Az északi országok lakosai a legboldogabbak – kíváncsi vagy Magyarország helyezésére?

GettyImages-671711851
Kálmán Szonja

A jubileumi, tizedik globális boldogságjelentésből kiderül, mennyire érzik jól magukat bőrükben és helyzetükben a magyarok, és hogy hol helyezkedünk el a világátlaghoz képest.

Valószínűleg senkit sem ér meglepetésként, hogy a világ legboldogtalanabb helye jelenleg Afganisztán: a legutolsó, 146. helyén találhatjuk az országot a World Happiness Report, azaz a globális boldogságjelentés tanúsága szerint. A jelentésből kiderül, hogy bár életünket nagy fokú bizonytalanságban kell éljük jelenleg, és sok veszteséggel is meg kellett birkóznunk az elmúlt évek során, a jóakarat nem veszett ki, sőt: egyre nagyobb szerepe van mindennapjainkban. Lássuk a részletes eredményeket!

A jóakarat tarol a jelentés szerint

Ha azt hitted volna, hogy a sok megpróbáltatás közepette az emberek egyre keserűbbek és mind kevesebbet hajlandók foglalkozni a másikkal, nagyot tévedsz.

„Nagy meglepetés volt, hogy globálisan, spontán és nagyon nagy mértékben nőtt a jóindulat azon három formájával kapcsolatos tettek sora, amelyre a Gallup World Poll rákérdezett” – árulta el a CNN kérdésére John Helliwell, a jelentés három alapító szerkesztőjének egyike.

A segítő célú adományozás, az idegeneknek való segítségnyújtás és az önkéntesség nagyobb arányban fordult elő világszerte tavaly, mint bármelyik korábbi jelentés tanúsága szerint.

Az idegeneknek való segítségnyújtás különösen nagy mértékben fejlődött Helliwell szerint mind a 2020-as, mind a koronavírus-járvány előtti állapotokhoz képest.

Sok jó hírt tartalmaz a jelentés
Sok jó hírt tartalmaz a jelentésTom Werner / Getty Images Hungary

Ennek ismeretében nem meglepő az a fajta nagylelkűség és áldozatkészség sem, amellyel a világ és Magyarország lakosai is reagálnak az ukrán háború elől menekülők segítség iránti igényeire. Elegendő akár egyetlen, az Ukrajnából menekülőknek segítséget nyújtó csoportban szétnézni, és érthetjük, miről beszélnek a jelentés szerkesztői. Nincs az a lehetetlen időpont vagy kérdés, amelyet ne igyekeznének megoldani az emberek, legyen szó hirtelen rosszullét miatti orvosi segítségről az éjszaka közepén, befogadó családnál felejtett tárgyról, melyet Portugáliáig kellene eljuttatni, kerekesszékkel közlekedő menekülő eljuttatásáról úti céljáig, vagy akár ellopott autó megkereséséről.

 A boldogságot azért az aggodalom is beárnyékolja

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy aggodalom nincsen már bennünk mindennapjaink kapcsán: a pandémiát megelőző időkhöz képest még mindig 4 százalékkal magasabb arányban jelenik meg a Föld lakóinak körében a stressz és az aggodalom a mindennapi élet kapcsán, de ez a 2020-as állapothoz képest javulás, akkor ugyanis 8 százalékkal volt magasabb ezeknek a negatív érzéseknek az előfordulási aránya, mint tavaly.

„Az emberek már jobban tisztában voltak a pandémia második évébe lépve azzal, hogy mivel van dolguk, mint 2020-ban – még akkor is, ha új meglepetések azért még bekövetkeztek”

– vélekedik Helliwell. A fiatalabbak a járvány hatására is kevesebbet vártak tavaly életüktől, mint korábban, az idősebbek ugyanakkor többet, így összességében az emberek életkilátásokkal kapcsolatos elvárásai nem változtak.

„Általánosságban véve az emberek nagyon pesszimisták a jóakaratot illetően közvetlen környezetükben. Amikor katasztrofális dolgok történnek, és azt látják, hogy mások pozitívan reagálnak és segítenek másokon, ez javítja véleményüket magukról és polgártársaikról egyaránt. Mind a másokba vetett bizalom, mind az általános életértékelés gyakran javul a nehéznek tartott időszakokban attól, hogy az emberek együttműködnek annak érdekében, hogy megbirkózzanak a nehézségekkel” – mondta Helliwell.

A háború mindannyiunkra hat

Pontosan ezt tapasztalhatjuk az ukrán helyzet kapcsán is: bár az ország jelenleg is támadás alatt áll, az ukránok nagy összetartása valamelyest segít számukra átvészelni az időszakot. Az itt élő emberek boldogságára hosszú távon ugyanakkor mindenképpen hatni fog a konfliktus a jelentés szerzői szerint – ez a friss adatokban még nem tükröződik, mivel jóval a háború február végi kitörése előtt vették fel az adatokat annak elkészítéséhez. Oroszország a 80., Ukrajna a 98. helyre került már így is a rangsorban, de mindkét ország veszíthet besorolásából a háború hatására.

Sőt, a konfliktus nem csak azokra hat majd a jelentés szerkesztői szerint, akik a bombázásokat és a menekülést át kell, hogy éljék – a konfliktus mások boldogságára is negatívan hathat, bár biztosan lesznek olyanok is, akik a pusztítást tévéjük képernyőjén vagy az interneten figyelve inkább szerencsésnek tartják majd magukat attól, hogy ők ebből kimaradnak.

A háború viszont mindannyiunk boldogságérzetére negatívan hathat
A háború viszont mindannyiunk boldogságérzetére negatívan hathatAnadolu Agency / Getty Images Hungary

A legboldogabb országok a jelentés szerint

De lássuk, hogyan is fest a legboldogabb államok listája: az északi országok bebetonozták magukat az élbolyba, ezért úgy tűnik, Skandináviában általánosságban boldogok tudnak maradni az emberek. A húsz legboldogabb állam rangsora a következőképpen alakul:

 1. Finnország
 2. Dánia
 3. Izland
 4. Svájc
 5. Hollandia
 6. Luxemburg
 7. Svédország
 8. Norvégia
 9. Izrael
 10. Új-Zéland
 11. Ausztria
 12. Ausztrália
 13. Írország
 14. Németország
 15. Kanada
 16. Egyesült Államok
 17. Egyesült Királyság
 18. Csehország
 19. Belgium
 20. Franciaország

Finnország immár ötödik éve áll a rangsor élén. A skandináv állam és szomszédos országai, Dánia, Norvégia, Svédország és Izland mind nagyon jól teljesítenek a jelentés által az eredmények magyarázatához használt mérőszámok alapján: ezek az egészségben várható élettartam, az egy főre jutó GDP, a társadalmi támogatás baj esetén, az alacsony korrupció és magas társadalmi bizalom, a nagylelkűség olyan közösségben, ahol az emberek gondoskodnak egymásról, és a szabadság az életben fontos döntések meghozatalában.

És íme, a magyar helyezés

Magyarország, ahogyan a fentiekből is kiderül, nem került az élbolyba: most már nem húzzuk tovább az időt, lerántjuk a leplet helyezéséről. Hazánk az 51. a boldogsági rangsorban, amivel a második harmad legelejére sorolja be magát. A leggyengébben a korrupció érzékelése és az emberek nagylelkűségébe vetett hit terén teljesít országunk, viszont nagyon jó hír az, hogy a kutatók szerint folyamatosan fejlődünk: a 2019–2021 közt tapasztalt általános boldogságérzet javulása a 2008–2012 közti állapothoz képest hazánkban a negyedik legmagasabb Szerbia, Bulgária és Románia után. Reméljük, a tendencia marad – addig is igyekezz te is megtalálni saját boldogságodat privát életedben!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra