméleonról a Scientific Reports című tudományos folyóiratban jelent meg egy tanulmány. A kutatók ebben két egyedet írtak le, egy mindössze 21,6 milliméter hosszú hímet, illetve egy valamivel nagyobb, 28,9 milliméter hosszú nőstényt. A hím mérete nemcsak azért érdekes, mert a valaha feljegyzett legkisebb kifejlett hüllőről van szó, hanem azért is, mert apró termetéhez képest nemi szervei rendkívül nagyok (a hüllőknek kettő is van, melyeket hemipénisznek neveznek): párzásra kész állapotukban elérik a 2,5 millimétert, ami a kaméleon kloakáig mért testhosszának 18,5 százalékát teszi ki.

A méret a lényeg

A kisebb hímeknek egyszerűen nagyobb hemipéniszre lehet szükségük, hogy jobb mechanikai illeszkedést érjenek el, vagyis képesek legyenek sikeresen párosodni a náluk jóval nagyobb nőstényekkel – írják a tanulmányban a kutatók. Ez egyáltalán nem kirívó jelenség a gyíkfélék között. Mint arra Mark Scherz, a németországi Potsdami Egyetem herpetológusa is kitért, testükhöz mérten éppen a legkisebb fajok rendelkeznek a legnagyobb nemi szervekkel.

Kettőn áll a vásár

Mivel a Brookesia nanának eddig csak két példánya ismert, a fajra vonatkozóan egyelőre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az már szinte bizonyosnak látszik, hogy a kutatóknak a világ legkisebb hüllőjével akadt dolga. Ezt a címet eddig egy másik kaméleonfajta, a 2012-ben feljegyzett Brookesia micra birtokolta. 

A felfedezést némiképp beárnyékolja, hogy az új faj súlyosan veszélyeztetett lehet, és távolabbi kilátásai sem túl rózsásak, hiszen a madagaszkári esőerdők az erdőirtás és a mezőgazdaság térhódítása miatt folyamatosan pusztulnak. A kutatók egyébként azt feltételezik, hogy parányi méretükkel a hüllők a sziget korlátozott erőforrásaihoz próbálnak igazodni.

Ha kíváncsi vagy, miért válnak egyes állatok kannibálokká, olvasd el sorozatunk legutóbbi részét is. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra