Súlyos bírságot kaphat, akit ezen kap a rendőrség: nem csak sebességet mér a traffipax Horvátországban

GettyImages-979732830
Olvasási idő kb. 2 perc

Ha Horvátországba készülsz nyaralni autóval, mostantól érdemes még jobban odafigyelni, mert az új traffipaxok mindkét irányba képesek mérni, ráadásul nem is csak a gyorshajtókat fotózzák.

Horvátországban a rendőrök bevetették az új, kétirányú szupertraffipaxokat, amelyek többféle szabálysértést is képesek észlelni. Az intézkedéstől azt várják, hogy a turistákat és helyieket egyaránt nagyobb óvatosságra késztetik a tengerparti területeken és az autópályákon – adta hírül a Világgazdaságra hivatkozva.

Nem csak a gyorshajtókat leplezi le az új eszköz

A horvát rendőrség az elmúlt évek során jelentősen fejlesztette a sebességmérő kamerarendszereit, és 500 helyszínen mintegy 1700 traffipaxot helyeztek üzembe. Az idei év azonban különösen kiemelkedő az új technológia bevezetése miatt, amely már nemcsak a sebességet, hanem olyan más szabálysértéseket is képes észlelni, mint a vezetés közbeni telefonálás vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása.

Súlyos bírságot fizethet az az autós, akit lefülel az újfajta traffipax
Súlyos bírságot fizethet az az autós, akit lefülel az újfajta traffipaxpicture alliance / Getty Images Hungary

Ennyi a bírság, ha szabályt sért egy autós

A sebességhatár csekély túllépése vagy az öv nélküli vezetés 30 eurós – kb. 12 ezer forint – bírságot von maga után. Amennyiben a sofőr vezetés közben telefonál, vagy a megengedett sebességhatárt 25 százalékkal meghaladja, a bírság összege már 100 euróra, vagyis nagyjából 40 ezer forintra emelkedik. Azoknak, akik még ennél is gyorsabban hajtanak, 300 eurós, vagyis csaknem 120 ezer forintos csekket kell fizetniük, és ha a rendőrök további szabálysértéseket vagy ittasságot is megállapítanak, a büntetés akár 4000 euróra – átszámítva több mint másfél millió forintra – is rúghat.

A traffipax nem méri az ittasságot, a rendőrök viszont igen

A horvát rendőrség az ittasság tekintetében azonban továbbra is bizonyos mértékű toleranciát mutat: 24 évnél idősebb sofőrök esetében 0,5 ezrelék alatti véralkoholszintig nem alkalmaznak büntetést, míg a fiatalabb vagy ennél ittasabb sofőrökkel szemben hasonló szigorral lépnek fel, mint Magyarországon.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek