Egy bizarr elmélet: a Muppet Show békája felelős 9/11-ért?

GettyImages-1326846829

Az internetezők kimeríthetetlen és rendkívül élénk fantáziája olykor különösen bizarr fejtegetéseket szül: egy híres rajongói teória szerint például a Muppet Show legnépszerűbb karaktere, Breki lelkén szárad a World Trade Center elleni, húsz évvel ezelőtt történt terrortámadás.

Látszólag rendkívül távol áll egymástól a 2001. szeptember 11-én történt New York-i tragédia és a Jim Henson által kreált Muppet Show vezéregyénisége, aki 1955 óta számos sorozatban, mozifilmben, reklámban és egyéb produkcióban szórakoztatta a közönséget. Az internet népe mégis közvetlen összefüggést vélt felfedezni Breki és a 9/11-es terrortámadás között, melynek kulcsa egy 2002-es Muppet-produkció.

Breki nélkül máig állna a két torony?

A Brekiék karácsonya (It's a Very Merry Muppet Christmas Movie) című tévéfilmet 2002 novemberében, vagyis több mint egy évvel a terrortámadás után mutatták be. A Whoopi Goldberg, William H. Macy és más sztárok szereplésével készült alkotás cselekménye Frank Capra klasszikus karácsonyi filmjét, Az élet csodaszépet parafrazeálja: miután a Muppet Show-nak otthont adó színház a bezárás szélére kerül, Breki azt kívánja, bárcsak sohasem született volna meg. Az elkeseredett kívánság csodák csodájára teljesül, és kedvenc békánk egy olyan alternatív valóságba csöppen, ahol ő maga nem létezik, soha semmilyen tette nem történt meg.

Az egyik jelenetben Breki meglátogatja Miss Röfit, aki ebben a világban boldogtalan aggleányként végezte: a malaclány New York-i lakásának ablakából Manhattan látképe tárul fel, amelyen jól kivehető a teljes épségben magasodó két torony. Több se kellett a rajongóknak és a vicces teóriák híveinek: azonnal elindult a szóbeszéd, miszerint valójában Breki áll a World Trade Center pusztulásának hátterében, de legalábbis valamilyen módon szerepet játszott a terrortámadás megvalósulásában, hiszen abban az alternatív valóságban, melyben ő sohasem létezett, 9/11 sem történt meg.

A poén annyira jól sikerült, hogy az évek során számtalan internetes mém született vele kapcsolatban, újságcikkek foglalkoztak a jelenséggel, az amerikai netezők körében pedig szállóigévé vált a „Kermit did 9/11” vagyis „Breki felelős 9/11-ért”. A film rendezője, Kirk Thatcher ugyanakkor tagadta, hogy szándékos viccről, rejtett utalásról lett volna szó: szerinte pusztán figyelmetlenség miatt került a két torony a háttérbe, a Brekiék karácsonyát ugyanis Kanadában forgatták, a helyi archívumban pedig csak a terrortámadás előtt készült New York-i látképek voltak fellelhetők.

Nem ez az egyetlen viccesen bizarr rajongói teória, amely meglepően sötét összefüggést vél felfedezni közkedvelt mesék és rajzfilmek hátterében. Egyesek például úgy gondolják, a ’90-es, 2000-es években a Cartoon Network műsorán futott Ed, Edd és Eddy valójában a túlvilágon, egyfajta purgatóriumban játszódik, ahová a halott gyerekek lelkei kerülnek. Egy kevésbé sötét, de szintén elég meglepő teória hívei szerint a valaha volt legnépszerűbb szovjet rajzfilmsorozat, a No, megállj csak! (Nu pagagyi!) és a Disney-stúdió 2016-os alkotása, a Zootropolis ugyanabban a világban, csak más korszakban és országban játszódik, hiszen mindkét esetben nagyvárosi civilizációban élő, modern emberek módjára öltözködő és viselkedő emlősállatok a szereplők.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra