Együnk szemetet, klónozzuk magunkat és utazzunk az Orionra: a legbizarrabb szekták, melyek ma is aktívak

GettyImages-168257334

A fényevők és a laposföld-hívők amatőrnek számítanak a világ legkülönösebb szektáihoz képest, melyek ugyan minden józan ésszel megáldott személy számára bizarrnak és nevetségesnek hatnak, mégis évtizedek óta képesek fennmaradni és híveket toborozni maguk számára. Összeszedtünk egy csokorra valót a legfurcsább, jelenleg is működő szektákból.

A szemétevők

A Krisztus teste néven is ismert Brethren közösséget az 1970-es évek elején alapította egy pünkösdista lelkipásztor fia, Jimmie Roberts, aki Kaliforniában és Coloradóban gyűjtött magának híveket. A rendkívüli titokzatosságba burkolózó kisegyház tagjai úgy gondolják, közeleg a világvége és Jézus második eljövetele, ezért minden világi hívságról le kell mondania annak, aki üdvözülni szeretne: a tagok többsége otthontalan csavargóként vándorol, a szemétben kutat élelem után, tilos fürödniük, nem részesülhetnek orvosi ellátásban vagy szedhetnek gyógyszert, és minden megkeresett pénzt szigorúan be kell szolgáltatniuk a közösségnek. A férfiak és nők közötti érintkezést szintén tiltja a közösség, de a tagoknak még nevetniük és táncolniuk sem szabad, ugyanis az öröm bármilyen kinyilvánításával a második eljövetelig várni kell.

A Fény gyülekezete

Sok szekta kifejezetten szereti az eldugott kisvárosias légkört, ahol a hatóságoktól viszonylag háborítatlanul végezhetik „áldásos” tevékenységüket, az 1960-as években alapított Fény gyülekezete ellenben egy gigászi nagyváros szívében, Manhattanben működik. A rendkívül zárt, alig 200 főt számláló közösség tagjai buzgón készülnek a közeli világvégére, amikor mindenkinek fegyverrel kell harcolnia a Gonosz ellen, ezért rendszeresen tartanak lőgyakorlatot M14-es gépkarabéllyal, mitológiájuk középpontjában pedig Atlantisz, a náci/árja fajelmélet és a baglyok állnak.

Paul Arthur Miller, egy kiugrott tag a szent bagollyal
Paul Arthur Miller, egy kiugrott tag a szent bagollyalNew York Post

A gyülekezet tagjai úgy gondolják, a rákot a rossz karma okozza, a homoszexualitás pedig főbenjáró bűn, ugyanakkor szívesen kényszerítenek házasságra fiatal nőket náluk jóval idősebb férfiakkal, és igyekeznek minden kapcsolatot megszakítani a közösségen kívüli, vagyis „ártalmas” rokonokkal, hozzátartozókkal. Azt már ne is említsük, hogy az amerikai törvényeknek megfelelően a Fény gyülekezete teljes adómentességet élvez.

Az Orionra utazó nuwaubiaiak

A sci-fi szekták népes táborát gyarapítja az afroamerikai hiphopzenész, Dwight York által alapított Nuwaubiai Nemzet, melynek zavaros eszmei háttere a keresztény, az afrikai és az óegyiptomi vallások elemeit mixeli össze az ufókkal. York tanítása szerint a földönkívüliek nemsokára megérkeznek hozzánk, és 144 ezer kiválasztott személyt magukkal visznek az Orionra, ahol egy repülő városban készítik fel őket a sátán elleni végső küzdelemre. A ’90-es évek elején alapított bizarr közösség az ezredfordulón már nagyjából 1000 tagot számlált, 2002-ben azonban Yorkot és feleségét emberkereskedelem és gyerekek szexuális bántalmazásának vádjával életfogytiglani börtönre ítélték, ami igencsak visszavetette a csoport népszerűségét. A nuwaubiaiak megfogyatkozva ugyan, de továbbra is működnek, és lelkesen várják a repülő csészealjak eljövetelét.

Klónozás és idegenek: a raëlizmus

Claude Vorilhon, azaz Raël 1994-ben – Corbis / Getty Images Hungary
Claude Vorilhon, azaz Raël 1994-ben – Corbis / Getty Images HungaryEric Fougere 

Jóval nagyobb sikereket tudhat magáénak a francia sportújságíró és tesztpilóta, Claude Vorilhon által 1974-ben alapított raëliánus egyház, melynek követői úgy hiszik, az emberiséget egy fejlett földönkívüli faj, az elohimok „gyártották” tudatos tervezéssel, génmanipulációk és DNS-szintézis segítségével. Ezek a lények többször küldtek már követet közénk – Mózes, Jézus és Buddha is közéjük tartozott –, legújabb küldöttük pedig maga Vorilhon, vagyis szent nevén Raël, aki különleges tudás birtokosa és közvetlen üzeneteket kapott az idegenektől.

A nagyjából 20 ezer tagot számláló és főleg Ázsiában népszerű raëliánus szekta a 2000-es évek elején lett ismert világszerte, amikor egy hozzájuk köthető cég, a Clonaid emberei bejelentették, sikeresen klónoztak egy amerikai nőt (a raëliánus tanítás szerint ugyanis a klónozás a halhatatlanság elérésének első lépcsője). A botrányos kijelentést, miszerint az Eve (vagyis a bibliai Éva) névre hallgató csecsemő saját édesanyja klónja, sokan igyekeztek kivizsgálni, a hír nyomán pedig újabb és újabb emberi klónozásról szóló bejelentések lepték el a bulvársajtót – egyik esetben sem sikerült azonban igazolni az állítások valós mivoltát.

A végtelen szeretet apostolai

A jól csengő névvel rendelkező társaságot egy, a katolikus egyházból kirúgott francia lelkipásztor, Michel Collin alapította a kanadai Québec tartományban 1962-ben: Collin azt állította, közvetlen kommunikációban áll a Szűz Máriával, híveket gyűjtött maga köré és XV. Klement néven pápává választatta saját magát. A csoport azonban néhány évvel később kettéoszlott, egy másik alapító tag, Jean-Gaston Tremblay ugyanis összeveszett a vezetővel, és XVII. Gergelyként ellenpápaként lépett fel, átcsábítva magához a tagok egy részét – szerencséjére riválisa 1974-ben elhunyt, így végül ő került ki győztesen az „egyházfők csatájából”.

A hatóságok a kezdetektől fogva gyanúsnak találták a furcsa apostolok tevékenységét, végül több évtizedes nyomozást követően 2001-ben emberrablás, szexuális visszaélések és zsarolás gyanújával letartóztatták a vezetőket, később azonban minden vádat elejtettek. A közösség ennek dacára jócskán veszített népszerűségéből, Tremblay 2011-es halála óta már csak árnyéka korábbi önmagának.

Atombunkerre szedtek pénzt a tagoktól

Elizabeth Clare Prophet, az önjelölt spirituális vezető
Elizabeth Clare Prophet, az önjelölt spirituális vezetőDenver Post / Getty Images Hungary

A New Age vallások különösen bizarr ágába tartozik az Elizabeth Clare Prophet önjelölt spirituális tanító és férje, Mark L. Prophet által alapított Egyetemes és Diadalmas Egyház, amely a teozófia, a mormon hittételek és a keresztény tudomány névre hallgató amerikai új vallási mozgalom ötvözéséből keletkezett. A két alapító – akik önmagukat magasabb létsíkra emelkedett, megvilágosult tudatú lényként nevezték meg – mindezt leöntötte egy kis világvégesztorival, a ’70-es, ’80-as években szép számmal jelentkező tagoktól pedig atombunkerek építésére és a nukleáris háború utáni társadalomban történő helyük biztosítására kértek pénzt, a befolyt összegből azonban saját maguknak vásároltak birtokokat Montanában és a kaliforniai Santa Monica-hegységben.

A kisegyházat többek között ingatlanbotrányok és a tagokkal szembeni embertelen bánásmód (például alvásmegvonás) miatt vették elő a hatóságok, Elizabeth Prophet 2009-es haláláig azonban teljesen zavartalanul működött a közösség (a másik alapító, Mark Prophet már a ’70-es években elhunyt). Napjainkban leginkább adóproblémákkal és az öröklés körüli vitákkal küzd a szervezet, a tagok azonban még ma is rendszeresen összejárnak és folytatják a „küldetést”.

A bigámista próféta és az ezeréves eső

A texasi illetőségű Bill Hawkins rendőrként szolgált, mielőtt egy izraeli zarándoklat hatására „megvilágosodott”, felvette a Yisrayl nevet, és 1974-ben megalapította Jahve Háza névre keresztelt vallási közösségét: az önjelölt próféta a zsidó és a keresztény tanokból gyúrta össze tanítását, megspékelve egy kis világvégevárással. Az ezredfordulón Hawkins bejelentette, hogy az Y2K-probléma (a számítógépek nem tudják értelmezni a 2000-re való dátumváltást, ezért visszaugranak 1900-ba) a teljes emberi társadalmat káoszba fogja taszítani, melynek vége atomháború és ezer évig tartó esőzés lesz – a baljós jóslatból természetesen semmi sem vált valóra, a szektavezér pedig visszavett a nagy szavakból, később inkább a YouTube-on igyekezett téríteni a népet.

A tavaly ősszel elhunyt Hawkinsnak gyakran meggyűlt a baja a törvénnyel, ugyanis szabad szerelmet és teljes bigámiát hirdetett, melynek jegyében előfordult, hogy 30 feleséget tartott egyszerre, de a közösséget – melynek tagjai többségükben egy texasi lakókocsiparkban élnek – gyerekek megrontása miatt is elővették a hatóságok. Egy alkalommal a Jahve Háza azért került bíróság elé, mert a szekta két tagja nem kapott elégséges orvosi ellátást, és belehalt egy egyébként könnyen kezelhető betegségbe.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra