Nem gondolnád, melyik sztár volt a szeretője a divatvilág szigorú királynőjének

Ugye mindenki ismeri „Az Ördög Pradát visel” című filmet? De ugye senki nem feltételezi egy olyan karót nyelt, rettegett főnökről, vérszigorú, kemény nőről, mint a filmbeli főszerkesztő asszony, hogy neki is voltak bohémebb pillanatai, huncutabb kilengései és lázadó fiatalsága? Pedig a Meryl Streep által megformált Anna Wintourra, a Vogue főszerkesztőjére ez is, az is igaz, meg még az is, hogy Bob Marley szeretője is volt.

Sokan a divattervezőket tartják divatdiktátoroknak, mások az ismert filmcsillagokat, celebeket tekintik a közízlést és a divatot formáló influenszereknek, a meglepő igazság azonban az, hogy még mindig egy print magazin több mint 3 évtizede regnáló főszerkesztője, egy 73 éves hölgy valójában az, aki a divatvilág legbefolyásosabb emberének mondhatja magát. 

Anna Wintour vérprofi imidzsének kialakításához és szakmai sikereihez nem is vezetett olyan rögös út, a nő mégis nagyobb változásokon ment át az idők során, mint hajviselete.

Rebellis fiatalból rettegett szigorú maximalista

A keménységet sugárzó szögletes frizura, legtöbbször zárt ruházat, a távolságtartást parancsoló örök sötét napszemüveg viselése, ami még kiismerhetetlenebbé teszi, és a reakcióit még kiszámíthatatlanabbá, mind egy olyan főnököt festenek le, aki megengedheti magának, hogy sajátos védjegyei mellett tökéletes munkát és fegyelmet várjon el beosztottjaitól.

Munka közben… Getty Images Hungary
Munka közben… Getty Images HungaryEmma McIntyre

A sötét, átláthatatlan szemüveg, főleg az ikonikus bubifrizurával keretezve tökéletesen elrejti az arc legtöbb reakcióját, titokban tartja a tekintetet, és kifürkészhetetlenné teszi viselőjének gondolatait.

Ez mind része Wintour legendás bizalmatlanságának, amellyel családtagjain és közvetlen munkatársain kívül szinte mindenkit „kitüntet”.

Rettegett imidzsét már az amerikai Vogue-hoz kerülésekor, több mint harminc évvel ezelőtt megalapozta, amikor teljes kontrollt kezdett gyakorolni a magazin minden felülete és platformja felett, ráadásul tette mindezt a korábbi stáb alapos meggyomlálása mellett.

Magánélet

Pedig nem volt mindig ennyire szigorú, keménykezű és -szívű. 16 évesen például ellenszegült az iskolai egyenruha-viselés előírásának, és abbahagyta a tanulást, elszegődött a Harrod’s egyik luxusbutikjához eladónak, s pár évvel később, 21 éves korában már divatújságíróként kereste kenyerét. 

1988-ban lett az amerikai Vogue főszerkesztője.

A hetvenes évek derekán költözött New Yorkba, és kezdte kialakítani sajátos munkastílusát és szakmai arculatát. Ekkor még fiatal és egyedülálló nőként, virágzásnak induló karrier mellett szerelmi életére sem volt panasz… Még Bob Marley-hoz is fűzték egy rövidebb ideig gyengéd szálak, mielőtt megismerte pszichológus férjét, akitől válásuk előtt még két gyermeke született.

Jellegzetes megjelenése összetéveszthetetlenné teszi
Jellegzetes megjelenése összetéveszthetetlenné tesziEdward Berthelot / Getty Images Hungary

Napi rutin

A napi rutinnak több, az átlagembert talán meglepő eleme is van: már az sem szokványos, hogy valakinek naponta kétszer szárítsák be a haját, hogy a kószán kusza hajszálak ne zavarják a tökéletes összképet. Ráadásul, a közönség szeme már annyira megszokhatta jellegzetes és makulátlan bubifrizuráját az elmúlt évtizedekben, hogy a legkisebb eltérés is feltűnne, Atom Anna ugyanis 14 éves kora óta viseli változatlanul frizuráját.

Minden protokollmeghívásra, divateseményre már a kezdés előtt odaér, de általában 20 percnél többet nem időzik ezeken, ragaszkodik ugyanis az este 10 órai lefekvéshez, amikor csak megteheti. Erre azért is van szüksége, mert reggelente fél ötkor szól a vekker, hogy a szigorúan 17 óráig tartó szerkesztőségi munkanap megkezdése előtt a reggeli egyórás teniszmeccse is kényelmesen beleférjen a napba.

Elismertség és „piszkos” anyagiak

Ragadványnevei igen beszédesek, és jól jellemzik karakterét: Atom Annaként a robothoz hasonlítható munkabírása és tökéletességre törekvő maximalizmusa jelentkezik a „becenévben”, a The Guardian pedig befolyása és hatalma folytán egyenesen New York nem hivatalos polgármesternéjeként hivatkozik a ma 73 éves asszonyra. Kivételesen hosszú és fényes karrierjét olyan tettek is fémjelzik, mint John Galliano vagy Michael Kors felfedezése a divatvilág számára, nem is beszélve a Vogue magazin felvirágoztatásáról. Mindezen érdemei alapján nem csoda, ha fizetése már régóta az egekben van: az évi mintegy 2 millió dollár mellett nem kevés ruhapénz és persze a legelegánsabb hotelek is rendelkezésére állnak, amikor utazni kell.

Saját épületszárny a MET-ben

Mindemellett Anna Wintour vezetőségi tag a New York-i Metropolitan Múzeumban is, ahol egész épületszárnyat neveztek el róla: Anna Wintour Costume Center néven.

Íme a divat megkoronázott(!) királynője, ragyogása és hatalma tiszta tudatában a 2022-es MET Gálán
Íme a divat megkoronázott(!) királynője, ragyogása és hatalma tiszta tudatában a 2022-es MET GálánGilbert Carrasquillo / Getty Images Hungary

Ott minden év első hétfőjén ő szervezi a világ legnagyobb presztízsű divateseményét a MET Gálát, amely helyszínéről, a Metropolitan Múzeumról kapta a nevét. A legnevesebb sztárokat felvonultató esemény egyben a Costume Centerben lévő aktuális új kiállítás megnyitója is. Ki is lehetne más a kiállítás kurátora, mint maga a főnök asszony. Szilassi Márton fashion PR-szakertőtől megtudhattuk, hogy a minden évben más tematikával bíró rendezvényre egy asztal 2-300 000 dollárba kerül, 2019-ben egy belépő ára 35 000 dollár volt.

A szakértő arra is rávilágított, hogy ugyan évről évre mindig felröppen valami pletyka, hogy Atom Anna esetleg 73 évesen lassan nyugdíjba megy, és kiszáll a világ egyik legbefolyásosabb nőjének szerepéből, de mind ez idáig ez pletyka is maradt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra