Megszökött az NDK-ból, mégis egész életében rettegésben élt a berlini falat átugró katona

Fénnyel írt történelem

Peter-Leibing 01

A Német Demokratikus Köztársaság fővárosát, Kelet-Berlint és a Német Szövetségi Köztársasághoz tartozó Nyugat-Berlint elválasztó, ellenőrző pontokkal és védelmi zónákkal határolt betonfal 28 éven keresztül jelképezte Európa hidegháborús kettéosztottságát. A tűzparancs ellenére rengeteg NDK-polgár próbált a falon átjutva Nyugatra menekülni: az egyik leghíresebb, a fotótörténetbe is bevonult kísérlet egy fiatal határőr, Konrad Schumann nevéhez köthető, aki keresztülugrott a még épülő falon.

Ezerfős tömeg biztatta, hogy ugorjon

Az 1942-ben, a szászországi Zschochauban született Hans Konrad Schumann 18. születésnapját követően önként jelentkezett a keletnémet Készenléti Rendőrséghez, ahol három hónapos drezdai kiképzést követően Potsdamba, majd saját kérésére Berlinbe vezényelték. A kifejezetten szorgalmasnak és az NDK lelkes „szocialista ifjának” titulált fiatalember fényes jövő elé nézett a főként rendbontások elhárítására szakosodott, hírhedt félkatonai szervezetnél (mely mind a rendőrségtől, mind a hadseregtől független, különleges státuszt élvezett), élete azonban gyökeres fordulatot vett, amikor 1961. augusztus 15-én felettesei az akkor csupán harmadik napja épülő berlini falhoz vezényelték.

A Németország kettéosztását követő évtizedben Berlin különleges státuszát kihasználva évente több százezer keletnémet polgár hagyta el országát, és vándorolt Nyugatra, ami jelentős munkaerő-veszteséget okozott az NDK-nak. A probléma megoldására Walter Ulbricht pártfőtitkár radikális lépésre szánta el magát: 1961. augusztus 12-én a keletnémet hatóságok elkezdték a város keleti és nyugati részét elválasztó, hivatalosan az NDK-t „a fasiszta elemek beszivárgásától” megvédő fal felhúzását, melynek helyét először szögesdróttal jelölték ki.

Két nappal ezután, 15-én éjszaka megkezdődött a szögesdrót akadályok felszámolása és a betonfal építése: Schumann a kiadott feladat szerint egységével a Ruppiner Strasse és a Bernauer Strasse sarkán felügyelte a munkálatokat, nehogy bármi probléma adódjon. A 19 éves katona idegesen sétált fel-le az őrhelyén, egyik cigarettát szívta a másik után, miközben az épülő fal túloldaláról nyugat-berlini járókelők egy csoportja kezdte figyelni őt: néhány óra alatt ezerfős tömeg verődött össze a helyszínen, akik biztatni kezdték a láthatóan hezitáló, rendkívül ideges fiatalembert, ragadja meg a kínálkozó lehetőséget és – szó szerint – ugorjon át a szabadságba.

Ugrás a szabadságba – Peter Leibing felvétele
Ugrás a szabadságba – Peter Leibing felvételeRare Historical Photos

Eldobta a gépfegyverét, és nekiiramodott

Schumann végül délután 4 órakor döntésre jutott, elszánta magát, társai figyelmetlenségét kihasználva megiramodott, és nehéz, PPSh-41-es géppisztolyát eldobva sikeresen átugrott a szögesdrót felett, amit a bámészkodók éljenzéssel fogadtak; a fiatal dezertőrt gyorsan betuszkolták egy autóba, és a legközelebbi nyugat-berlini rendőrőrsre vitték kihallgatásra.

A tömegben tartózkodott Peter Leibing hamburgi születésű fiatal – szintén 19 éves – fotós, aki órákon keresztül figyelte Schumannt, ugyanis biztosra vette, hogy szökésre készül: nem is kellett csalódnia, kiváló időzítésének köszönhetően pedig éppen a nagy ugrás pillanatában kaphatta lencsevégre a férfit. A Falugró, illetve Ugrás a szabadságba néven ismertté vált fénykép bejárta a világsajtót, és hamarosan a hidegháború egyik legtöbbet idézett, legikonikusabb felvételévé vált: a fal lebontását követően, Leibing képének nyomán még egy szobor is készült a híres ugrásról, amely a helyszínhez közel, a Bernauer Strassén látható.

Egész életében a Stasitól rettegett, végül felakasztotta magát

A „falugró” szobra Kelet és Nyugat egykori találkozási pontjánál
A „falugró” szobra Kelet és Nyugat egykori találkozási pontjánálullstein bild / Getty Images Hungary

A dezertálást követően Schumann az NDK-tól lehetőleg minél messzebbre, Bajorországba költözött, ahol egy borászatban, majd az ingolstadti Audi-gyárban kapott munkát, megházasodott, és született egy fia; a sorsfordító nap eseményei azonban egész életére beleégtek a lelkébe, saját bevallása szerint egészen 1989-ig, a berlini fal leomlásáig attól rettegett, hogy a Stasi bármelyik pillanatban elrabolja, visszaviszi az NDK-ba, és kínvallatásnak veti alá, sőt, akár meg is gyilkolja.

Az egykori falugró Németország újraegyesítése után sem szabadult a démonaitól – ugyan ekkor már szabadon elutazhatott volna az egykori keletnémet területekre, félt visszaköltözni szülőföldjére, Szászországba, sőt, még ottani családtagjait sem merte meglátogatni. A súlyos paranoiával és depresszióval küzdő férfi végül 1998-ban, 56 éves korában önkezével vetett véget az életének, háza veteményeskertjében felakasztotta magát; amikor a felesége rátalált, már túl késő volt megmenteni az életét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra