Vannak helyzetek, amiket túlélhetetlennek gondolunk egészen addig, amíg túl nem éljük őket – Angela Murinai új könyvéről

GettyImages-976644804

Szerda délután van. Nem tudom tovább halogatni a cikk megírását, holnapra van betervezve. Nehezen kezdek bele, nehezen jönnek a szavak. A böngészőmben megnyitott ablakok között kattingatok, amikor meglátom a Facebookon a posztot: napra pontosan öt évvel ezelőtt történt a tragédia.

A tragédia, amihez hasonlót senkinek sem lenne szabad átélnie.

Öt évvel ezelőtt a sajtót bejárta a hír, hogy egy 17 éves magyar fiú Máltán, a családi nyaralás közben életét vesztette. A feltámadó szélben egy örvény ragadta magával Bencét, aki testvérével együtt indult fürdeni a tengerbe. Ákosnak sikerült kijutnia a partra, Bencét azonban csak napokkal később, kilométerekkel arrébb dobta ki magából a víz. Ez a történet azonban nem itt kezdődik.

„Egész életében fél szívével egy másik, szebb világban volt”

A könyv betekintést enged az anyasággal járó boldog és embert próbáló pillanatokba, női sorsokba, egy család legintimebb pillanataiba egyaránt. Megtudhatjuk, amit a sajtóból nem, hogy mi történt évekkel, hónapokkal és napokkal a tragédia előtt, és mi az, ami ezután következett.

Angela Murinai: Mikor feltámad a szél
Angela Murinai: Mikor feltámad a szél

Angela felejthetetlen nyaralást tervezett kamasz fiaival. Szerette volna megmutatni nekik Máltát, szerette volna, ha egy kicsit közösen szakadnak ki a hétköznapok monotonitásából. Ha újra közel kerülnek, ha visszatalálnak egymáshoz. Az indulást megelőzően több nehézség is adódott, amik ekkor még észrevétlenül vetítették előre a tragédiát.

A baleset a nyaralás második hetében történt. Hogy kivédhetetlen véletlenek sorozata, vagy a sors precíz tervének eredményeként, azt ki-ki döntse el maga. Angela kíméletlen őszinteséggel írja meg az elképzelhetetlent, lemeztelenedve adja át azokat az érzéseket, amik elől nincs menekvés, és amik súlyát egy életen át viseli a szülő, ha elveszti a gyerekét. Belelátunk abba, hogy milyen utat jár be az anya, aki három gyerek helyett végül kettővel száll fel a hazafele tartó repülőre, és mi vezérli akkor, amikor napokkal később úgy dönt, hogy ott akar lenni a fia azonosításánál.

A könyv aprólékos képet fest arról, hogy hogyan lehet békét találni a könyörtelen helyzetben, és mi kell ahhoz, hogy megtanuljunk csitítani az újra és újra feltámadó kételyeket, miközben tükröt tart a társadalmunk elé.

És nincs választásunk, bele kell néznünk. Szembe kell néznünk önmagunkkal, el kell számolnunk azzal a rengeteg mocsokkal, ami Máltáról hazatérve, a legnagyobb fájdalom idején fogadta a családot.

 A tévé, az újságok és az internet tele volt a történtekkel, és ahogy az lenni szokott, a közvélemény nem kímélte az érintetteket. Megmásíthatatlan véleményükkel az emberek épp azokba rúgtak bele – és teszik ezt most is, ha alkalom adódik rá –, akik már eleve mélyen voltak. Könnyelműen aggatták a címkéket a felelőtlen anyára, az önfejű kamaszokra, mit sem tudva a történtekről és nem törődve azzal, hogy mekkora károkat okoznak ezzel.

Míg a hazai sajtó a legapróbb darabjaira szaggatta a családot, Angela Máltán olyan tiszteletet, együttérzést és támogatást kapott, ami lehetővé tette számára, hogy megtanuljon túlélni és továbblépni. Hogy közel engedje magához a veszteségeit, erőt merítsen belőlük, és átadja magát az életigenlésnek. 

Annak a kimondhatatlanul pozitív erőnek, ami süt a könyv minden oldaláról, és ami legyőzhetővé teszi mindazt, amiről azt gondoltuk, minket fog legyőzni.

A Mikor feltámad a szél húst ér és nem enged, miközben sokkal több ez, mint fájdalom és gyász. Megtanít arra, hogy bármi is történjen, csak rajtunk múlik, hogy találunk-e még örömet az életben.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra